Zimske počitnice malo drugače

Zimske počitnice so tukaj! Čas, ko se otroci, pa tudi njihovi starši, odpočijejo od vsakdanjih obveznosti, šole, številnih krožkov in domačih nalog. Pogosto pa so tudi čas, ko se otroci dolgočasijo pred televizijo skupaj s starši, ki bi tudi potrebovali malo dopusta in oddiha. Odlična rešitev za to so različne aktivnosti za otroke, ki jih bodo med počitnicami zaposlile in motivirale za spoznavanje novih stvari, staršem omogočile nekaj ur popolnega odklopa in miru, hkrati pa so denarnici prijazne. Zato vam predstavljamo nekaj zanimivih dejavnosti, zaradi katerih bodo vaši otroci zimske počitnice 2020 ohranili v lepem spominu.

Zimske počitnice

Organizirane dejavnosti

V skoraj vsakem večjem kraju so med šolskimi počitnicami organizirane različne dejavnosti za otroke, zlasti v dopoldanskem času. Pogosto so tudi brezplačne ali pa zahtevajo le simbolično plačilo. V spletni iskalnik vpišite ključno besedo ‘zimske počitnice 2020’ in dopišite ime kraja, ki je v vaši bližini. Vaša naloga je na to le še ta, da skupaj z otokom pregledate možnosti, ki so na voljo v vašem kraju in izberete tisto, ki otroka najbolj zanima. Tako bo otrok zimske počitnice preživel v družbi prijateljev, se zabaval, hkrati pa spoznal veliko novega, saj so počitniške dejavnosti za otroke po navadi zelo domiselno sestavljene.

Gremo v gledališče

Zimske počitnice pa vam omogočajo, da si med njimi vzamete tudi čas za stvari, za katere vam med letom po navadi zmanjka časa. Ena izmed takih aktivnosti je tudi gledališče. V Sloveniji imamo kar nekaj gledališč, ki med zimskimi počitnicami prilagodijo svoj program in tekom dneva ponujajo ogled različnih in zabavnih otroških predstav. Po tem je še posebej znano lutkovno gledališče, ki se res potrudi, da so otroci med predstavo deležni popolnoma nove izkušnje, ki jih bo kulturno obogatila, pogosto pa po predstavi organizirajo še krajše tematske ustvarjalne delavnice, ki otrokom med zabavnim ustvarjanjem omogočijo poglabljanje vsebine predstave.

Zimske počitnice so odlična priložnost za učenje drsanja

Drsanje je ena izmed bolj tipičnih zimskih aktivnosti, ki od vas ne zahteva velikega finančnega vložka. Drsališče imajo odprto v vsakem večjem kraju in je pogosto brezplačno ali pa zahteva simbolično vstopnino. Če nimate svojih drsalk vam ni treba iti v brezglavi nakup novih, saj vsa drsališča nudijo tudi izposojo drsalk. Pred odhodom na drsališče pa se je dobro pozanimati tudi o programu, saj so med zimskimi počitnicami za otroke pogosto organizirane različne dejavnosti na drsališču, kot so na primer plesne urice, različna zabavna tekmovanja, animacija …

Ustvarjanje doma

Če vam med letom zaradi napornega tempa pogosto zmanjka časa za skupno ustvarjanje z otroki, so zimske počitnice odlična priložnost, da to nadoknadite in tako stkete z otroki dodatno vez. Če niste ravno ustvarjalni tip človeka, naj to ne bo ovira, saj se da to zlahka rešiti z nešteto idejami, ki jih najdete na spletu, zlasti na Pinterestu. Otroke bo zlasti navdušilo packanje z barvami, oziroma kakršno koli ustvarjanje, pri katerem se lahko mirno umažejo in kjer morajo sami aktivno sodelovati. Priporočamo vam, da se pred ustvarjanjem vsi preoblečete v oblačila, ki jih ni škoda, delovne površine pa dobro zaščitite. To bo omogočilo več sproščenosti med samim ustvarjanjem, hkrati pa boste na koncu vse skupaj lahko zelo hitro pospravili, saj ne bo dela s čiščenjem z barvo zamazanih površin.

Krajši enodnevni izleti

Zimske počitnice so tudi odlična priložnost za raziskovanje skritih, a čudovitih kotičkov Slovenije. Odpravite se na krajši enodnevni izlet in uživajte v lepotah krajev, ki jih boste obiskali. Pri načrtovanju izleta se trudite upoštevati želje vaših družinskih članov, saj bo to zagotovilo, da bo na izletu res uživala vsa družina. Vseeno pa vam priporočamo, da na program izleta vključite tako kakšno kulturno znamenitost, kot kakšno naravno, vključite pa tudi kakšno atrakcijo za otroke. Pozorni pa bodite tudi na to, da si ne boste zadali preveč ciljev, ki bi jih morali obiskati, saj bo to povzročilo, da boste le tekali od ene znamenitosti do druge in boste iz izleta prišli bolj utrujeni, kot ste nanj odšli. Glavni namen družinskega izleta naj bo druženje, zato upoštevajte pravilo manj je več in se namesto pri še enem spomeniku raje ustavite na otroškem igrišču.

Obisk vodnega parka

V Sloveniji imamo zelo veliko različnih vodnih parkov in toplic, ki kar čakajo na to, da jih preizkusite. Naj bodo zimske počitnice 2020 priložnost, da skupaj z družino obiščete vodni park, v katerem še niste bili. Izberite takšnega, ki ponuja veliko različnih toboganov in drugih vodnih atrakcij za otroke. Veliko vodnih parkov ponuja tudi različne animacije za otroke, ki otrokom omogočajo tkanje novih prijateljstev in zabave, vam pa kakšno uro popolnega odklopa in počitka.

Zimske počitnice so čas, namenjen počitku in druženju. Da to dosežete, vam ni treba seči globoko v žep in se odpraviti na draga potovanja ali smučanje. Z malo iznajdljivosti lahko že za ovinkom najdete veliko priložnosti, ki bodo vam in vašim otrokom omogočale kakovostno skupno preživljanje prostega časa.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja