Županova jama gostila Sorške orgličarje

Županova jama je naravni biser dolenjskega krasa. Njene lepote so bile opisane že v času Janeza Vajkarda Valvasorja. Pravo odkritje pa se je zgodilo leta 1926, ko je tedanji župan v vsej svoji radovednosti raziskoval svet okoli svojega doma. Ena luknja se mu je zdela še posebej vabljiva, je bila pa globoka. In ni ga zlomka, si je šel sposodit v sosednjo faro dolgo lestev, da je šel lahko po njej v to luknjo. Kaj in kako je našel vse te lepote lahko izveste ob ogledu te lepotice dolenjskih gričev. Županova jama se bohoti z dvema zelo razkošnima dvoranama in pet manjšimi in posebej zanimivimi. Velika dvorana je zelo akustična, prostorna in ima krožno pot. Zato je kot nalašč za prirejanje raznih koncertov. In eden takih se je zgodil v nedeljo 21. junija.

Jamo so napolnili s svojimi zvoki Sorški orgličarji. Šest izrednih glasbenikov nas je navduševalo z desetimi čudovitimi glasbenimi priredbami. Program pa je povezoval predsednik tamkajšnjega turističnega društva TOD Županova jama.

županova jama

Ob petnajsti uri smo se zbrali pred jamo, kupili vstopnice, ki so bile vse prej kot drage. Za enourni ogled jame in potem obisk koncerta v njej, smo odšteli 15 evrov odrasli, za otroke pa plačali 12 evrov. Na vhodu nas je pozdravila mlada vodička in nas prijazno, po kratkem uvodu, povabila v nedrja griča. Spustili smo se v zelo hladno podzemlje, imenovano Ledena dvorana. Ampak je res ledena. Posebno v tem poletnem času ti pošteno prerešeta kosti. Saj se v nekaj kratkih minutah spustiš iz 26 plusa na 4 plusa. No, v nadaljevanju jame je nekoliko topleje. Mogoče tudi zaradi hoje. Dvorane pa, ena lepša od druge, ena zanimivejša od druge. In bisernim stalagmitom in stalaktitom so se pridružile še biserne besede vodičke. Povedala nam je veliko zanimivih podatkov in podala kar nekaj zanimivih opisov skozi ogled jame. V sedmi, zadnji, za obiskovalce dostopni, dvorani smo se obrnili proti izhodu. Jama ima še osmo dvorano, ki pa je dostopna samo jamarjem. Ko so ob odkritju vstopili vanjo, so se, iz spoštovanja do lepot, sezuli. In ostali enotni, da jama ostane naravi. Mi pa smo se vrnili v četrto, Veliko dvorano, kjer so nas na ploščadi nad osrednjo jamo pričakali Sorški orgličarji. Najprej nas je pozdravil predsednik TOD Županova jama. Nato je predstavil skupino in glasbeno manj znan instrument, orglice. Napovedal je prve tri skladbe. Sorški orgličarji pa so z zvoki izzvanimi iz svojih instrumentov napolnili dvorano. Nepozabno doživetje. Igrali so različne skladbe, prav za vsak okus nekaj. Koncert je bil kratek. Vsega deset skladb. Ker bi bili na daljšem pošteno premraženi in tudi inštrumente je zeblo. Po koncertu smo se vrnili po isti poti ven. Zopet čez ledenico ven na toplo. Vendar obogateni z dvema nepozabnima izkušnjama. Lepote jame in čudovitih zvokov Sorških orgličarjev.

Po pogovoru z glasbeno skupino, so nam zaupali, da so v jami igrali prvič. Vsak posebej je opisal svojo izkušnjo. Zelo zanimivo, kaj vse vpliva na igranje inštrumenta v tako posebnih okoliščinah. Nam pa so pričarali nepozabno doživetje. Prav tako pa tudi TOD Županova jama vsake toliko priredi prav tako nepozabna doživetja. Spremljajte jih preko medijev in postanite tudi vi del teh doživetij, ki jih prinaša s seboj prelepa dolenjska kraška pokrajina.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja