Nosečnost po tednih za prvo tromesečje

Nosečnost je čarobno obdobje, ki traja 40 tednov, oziroma 280 dni. Ginekolog trajanje nosečnosti izračuna od prvega dne zadnje menstruacije, kljub temu, da pride do oploditve šele 14. dan ciklusa. Razvoj otroka v tem času, je nekaj najbolj čudovitega in zanimivega. Vse od spočetja, pa do poroda otrok nenehno rase in se razvija, zaznava okolico in se uči. Za vsako bodočo mamico je vsak dan posebej, ko lahko opazuje, kako se razvija otrok v trebuhu, razbuljiv in zanimiv. Ker pa določen del razvoja traja nekaj časa, je najbolj smiselno spremljati nosečnost po tednih. Strokovnjaki pravijo, da je še posebej pomembno prvo tromesečje, zato poglejmo, kaj se takrat dogaja.

Nosečnost po tednih: 1. teden

Ginekolog začne šteti tedne nosečnosti od prvega dne zadnje menstruacije in ne od datuma spočetja, kar pomeni, da ste v prvem tednu še imeli menstruacijo, uradno pa ste zanosili šele drugi teden po oploditvi, če je vaš cikel dolg 28 dni, pa celo v tretjem tednu.

Nosečnost po tednih: 2. teden

Konec drugega tedna od začetka menstruacije se dogaja ovulacija, po domače povedano, se telo pripravlja na oploditev. V tem fiziološkem procesu se zrelo jajčece iz jajčnika spusti v jajcevod, tam pa čaka na oploditev. Čeprav sumite, da ste noseči, še ni čas za hitri nosečniški test, prav tako ne pride upoštev pregled pri ginekologu. Vseeno pa je čas, da opustite slabe razvade in začnete jemati folno kislino in ostale vitamine.

nosečnost po tednih

Nosečnost po tednih: 3. teden

Začetek tretjega tedna, ko se spoznata vaše jajčece in partnerjevo semenčece, pride do oploditve, ki se lahko potrdi s hitrim testom. Prav tako boste že začele dobivati prve znake nosečnosti, kot so izostanek menstruacije, boleče dojke, slabost in bruhanje, pogostejše uriniranje, utrujenost.

Nosečnost po tednih: 4. teden

Ko ste s testom potrdile nosečnost, lahko pokličete ginekologa in se naročite na pregled, ki bo sicer šele v osmem tednu. Postopoma začne nastajati posteljica, organ, ki bo v naslednjih mesecih ščitil in hranil vašega otročka.

Nosečnost po tednih: 5. teden

V tem tednu je vaš dojenček postal zarodek, ki je zaenkrat še podoben paglavcu, vidi pa se že prve zametke ušes in oči. Otrok se je začel lepo razvijati, posteljica in popkovina opravljata svojo nalogo in otroka hranita s hranljivimi snovmi in kisikom. Srce se je že oblikovalo, čeprav je še majhna pikica, prav tako so se začeli razvijati možgani. V tem tednu boste tudi opazile, da so se začeli znaki nosečnosti pojavljati še bolj intenzivno, kar se opazi tudi na počutju in hormonskemu neravnovesju. Če še ne jemljete vitaminov, je zdaj zadnji čas, da jih začnete. Ključna je folna kislina, ki preprečuje nastanek poškodb hrbteničnega kanala. Prav tako je smiselno jemanje magnezija in kalcija, saj ga s hrano ne zaužijete toliko, da bi lahko zadostovalo za potrebe otrokovega razvoja. Z jemanjem vitamina C, pa boste ojačali imunski sistem.

Nosečnost po tednih: 6. teden

Zarodek je velik okoli 5 milimetrov, njegovo srce že bije, čeprav je še vedno majhna pikica. Do konca tega tedna so se možgani že čisto izoblikovali, prav tako se začnejo oblikovati jetra, nos, notranja ušesa, čeljusti in grlo. Utrujenost se bo še povečala, prav tako pa je lahko slabost zelo intenzivna. Nekatere nosečnice, ki spremljajo, kako poteka nosečnost po tednih, povedo, da se v tem tednu začne gnezdenje, oziroma prve priprave na prihod dojenčka.

Nosečnost po tednih: 7. teden

Ta teden je dojenček zrasel za polovico in tako meri že 10 do 12 milimetrov. Njegova glava je nesorazmerno večja od ostalega telesa, na obrazu pa temne pikice označujejo, kje bodo oči in nosnice. Dojenčkove rokice, ki brez prstkov spominjajo na vesla, se počasi začnejo deliti na ramena, komolca in dlani.

nosečnost po tednih

Nosečnost po tednih: 8. teden

V tem tednu možgani, hrbtenica, želodec, ledvice in srce, dobivajo pravo obliko. Srce mu bije z dvakratno hitrostjo kot vaše, ima pa tudi že aortno in pljučno zaklopko. Zunanji spolni organi se še oblikujejo in še niso razvidni, čeprav je spol že določen. Ginekolog vam bo na pregledu potrdil nosečnost, hkrati pa se bosta pogovorila o nadaljni diagnostiki. Bodoče mamice v tem tednu še vedno občutijo močno slabost, ki lahko resno ovira pri vsakdanjih opravilih. Nič ne bo narobe, če si vzamete nekaj dni bolniške in počivate. S tem, ko poskrbite zase, poskrbite za otroka.

Nosečnost po tednih: 9. teden

Glavica otroka je veliko večja od ostalega telesa, na nogah in rokah se lahko že vidi, kje bodo prstki. Zarodek v velikosti jagode,  se je začel premikati, kar pa se vidi samo na ultrazvoku. Začenjajo se mu oblikovati ušesa, oči mu že prekrivajo veke. Srce je razdeljeno na štiri prekate, prav tako pa se začnejo razvijati srčne zaklopke. Bodoče mamice se v tem tednu začnejo počutiti bolj zapeljivo, predvsem na račun povišanja hormona estrogena. Brez skrbi se lahko prepustite spolnim užitkom, vaš otrok je v notranjosti maternice zaščiten, tako, da ga nikakor ne morete poškodovati.

Nosečnost po tednih: 10. teden

Dojenček z vsakim tednom hitreje rase, zdaj meri že okrog 30 milimetrov, tehta pa 4 grame. Z njim pa se vsak dan bolj razvija tudi njegov videz, tako lahko rokice in nogice že povsem razločimo. Večina notranjih organov že deluje, še naprej pa se bodo razvijali do poroda. Dojenček že požira plodovnico in aktivno lula. Čeprav njegovih gibov še ne čutite, se v trebuhu že prosto premika. V tem tednu vam bo ginekolog na pregledu dal za poslušati bitje srca vašega malčka. Kako čudovita izkušnja!

Nosečnost po tednih: 11. teden

Dojenček vztrajno rase in se razvija, ta teden je velik že kot palec. Njegova glava predstavlja skoraj polovico telesa, koža je še vedno prozorna, dojenčkove kosti pa postajajo vse trše. Tudi organi v trebušni votlini se pospešeno razvijajo. Ker so se spolni organi skoraj že popolnoma izoblikovali, vam bo lahko ginekolog, po vaši želji razkril spol otroka. V tem tednu bodoče mamice začnejo opažati spremembe v videzu, nohti postanejo trdnejši, lasje gostejši, koža pa sijoča. Počasi začneta slabost in bruhanje izzvenevati, se pa pojavi drug neprijeten znak, krči v nogah. To je posledica neravnovesja kalcija in kalija v telesu. Poskrbite za dovolj gibanja in hrano bogato s kalijem.

Nosečnost po tednih: 12. teden

Zadnji teden prvega tromesečja. Dojenček je velik že okrog 5 centimetrov, tehta pa od 12 do 15 gramov. Lepo lahko že premika svoja majhna usta, premika prstke, oči so lepo oblikovane, pa tudi notranji organi in telesni sistemi so lepo izoblikovani. Srce črpa kri, možgani pa se vse hitreje razvijajo. Otrokovi premiki so vse bolj intenzivni, čeprav tega mamica še ne občuti. Ne ustrašite se, če se vam na trebuhu pojavi rjava črta, prav tako kot ostali temni madeži, ki se vam lahko pojavijo na telesu, bo po porodu hitro izginila. V tem tednu se vam bo začel nosečniški trebušček bolj poznati, tudi kile bodo vztrajno lezle navzgor, zato pazite na redno gibanje in zdravo prehrano. Čeprav se vam bo voh še bolj izostril in vam bo določena hrana še bolj dišala, se poskušajte izogibati nezdravim prigrizkom. S tem boste tudi zmanjšale še eno nadlogo, ki pesti nosečnice in to je napenjanje. Se boste pa v tem tednu znebile pogostega uriniranja, saj se bo maternica iz medeničnega dna premaknila v spodnji del trebuha.

Tako, prvo trimesečje je mimo, vi pa lahko še naprej spremljate nosečnost po tednih in ne skrbite, če se številke ne ujemajo z napisanim, saj se morate zavedati, da je vsak otrok unikaten, prav tako pa tudi njegov razvoj. Zagotovo je z njim vse vredu, četudi, ni v napisanem tednu velik točno toliko, kot piše. Vaš otrok se bo še naprej lepo razvijal, vaša naloga pa je, da lepo skrbite tudi zase. Izogibajte se možnostim okužbe, še posebej v zimskih mesecih. Jejte zdravo in raznovrstno hrano, ne pijte alkohola in ne pretiravajte s kofeinom. Prav tako se izogibajte sladkorju, kolikor se da. Pijte veliko tekočine, najboljše vode, ali pa nesladkanega čaja. Vsak dan se vsaj za eno uro odpravite na sprehod in veliko počivajte. Najpomembnejše pa je, da se izogibate stresu. Vaš otrok, tudi, če je še ne razvit, čuti vaše razpoloženje, zato se namesto, da se obremenjujete z neumnostmi, raje veliko smejte.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja