Poceni potovanja – 6 korakov za nepozaben dopust

Potovanja so vse bolj priljubljena oblika preživljanja prostega časa, saj predstavljajo popoln odklop od vsakdanjega tempa življenja in skrbi. Dolgo časa so se potovanja enačila s prestižnim načinom življenja, danes pa ta mit ne drži več, saj veliko popotnikov dokazuje, da se da potovati zelo ugodno, a vseeno doživeti veliko. Zato vam predstavljamo 6 korakov, s pomočjo katerih boste lažje načrtovali poceni potovanja.

Poceni potovanja

  1. Napišite seznam želja

Prva točka organizacije vsakega, tudi poceni potovanja, je oblikovanje seznama želja. Glavni namen potovanja je, da vi na njem uživate in izkusite kaj novega. Če pri načrtovanju potovanja ne boste poslušali svojih želja, ne morete pričakovati, da boste med potovanjem popolnoma uživali, četudi boste potovali na zelo priljubljeno turistično destinacijo.

Poglobite se vase in dobro premislite, zakaj se na potovanje odpravljate, kaj si želite doživeti. Napišite, kar vam pade na pamet, bodite brez zadržkov. Tako boste ugotovili, kaj si res želite vi, neodvisno od oglasnih kampanj, ki vas na vsakem koraku prepričujejo, katero destinacijo morate nujno obiskati. Če imate na voljo več časa, seznam za kak dan ali dva pospravite in ga nato zopet poglejte in po potrebi kaj prečrtajte ali dopišite.

  1. Premišljen izbor končne destinacije

Ko imate oblikovan seznam želja, se lahko začne iskanje popolne destinacije za vaše potovanje. Čeprav so vaš cilj poceni potovanja, to še ne pomeni, da ne morete obiskati znane lokacije. Zaradi vse večje globalizacije in množičnega turizma so tudi nekoč prestižne lokacije danes že postale dostopne povprečnemu žepu. Torej, ko izberete končno lokacijo, naredite približen izračun stroškov glede na lastne potrebe. Če že ob tem izračunu predvideni stroški presegajo vaš proračun, raje izberite drugo lokacijo. V zadnjem času kot ugodne lokacije potovanj veljajo čudovite azijske države in nekatere države Severne Afrike, zlasti Egipt in Maroko.

  1. Poceni potovanja se začnejo z ugodnimi letalskimi kartami

Velik vpliv na končen strošek potovanja imajo zagotovo letalske karte, katerih cena zelo niha. In se za enako destinacijo lahko med sabo razlikujejo tudi za več kot 100 €.  Zagotovo boste letalske karte dobili ceneje, če se odločite za potovanje izven glavne turistične sezone, še več pa lahko prihranite, če ste zelo prilagodljivi glede začetka potovanja. Velikokrat se cene letalskih kart med seboj razlikujejo že v tem, ali imate dan odhoda predviden v petek ali v nedeljo.

Vsekakor je priporočljivo, da stanje letalskih kart spremljate dlje časa pri različnih ponudnikih in karte kupite takrat, ko so res ugodne. Če v tem niste najbolj vešči, za to poprosite kakšnega znanca, ki ima veliko izkušenj z nakupom ugodnih letalskih kart.

  1. Ne pozabite na transport

Na poceni potovanja pa vpliva tudi strošek transporta, kar je dobro upoštevati že pri nakupu letalskih kart. Če dobite zelo ugodno letalsko karto, vendar boste pristali na manjšem in oddaljenem letališču, je možnost, da boste plačali visoko ceno za avtobusni prevoz do mesta, oziroma kraja nastanitve, zelo velika. Zato pri nakupu karte upoštevajte to, da najcenejša karta v končnem seštevku ni vedno najugodnejša.

  1. Z agencijo ali brez?

Pri načrtovanju potovanja je eno izmed prvih vprašanj tudi to, ali se vam bolj splača potovati z agencijo ali brez. Na to odločitev seveda močno vpliva to, koliko izkušenj že imate s potovanju in kakšnega potovanja si želite. Če iskanja letalskih kart, prenočišč in prevozov v tuji, po možnosti ne angleško govoreči državi niste najbolj vešči, vam vsekakor priporočamo potovanje z agencijo. Če pa ste po duši popotnik svobodnega duha, ki se povsod dokaj dobro znajde in bi ga začrtan urnik agencije dušil, je potovanje v lastni režiji pametnejša izbira.

Včasih je potovanje preko turistične agencije veljalo za dražje, toda danes tudi ta mit ne drži več popolnoma. Agencije imajo pogosto možnost, da zaradi večjega števila gostov dobijo cenejša prenočišča, letalske karte, dnevne izlete … Turističnim agencijam je v interesu, da se prilagajajo svojim strankam. Ker so v zadnjem času zelo popularna poceni potovanja, so se temu prilagodile tudi turistične agencije in pripravile aranžmaje za različne destinacije po zelo ugodnih cenah.

Če ste torej v dilemi, ali potovati z agencijo ali brez, je zopet na mestu, da naredite primerjavo med stroški potovanja z agencijo in brez ter se odločite s pomočjo dobljenih številk in lastnih interesov.

  1. Pozanimajte se o ugodnostih

Na poceni potovanja pa vpliva tudi vaša iznajdljivost. Preden se odpravite na potovanje, preverite, ali je na poti mogoče uveljavljati kakšne ugodnosti. Pogosto ste do ugodnosti upravičeni že z natisom preprostega kupona ali naročilom kakšne kartice ugodnosti. Zlasti študentje, upokojenci in mlade družine ste na različnih turističnih znamenitostih pogosto upravičeni do številnih ugodnosti, ki takoj naredijo potovanje prijaznejše vašemu proračunu.

Potovanja so hrana za telo in duha. V zadnjem času se vse več ljudi odloča za obisk oddaljenih destinacij, saj so postala zelo popularna poceni potovanja. Ta vam omogočajo, da z nekaj razmisleka in iznajdljivosti vidite velik del sveta, ne da bi vaša denarnica popolnoma obubožala.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja