Menstrualna skodelica – pogosta vprašanja in odgovori

Za razliko od nekaj kratkih let nazaj se danes o menstrualnih skodelicah veliko govori. Menstrualna skodelica je postala simbol okoljsko ozaveščene, emancipirane ženske, ki je ni sram govoriti o menstruaciji (seveda pa jo lahko uporabljajo tudi ženske, ki so čisto nasprotje tega). Če si želite manj napornih menstruacij, pri katerih ne boste nikoli več z začasnim »vložkom« iz straniščnega papirja odhiteli v najbližjo trgovino, potem je menstrualna skodelica prava za vas. Pred nakupom pa se vam bodo verjetno porodila številna vprašanja. V besedilu, ki je pred vami, smo skušali odgovoriti vsaj na nekatera.

 1. Ali je menstrualna skodelica draga?

Cene menstrualnih skodelic se gibljejo nekje od 15 do 35 evrov, odvisno od proizvajalca in seveda tudi od kakovosti izdelka. Če upoštevamo dejstvo, da lahko eno skodelico uporabljate 10 let, vas bo v tem času na mesec stala le nekaj centov. Koliko stane zavitek vložkov ali tamponov in koliko jih v enem mesecu porabite, pa najbrž veste. Preprost izračun kaže, da se nakup menstrualne skodelice kljub nekoliko višji začetni ceni gotovo izplača.

 1. Kako pogosto je treba prazniti menstrualno skodelico?

Menstrualna skodelica ima dovolj prostora za približno 12 ur krvavenja, lahko pa jo seveda izpraznite že veliko prej. Najbolje je, da jo praznite zjutraj in zvečer pred spanjem, po želji oziroma po potrebi pa še enkrat vmes. Če nimate možnosti, da bi skodelico izpraznili in oprali (običajno se ta problem pojavi na javnih straniščih, kjer v kabinah ni umivalnikov, vi pa ne bi radi skodelice prali vsem na očeh), lahko ta problem enostavno rešite s plastenko vode, s katero skodelico samo na hitro oplaknete, podrobnejše pranje pa ji privoščite doma.

 1. Kako naj vem, kdaj je moja menstrualna skodelica polna?

V nekaterih primerih lahko v primeru skodelice, ki je že popolnoma polna, pride do rahlega puščanja. A puščanje je lahko tudi posledica tega, da menstrualna skodelica ni pravilno nameščena. Najboljši način, da ugotovite, koliko časa naenkrat lahko nosite menstrualno skodelico, je, da jo od začetka praznite bolj pogosto in sčasoma dobite občutek, kako dolgo traja, da se napolni do te mere, da jo boste morali izprazniti.

 1. Pecelj menstrualne skodelice me žuli. Kaj naj naredim?

Menstrualna skodelica ima na dnu pecelj, ki je namenjen lažjemu odstranjevanju. A če skodelico na mestu še vedno drži vakuum, ne vlecite za pecelj, saj je ta izkušnja v najboljšem primeru precej boleča, v najslabšem pa lahko povzroči hude zdravstvene težave. Vedno morate, ko želite skodelico odstraniti, s prsti prekiniti vakuum. Če vas pecelj moti, ga lahko brez težav prirežete. Nekatere uporabnice ga odrežejo v celoti, je pa potrebno paziti, da pri tem ne naredite luknje v dno skodelico.

 1. Menstrualne skodelice so precej drage. Si lahko za prvi preizkus kupim rabljeno?

Morda je misel na rabljeno menstrualno skodelico nekoliko neprijetna, a lahko ste brez skrbi. Na spletu lahko preberete precej opisov menstrualnih skodelic in se na podlagi teh odločite, katera znamka in model je najprimernejši za vas. Vseeno pa se lahko zgodi, da pri nakupu zgrešite, kar ugotovite šele po nekaj uporabah. Zakaj ne bi svoje malo rabljene skodelice za majhno ceno ponudili v temu namenjeni skupini na Facebooku? In zakaj ne bi po nizki ceni kupili skodelice, za katero še niste prepričani, da vam bo odgovarjala? Prodajalca opozorite, naj skodelico pred prevzemom prekuha, isto pa potem storite tudi vi.

menstrualna skodelica

 1. Lahko med nošenjem menstrualne skodelice pride do sindroma toksičnega šoka?

Sindrom toksičnega šoka, ki je lahko tudi smrtno nevaren, običajno povezujemo z uporabo tamponov. Na njih se namreč lahko razvijejo nevarne bakterije, ki v telesu povzročijo kaos, če zaidejo v krvni obtok. Skodelica je izdelana iz gladkega, nevpojnega materiala (medicinskega silikona), v katerem se ne morejo razvijati bakterije. Obstaja sicer primer sindroma toksičnega šoka ob uporabi skodelice, a je bilo kasneje dokazano, da se je uporabnica med nameščanjem opraskala in so bakterije na ta način prišle v njen krvni obtok.

 1. Kako naj čistim menstrualno skodelico?

Za vsakdanjo rabo je povsem dovolj splakovanje skodelice po vsaki uporabi (o temperaturi vode piše v odgovoru na vprašanje Zakaj se je moja skodelica obarvala?). Po izteku menstruacije pa skodelico močno operite z vodo in blagim milom. Če želite, jo lahko tudi prekuhate. Ni sicer razloga, da ne bi iste posode še naprej uporabljali za kuhanje, verjetno pa se boste bolje počutili, če boste imeli za prekuhavanje skodelice posebno posodo.

 1. Kakšna je življenjska doba menstrualne skodelice?

Ob pravilni uporabi, čiščenju in pravilnem shranjevanju boste lahko svojo menstrualno skodelico uporabljali neverjetnih deset let – precej dobro za denarnico – nekateri pa jo uporabljajo celo še dlje. A ne postavljajte nobenih rekordov; proizvajalec z razlogom napiše, da je življenjska doba skodelice takšna in takšna. Če se bliža njen čas, jo lahko brez slabe vesti zamenjate.

 1. Zakaj se je moja menstrualna skodelica obarvala?

Menstrualna skodelica se pet do sedem dni na teden po 24 ur nahaja v delu telesa, kjer je veliko krvi. Seveda se navzame barve te krvi. Situacijo pa še poslabša to, da jo tik po uporabi zalijete z vročo vodo. Ta obarvanost še bolj »zacementira« v skodelico in jo boste tako izredno težko sprati. Večino krvi najprej s skodelice sperite z mrzlo vodo, šele nato se je lotite z vročo vodo ali pa jo prekuhajte. Če se je vaša menstrualna skodelica že obarvala, jo čez noč namočite v triodstotno raztopino vodikovega peroksida.

 1. Moram poleg menstrualne skodelice uporabljati tudi vložke?

Ni potrebno. Pravilno nameščena menstrualna skodelica ne pušča ne podnevi, ne ponoči in ne ob kakršnihkoli športnih aktivnostih (niti med plavanjem vam ni treba skrbeti. Če vseeno želite dodatno zaščito pred neželenimi madeži, pa skodelico seveda lahko kombinirate z vložki (s tamponi ne). Če je bil vaš razlog za nakup skodelice deloma tudi okoljske narave, so verjetno prava rešitev za vas pralni vložki iz okolju prijaznih materialov.

 1. Koliko menstrualnih skodelic potrebujem?

Samo ena menstrualna skodelica je potrebna, če želite uživati v brezskrbnih menstruacijah. Čiščenje po vsaki uporabi traja le nekaj sekund, nato pa jo boste lahko tako ali tako takoj vstavili nazaj. Čeprav so skodelice na voljo v različnih velikostih, skorajda ne pride do tega, da bi uporabnica potrebovala različno velike skodelice za različne dele cikla.

 1. Je nevarno, če ležim z menstrualno skodelico?

Od nekod so se pojavile »informacije« o tem, da v ležečem položaju oziroma v položaju, ko imate medenico višje od glave, kri steče nazaj v telo, to pa bi lahko povzročilo zdravstvene težave. To se ne more narediti, saj je maternični vrat v bistvu »enosmerna cesta«, ki jo kri lahko zapusti, ne more pa steči nazaj.

menstrualna skodelica

 1. Ali se menstrualna skodelica med nošenjem čuti?

Če je skodelica pravilno vstavljena, naj je sploh ne bi čutili. Veliko uporabnic je navdušenih nad dejstvom, da pogosto preprosto pozabijo, da jo imajo. Če menstrualno skodelico med uporabo občutite ali vas celo žuli, je to znak, da je niste pravilno vstavili. Poskusite ponovno. Če menstrualne skodelice nikakor ne morete namestiti tako, da vas ne bi tiščala, je to verjetno znak, da niste izbrali prave in da boste verjetno morali začeti razmišljati o nakupu nove.

 1. Ali kri, ki se nabira v menstrualni skodelici, smrdi?

Menstrualna kri sama po sebi nima močnega vonja. Ta se pojavi, ko pride kri v stik s kisikom in se začne razkrajati. Menstrualno skodelico na mestu drži vakuum, kar pomeni, da njena vsebina pride v stik s kisikom šele v trenutku, ko jo odstranite. Vseeno pa lahko v skodelici pride do rahlega vonja, če ste jo naenkrat nosili več kot 12 ur. A tudi tega boste zaznali šele, ko boste skodelico odstranili, nato pa jo boste tako ali tako takoj oprali.

 1. Ali menstrualna skodelica pomaga pri bolečih krčih?

Marsikatera uporabnica trdi, da ji je menstrualna skodelica pomagala omiliti izredno hude menstrualne krče. Povezava med uporabo skodelice in krči oziroma pomanjkanjem le-teh še ni znanstveno dokazana, se pa predvideva, da nekaterim pomaga pri krčih, ker z njo v telo ne vnesemo invazivnih materialov, kot na primer s tamponi. So pa tudi uporabnice, ki jim je menstrualna skodelica dejansko krče poslabšala.

 1. Ali lahko menstrualno skodelico uporabljam kot kontracepcijo?

Ne. Menstrualna skodelica ni namenjena temu, da bi nadomestila katerokoli metodo kontracepcije. Čeprav je spolni odnos s penetracijo ob uporabi skodelice otežen (če ne kar nemogoč), lahko kljub uporabi skodelice pride do zanositve. Za zaščito pred neželeno nosečnostjo in spolno prenosljivimi boleznimi se poslužujte kontracepcijskih sredstev, kot so kondomi, kontracepcijske tabletke …

Zgoraj so opisani primeri vprašanj, ki se v zvezi z menstrualno skodelico porajajo pri večini uporabnic. Na nekatere od njih smo lahko poiskali odgovore. Dejstvo pa je, da je menstrualna skodelica intimni pripomoček in čeprav je dobro, da se o menstruaciji čedalje več govori, lahko določene zadeve glede tega, kaj vam odgovarja in kaj ne, veste samo vi. Zato, zaupajte svojim občutkom in si vedno poiščite skodelico, ki vam bo stoodstotno ustrezala. Navsezadnje, bo v najboljšem primeru z vami celo desetletje, ki ga zagotovo ne želite preživeti ob skodelici, ki ni primerna za vas.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja