Najboljše družabne igre po našem izboru

Eden izmed pametnih in dobrih načinov preživljanja časa so zagotovo družabne igre, kar dokazuje tudi njihova velika priljubljenost. Zanimiv podatek je, da zanimanje za družabne igre v zadnjih letih narašča, tako pri nas kot po svetu. V obdobju korona virusa je porasla prodaja družabnih iger, saj je otrokom, mladostnikom in odraslim pogosto dolgčas in v prisili ostati doma se najde več časa, ki ga lahko posvetimo igranju družabnih iger. Njihovo splošno priljubljenost potrjuje tudi sejem družabnih iger, ki se vsako leto odvija v Nemčiji Spiel Messe in ga obišče več kot 120.000 navdušencev.

Obstaja veliko vrst družabnih iger. Osnovna delitev je na primer med igrami za otroke in za odrasle. Tukaj bomo govorili o več različnih družabnih igrah, ki so primerne za vse starosti in so na voljo tudi v slovenski verziji. Spodaj si lahko preberete nekaj predlogov za zabavne in poučne družabne igre.

Družabna igra Catan. V igri ste raziskovalec in odpravili se boste na otok Catan, kjer pa ne boste sami. S svojimi nasprotniki se podate v tekmovanje v naselitvi otoka, z malo sreče in pametno strategijo lahko zmagate. Družabna igra traja približno 75 minut, je zabavna, hkrati pa tudi miselna. Catan lahko igrajo 3 ali 4 igralci, priporočljivo pa je, da so starejši od 10 let. Igra stane 29 evrov.

družabne igre

Družabna igra FirmaKids. Je izobraževalna in poučna družinska namizna igra, ki je primerna za najstnike in odrasle. Otroci se hitro in mimogrede kaj naučijo, če se medtem tudi zabavajo. Med igranjem družabne igre FirmaKids se naučimo, kako poteka poslovanje podjetja oziroma vodenje podjetja. Vse se dogaja na igralni plošči, ki predstavlja model podjetja. Uporabljajo se žetoni in kartice, s katerimi si lažje predstavljamo model, ki prikazuje poslovno leto, kako kroži in se izmenjuje denar, material, izdelki, storitve med podjetji … Primerna je za otroke, starejše od 10 let. Igra stane 25 evrov.

Sestavljanke ali puzzli. To so družabne igre, ki imajo določeno številko koščkov, ki jih morate sestaviti skupaj. Obstaja več dimenzij, tiste za najmlajše imajo po navadi od 10 pa do 30 malo večjih delov. Za večje otroke so na voljo sestavljanke z več deli, vse do 1000 delov in veliko več. Na otroških sestavljankah je po navadi kakšna slika iz risanke, filmski junak ali pa živali. Najdete pa si lahko veliko različnih slik, saj jih je na spletu ponujeno ogromno. Primerne so za otroke, starejše od 4 let in za odrasle. Eno sestavljanko lahko sestavljate tudi več ur, tednov ali mesecev.

Za največjo sestavljanko na svetu šteje sestavljanka dimenzij 14,85×23,20 metra, ki jo je sestavljalo 1.600 študentov ekonomske fakultete iz Hočiminha v Vientnamu. Skupaj so leta 2011 postavili kar 551.232 koščkov.

Igra Enka. Je zelo priljubljena in zabavna družabna igra, ki jo lahko odnesete kamor koli, saj je priročno majhna. Enka je super igra za krajšanje časa, druženje s prijatelji, družino, partnerjem … Primerna je za najstnike ter odrasle in pa tudi za mlajše otroke, saj je lahko razumljiva in se je hitro naučimo. Zmaga tisti, ki prej odloži vse karte. Ko je v vaših rokah zadnja karta, ne smete pozabiti glasno reči ENA! Po navadi paket družabne igre Enka vsebuje malo več kot 100 kart. Lahko jo igra 2 do 10 igralcev, starejših od treh let. Stane pa okoli 5 evrov.

Namizna in družabna igra šah. Je namizna igra, ki jo igrata 2 igralca – šahista. Gre za miselno-potezno igro, z dobro organiziranimi tekmovanji po vsem svetu, saj povsod potekajo državna in svetovna prvenstva. Obstaja tudi šahovska olimpijada, ki se odvija vsake dve leti. Trenutni svetovni šahovski prvak je Norvežan Magnus Carlsen. Šah se igra na šahovnici, ki ima 32 črnih in 32 belih polj, torej igra se črni proti belemu. Če želite biti dober šahist, je treba veliko trenirati in se naučiti. Primerna je za vse starosti, razen najmlajših. Mnogi šah štejejo kot šport.

družabne igre

Družabna igra Monopoly. Je priljubljena, zabavna in poučna igra, poznana po vsem svetu. Je namreč klasična igra, kjer trguješ z denarjem, svojim imetjem in drugimi nepremičninami. Kupite jo lahko v veliko različnih izvodih in jezikih, verzije pa se razlikujejo po posameznih državah. Primerna je za otroke, starejše od 8 let, enako radi jo igrajo odrasli. Igra vsebuje kartice, kocke in različne majhne predmete, ki so postavljeni na igralni plošči iz kartona. Ima klasično ceno družabne igre, približno 30 evrov.

Družabna igra Dobble. Je angleška igrica, zdaj pa je na voljo tudi v slovenski izdaji. Je zelo priljubljena družinska igra, katere cilj je čim hitreje poiskati enake simbole na lepih okroglih kartah. Traja 15 minut, lahko jo igra 2 do 8 igralcev starejših od 4 let.

Družabna igra Twister. Med igranjem te igrice se ne boste samo zabavali, ampak tudi rekreirali. V igri se namreč uporablja kolo z ukazi, ki jih poskušate narediti na igralni podlogi, ne da bi se prevrnili. Če ste gibčni ali imate radi gibanje in dinamiko, vam bodo takšne družabne igre, sploh pa Twister všeč! Lahko jo igrata najmanj 2 igralca, ki sta starejša od 6 let. Stane okoli 20 evrov.

Družabne igre običajno igra več ljudi, ali vsaj dve osebi. Če pa ste kdaj sami, brez družbe, je idealen način za krajšanje časa priljubljena Rubikova kocka. V današnjih časih se je veliko lažje naučiti sestaviti Rubikovo kocko, kot je bilo to pred obstojem interneta, ki ponuja natančna navodila za sestavljanje. Veliko ljudi misli, da jo je težko sestaviti, vendar to sploh ni res. Če si vzamete dovolj časa in se dobro posvetite sestavljanju, boste v nekaj dneh zagotovo tudi sami znali rešiti Rubikovo kocko. Svetovni rekord v sestavljanju Rubikove kocke 3 krat 3 pa je že pod 4 sekundami. Primerna je za otroke, starejše od 8 let, in za odrasle. Dobra Rubikova kocka stane okoli 20 evrov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja