Vas zanima, katera hrana ne vsebuje ogljikovih hidratov?

Zelo malo ljudi ve katera hrana ne vsebuje ogljikovih hidratov. V naši prehrani jih namreč ne potrebujemo prav veliko. En dnevni obrok je popolnoma dovolj. Poleg tega moramo uživati še maščobe, beljakovine, vitamine in minerale. Za normalno delovanje potrebuje naše telo prav vsa hranila. Njihovo razmerje pa mora biti pravilno. V nasprotnem primeru lahko pride do presnovnih motenj in posledično bolezni.

Zakaj omejiti vnos ogljikovih hidratov?

Ogljikovi hidrati so hrana, ki vsebuje sladkorje. Ti so enostavni, dvojni ali sestavljeni. Enostavni sladkorji se nahajajo v veliko vrst hrane. Ti so za naše telo najmanj obremenjujoči in jih zlahka predela. Z dvojnimi sladkorji ima telo že več dela. Še največ pa s sestavljenimi. Telo mora namreč proizvesti ogromno encimov za njihovo razgradnjo. Hrana, ki vsebuje veliko ogljikovih hidratov tako telo močno obremenjuje. Razgradnja ogljikovih hidratov se prične že v ustih. Če hrano dobro zmeljemo, jo večina razgradimo že v ustih. Tako je potem prebavni trakt manj obremenjen. Zato je na mestu vprašanje, katera hrana ne vsebuje ogljikovih hidratov. Ali pa vsebuje čim bolj enostavne sladkorje.

Pomen vnosa beljakovin za naše telo

Beljakovine v telesu tvorijo vse mišično tkivo. Zato jih moramo uživati v priporočenih količinah. Res pa je, da ima vsak organizem svoje potrebe po beljakovinah. Beljakovine se nahajajo v vseh živilih živalskega izvora. Z beljakovinami pa so bogate tudi nekatere stročnice, žita,večina oreščkov in nekaj vrst zelenjave. Tako lahko z malo znanja zelo popestrimo naš celodnevni jedilnik. Beljakovinsko hrano jejmo le enkrat na dan.

Izogibajmo se nasičenih in transmaščob

Maščobe so v telesu prevozno sredstvo. Nase vežejo ostale hranilne snovi in jih odlagajo v naše celice. Če je teh preveč, začnejo maščobe prekomerno odlagati hranila. Tako se nabirajo nesnage v našem telesu. Preveč ogljikovih hidratov in beljakovin se spremeni v maščobne obloge. To pa moti delovanje krvno žilnega sistema. Istočasno pa ga močno obremenjuje. Če jemo nenasičene maščobe, se te veliko pozneje začnejo nalagati v obloge. Hitreje potujejo po telesu in se lažje izločijo. Transmaščobe so vse predelane maščobe. Najbolj poznana transmaščoba je margarina. Je umetna kemično proizvedena maščoba, ki zelo obremenjuje naš organizem.

Katera hrana ne vsebuje ogljikovih hidratov?

Ogljikove hidrate naše telo potrebuje. Vendar v zelo omejenih količinah. Vlaknine so naravni čistilec črevesja. Zato je priporočeno uživanje ogljikovih hidratov z veliko vlakninami. Vsi ostali ogljikovi hidrati za normalno delovanje našega organizma niso potrebni.

Hrana, ki ne vsebuje ogljikovih hidratov so predvsem vsa živila živalskega izvora. Zelenjava, ki raste nad zemljo, prav tako ne vsebuje ogljikovih hidratov. Skoraj vsi oreščki in semena vsebujejo ogromno vlaknin. So zelo nasitni, vendar brez ogljikovih hidratov. Nasitni so zaradi velike količine nenasičenih maščob. Od sadja pa jagodičevje vsebuje minimalne količine enostavnih sladkorjev, ki jih telo zlahka prebavi. Prav tako pa ne vsebujejo ogljikovih hidratov olja in masti.

Priprava hrane brez ogljikovih hidratov

LCHF in Ketonska dieta sta načina prehranjevanja brez ogljikovih hidratov. Oziroma z minimalnim vnosom preprostih sladkorjev. Ko se lotimo takega načina prehranjevanja, je obvezen predhoden posvet z zdravnikom. Potem pa ogromno enega pridobivanja znanj. Podrobno se moramo poučiti, katera hrana ne vsebuje ogljikovih hidratov in katere so zamenjave za njih. Če se bomo stvari lotili površno, nam bo telo odpovedalo pokorščino.

Kaj pa napitki?

Sladki sokovi in sladki čaji odpadejo. Priporoča se pitje vode ali nesladkanega čaja tekom dneva. Tudi kava ne vsebuje ogljikovih hidratov. Prav tako vsi zelenjavni sokovi in juhice iz nadzemne zelenjave.

Sadje je potrebno uživati le enkrat na dan

Učili so nas, da je sadje zelo zdravo. Vse je zdravo v zmernih količinah. Zaradi velike vsebnosti sladkorjev, moramo biti pri sadju zelo zmerni, čeprav vsebuje ogromno vitaminov, mineralov in vlaknin. Dnevna mera sadja je ena pest. Vse ostalo je pretiravanje. Veliko je tudi razprav, kdaj jesti sadje. Zjutraj, čez dan ali zvečer. Pravilo je, kadar vam odgovarja. Ker pa je sadje zaradi sladkorjev kalorično živilo, ga je smiselno jesti v času največje aktivnosti. Ali med obroki med delom.

Zelenjava se lahko na našem jedilniku pojavi večkrat na dan

Če kaj, potem lahko jemo zelenjavo ves dan. Če katera hrana ne vsebuje ogljikovih hidratov, je to nadzemna zelenjava. Njena raznovrstnost nas ne bo pustila lačne. Prav tako raste zelenjava povsod okoli nas in skoraj skozi vse leto. Z malo poznavanja nam daje že narava okoli nas ogromno zelenjave. Od vseh divjih rastlin, ki rastejo okoli nas, je le nekaj takih, ki so neužitne ali strupene. Večina njih pa je primerna za prehrano. Sveže pripravljena, nabrana v našem okolju, bo pravi balzam za naše telo in duha. Seveda lahko zelenjavo pridelamo tudi na vrtu. Tam pa vzgajamo vrste, ki so nam najbolj pri srcu in jih najraje jemo. Najboljša je surova, sveže nabrana zelenjava. Z termično obdelavo se prikrajšamo za vrsto vitaminov in mineralov, ki jih zelenjava vsebuje. Je pa res, da je termično obdelana zelenjava lažje prebavljiva. Ko se boste naslednjič spraševali, katera hrana ne vsebuje ogljikovih hidratov, je to zagotovo sveža nadzemna zelenjava.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja