Sladki krompir – okusno živilo, zdrav priboljšek in celo sobna rastlina

Nekateri ga obožujejo, drugi ga ne prenesejo. Sladki krompir se počasi uveljavlja tudi v slovenskih kuhinjah, tako zaradi svojega zanimivega okusa kot zaradi velike vsebnosti hranilnih snovi, ki koristijo tako dvonožcem kot štirinožcem.

Čeprav sladkemu krompirju rečemo krompir, pravzaprav z »našim« krompirjem nima prav veliko skupnega. Oba sicer spadata v red razhudnikovcev (Solanales), vendar navaden krompir spada med razhudnikovke (Solanaceae), sladki krompir pa med slakovke (Convolvulaceae).

Sladki krompir je v kulinariki skoraj tako vsestranski kot njegov »navadni« mrzli bratranec. A medtem ko je slednji nekoliko bolj nevtralnega okusa, moramo pri pripravi sladkega krompirja vzeti v zakup lastnost, ki jo opisuje že njegovo ime. Zaradi svojega že po naravi sladkega okusa je primeren tudi za sladice in druge sladke jedi, v določenih kombinacijah pa se krasno obnese tudi slan. V nadaljevanju vam predstavljamo recept, s katerim lahko sladki krompir porabite za okusno slano jed.

Ocvrtki iz sladkega krompirja

Ocvrtke iz sladkega krompirja lahko jeste za zajtrk, večerjo, prigrizek ali kot del glavnega dnevnega obroka. Zraven se odlično poda solata ali juha, zelenjava, kuhana na sopari, lahko jih kot prigrizek namakate v jogurt ali pa si enkrat za hec pripravite »krompirjevo kosilo« in jih kot polpete jeste zraven pireja in omake po svoji izbiri – seveda ne pozabite na krompirjevo juho in krompirjevo solato.

Ocvrtki vsebujejo zgolj štiri osnovne sestavine, ki jih imate zagotovo doma; brez problema pa jih lahko popestrite še s kakšno začimbo ali zeliščem; odlično se bosta obnesla čebula in česen, ravno tako spomladanska čebula, bazilika… Prav enako jed si lahko pripravite iz običajnega krompirja.

Potrebovali boste:

– sladki krompir

– moko

– vodo

– sol

Sladki krompir olupite in naribajte. Moko in vodo dodajajte toliko časa, da dobite gosto zmes, ki jo lahko z žlico brez problemov dvignete iz sklede. Po okusu posolite – ker jed ne vsebuje jajc, jo lahko po malem poskusite tudi surovo, da ugotovite, ali ste dodali dovolj soli.

Na ponvi segrejte olje. Uporabite ga ravno toliko, da bo celotno dno ponve prekrivala približno pol centimetra debela plast olja. Z žlico zajemite maso in jo prenesite v ponev. S spodnjo stranjo žlice kupček, ki bo nastal, nekoliko sploščite, da se bo enakomerno zapekel.

Na vsaki strani ocvrtek pecite približno minuto ali dve oziroma dokler se lepo zlatorjavo ne zapeče. Odlagajte jih na papirnato brisačko ali za to namenjeno krpico, ki bo vpila odvečno olje. Postrezite eno najboljših jedi na svetu.

Sladki krompir si lahko vzgojite tudi sami doma.

Sladki krompir si lahko brez večjih težav vzgojite kar doma, na vrtu ali celo na balkonu v večji posodi. Če sladki krompir dlje časa pustite v vlažnem okolju, bodo, podobno kot pri običajnem krompirju, iz njega sčasoma začele poganjati rastline. Rastlinice lahko vzgojite tudi tako, da krompirju na vrhu in spodaj odrežete kakšne tri centimetre velik kos in ga date v vodo z odrezano stranjo navzdol. Pustite ga na toplem in svetlem kraju. Če bodo imele rastline dovolj vode, bodo sčasoma začele poganjati korenine. Rastlino, ki je tedaj idealno visoka nekje 15 centimetrov, s koreninami vred odtrgajte ali odrežite s krompirja in jo vtaknite v vodo (če to delate v toplih mesecih, lahko tudi neposredno na vrt). Ko bo rastlina dovolj časa v zemlji, se bodo iz korenin začeli razvijati novi krompirji. Sladek krompir hitro raste; v toplejših podnebjih celo tako zelo hitro, da ga smatrajo kot plevel. Pridelek boste lahko pobrali po 90 do 170 dneh – odvisno od sorte krompirja. Pazite, da rastline z razvitim koreninskim sistemom presadite v zemljo še pravi čas, da jim bo večino tega obdobja toplo. Poleg korenin so pri sladkem krompirju užitni tudi listi. Ljubitelji pravijo, da jih okus spominja na špinačo.

Vsaka vrtnina ima svoje dobre in slabe sosede, pri sladkem krompirju pa lahko dobesedno v isti gredici zasadite še druge rastline. Sladki krompir namreč, kot bi pričakovali, raste navzdol; razen rastlin se vsa »akcija« dogaja pod zemljo. Zato lahko nadnje posadite kakšno od vrtnin, ki ne razvije tako bogatega koreninskega sistema, se pa zato toliko bolj razbohoti nad zemljo. S sladkim krompirjem lahko odlično kombinirate paradižnik. Tudi, ko bo s tem že konec, vam bo sladki krompir še vedno čudovito »delal«.

Še namig za ljubitelje sobnih rastlin: rastline sladkega krompirja so nekoliko podobne bršljanu. Posadite jih lahko tudi v cvetlični lonec in jih obdržite v stanovanju kot sobno rastlino. Sobne rastline si lahko poleg sladkega krompirja vzgojite iz kar nekaj živil: avokada, manga, ananasa, ingverja, kurkume in citrusov. Odlično za tiste, ki bi radi v skladu s trenutnimi trendi nekoliko ozelenili svoje prostore, pa nimajo denarja za obisk specializiranih trgovin s sobnimi rastlinami.

V priboljšku bo užival tudi vaš pes.

Verjeli ali ne, sladki krompir je tudi odličen priboljšek za vašega z repom mahajočega štirinožnega najboljšega prijatelja. Vsebuje namreč številne vitamine in druge hranilne snovi, ki jih pes potrebuje, poleg tega pa ima, če je prav pripravljen, odlično strukturo za žvečenje.

Trik je v tem, da sladki krompir, če ga hočete kot »žvečko« ponuditi psu, pečete dlje časa in na nizki temperaturi. Tako se ne bo samo spekel do te mere, da bo primeren za uživanje, temveč se bo izsušil in postal žvečljiv. Mimogrede, kuža in njegov želodec se sem in tja ne bosta branila niti kakšnega »po človeško« pripravljenega koščka sladkega krompirja, le z začimbami ne pretiravajte.

Postopek priprave sladkega krompirja za vašega psa je preprost. Pečico ogrejte na 120 stopinj Celzija, krompir pa narežite na približno centimeter debele palčke. Ko je pečica ogreta, vanjo dajte krompir in ga pecite približno tri ure, odvisno od pečice. Priboljški bodo v hladilniku zdržali kar nekaj časa.

S krompirjevimi priboljški ne pretiravajte. Ker je sladki krompir bogat z vitaminom A, lahko pri psu zaradi prekomernega uživanja pride do hipervitaminoze. Ena palčka na dan mu po verjetno ne bo škodila.

Torej, spadate med ljubitelje sladkega krompirja ali raje ob pogledu nanj bežite daleč stran? Vas je ta zapis prepričal, da boste začeli na to izjemno hranljivo rastlino gledati drugače, ali se boste v trgovini še vedno hladnokrvno sprehajali mimo nje? Odločitev je vaša.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja