Avokado – 5 razlogov za pogostejše uživanje

Avokado je eden izmed bolj znanih tropskih sadežev, ki ga zaradi njegove značilne oblike in velike rjave peške hitro prepoznamo. Nekateri ga obožujejo, drugi nad njim niso najbolj navdušeni, tretji pa nasprotujejo uživanju avokada iz ekoloških razlogov. Dejstvo pa je, da lahko avokado upravičeno imenujemo za kralja sadežev, saj v sebi skriva še marsikaj drugega kot le dober in kremast okus.

avokado

  1. V sebi skriva veliko nenasičenih maščobnih kislin, vitaminov in tudi mineralov

Avokado ima dokaj kremasto in kompaktno strukturo, zaradi katere najverjetneje ne bi pomislili, da v sebi skriva polno zalogo zdravja. Toda dejstvo je, da se v njem nahajajo vitamini A, C, E in K in različni minerali, ki telo preskrbijo s snovmi, ki jih potrebuje, zaradi česar ta zeleni sadež z značilno veliko rjavo peško v sredini dojema kot temelj zdrave prehrane.

Vitamin A je namreč zadolžen za zdravje oči in kože ter za ohranjanje stabilnega imunskega sistema. Vitamin C prav tako skrbi za stabilen imunski sistem, hkrati pa ohranja dobro presnovo  in spodbuja tvorbo kolagena. Vitamin E v avokadu nastopa v vlogi antioksidanta, hkrati pa skrbi za zdravje kože ter srca in ožilja. Za zdravje srca pa skrbi tudi vitamin K, ki je poleg tega odgovoren še za zdrave in močne kosti ter pravilno strjevanje vlaknin.

Minerali, ki jih tudi najdemo v avokadu, pa so odgovorni za to, da vitamini v telesu sploh lahko opravljajo svoje naloge, saj naše telo vitaminov brez prisotnosti mineralov ne more sprejeti.

Avokado je poln tudi nenasičenih maščobnih kislin, ki skrbijo, da je sadež tudi hranilen, hkrati pa niso škodljive za naš organizem.

  1. Vsebuje veliko vlaknin

Avokado je priporočljivo uživati tudi zato, ker vsebuje veliko vlaknin. Vlaknine so neke vrste balastne snovi, ki jih naše telo ne absorbira, zato se ves čas nahajajo v črevesju, kjer imajo zelo pomembno nalogo. Preprečujejo namreč zaprtje, pomagajo pri ohranjanju telesne teže, preprečujejo tudi raka debelega črevesa, vzdržujejo raven holesterola v krvi …

Poznamo dve vrsti vlaknin. Vlaknine, ki so topne v vodi, in vlaknine, ki niso. Vlaknine, ki so topne v vodi, po navadi skupaj z vodo oblikujejo gelu podobno snov, ki pomaga pri zniževanju sladkorja v krvi ter holesterola. Vlaknine, ki pa v vodi niso topne, pa pospešujejo prebavo in količino blata, zato so priporočljive zlasti za tiste, ki imajo pogosto težave z zaprtjem.

Priporočen dnevni vnos vlaknin se pri moških in ženskam razlikuje. Moški, mlajši od 50 let, naj bi dnevno zaužili 38 g vlaknin, ženske pa 21. Z uživanjem avokada lahko hitro dosežemo priporočen dnevni vnos, saj se v 100 g tega sadeža nahaja približno 6,7 g vlaknin.

  1. Zmanjšuje utrujenost

Uživanje avokada je priporočljivo v vseh delih dneva, saj ima avokado še eno pozitivno lastnost, in to je, da zmanjšuje utrujenost. Zato je njegovo uživanje še posebej priporočljivo za vse tiste, ki se dnevno znajdejo v stresnih situacijah, oziroma tiste, ki imajo svoje delavnike zelo natrpane ali pa imajo kronične težave z utrujenostjo.

Ker je avokado vsestransko uporaben in hitro pripravljen, ga brez težav vzamete seboj na delo in si ga pripravite za malico. Tako boste zadeli dve muhi na en mah, saj boste zaužili zdrav obrok, poln vitaminov, hranilnih snovi in nenasičenih maščobnih kislin, hkrati pa boste utrujenost preprečili na naraven in telesu prijazen način.

  1. Učinkuje na hitrejše odvajanje strupenih snovi iz našega telesa

Velik dejavnik pri razvoju bolezni v našem organizmu predstavljajo strupene snovi, ki se v njem nahajajo dlje časa. Marsikdo to problematiko rešuje s kuro čiščenja celotnega telesa, vendar to lahko izvede le enkrat do nekajkrat letno.

Veliko boljši način za odvajanje strupenih snovi iz telesa pa ponuja avokado. Z uživanjem avokada na dnevni ali tedenski bazi boste tako telesu zagotovili sprotno odvajanje strupenih snovi, ki se tako v njem ne bodo mogle kopičiti. Hkrati pa z uživanjem avokada ta proces sprožimo naravno in na organizmu prijazen način.

  1. Vsestransko uporaben

Avokado pa v sebi skriva še enega aduta, ki pomembno vpliva na to, da po njem posega vse več ljudi. Zaradi svojega dokaj nevtralnega okusa ga lahko uporabimo v nešteto različnih oblikah. Hkrati pa je priprava avokada zelo hitra in preprosta.

Najbolj znana jed iz avokada je zagotovo guacamole omaka, ki je nepogrešljiv del vseh tistih družabnih večerov, na katerih so prisotni različni slani prigrizki ali pa mehiška hrana. Marsikdo si avokado rad pripravi tudi v obliki namaza v kombinaciji s popečenim toastom in maslom. Lahko si skuhate tudi avokadovo juho, pripravite ga v različnih solatah …

Na tem mestu bi radi še opozorili, da je avokado dobro hraniti v papirnati vrečki, ki diha, saj boste s tem preprečili prehitro gnitje.

Avokado je vsestranski sadež, ki zaradi svoje sestave in pestre možnosti uporabe privablja vse več zadovoljnih jedcev. Z rednim uživanjem avokada boste zagotovo izboljšali notranjo sliko svojega telesa, hkrati pa bo ta sadež zaradi vsestranske možnosti uporabe v vas hitro prebudil željo po iskanju novih okusnih kombinacij.

Pa dober tek!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja