5 nasvetov za čudovite orhideje

Orhideje so zagotovo ene izmed najprivlačnejših tropskih rastlin, saj s svojim eksotičnim videzom, barvnimi cvetovi in zanimivim koreninskim sistemom privlačijo ljubitelje rastlin po vsem svetu. Zato ni čudno, da so hibridi orhidej našli svoje mesto kot lončnice v slovenskih domovih. Kljub temu, da veljajo za tropske rastline, vzgajanje orhidej ni zelo zahtevno, zato so je za njih uveljavil rek, da so hvaležne rože, ki ne povzročajo veliko skrbi. Vseeno pa vam razkrivamo 5 nasvetov, s pomočjo katerih bodo vaše orhideje zasijale na okenski polici.

  1. Izberite primeren prostor

Ko orhidejo prinesete domov, oziroma, ko jo dobite v dar, je najpomembnejše, da zanjo izberete primeren prostor za rast. Pri izbiri najprimernejšega prostora morate biti pozorni zlasti na primerno temperaturo in svetlobo.

Orhideja za svojo uspešno rast in lepe cvetove potrebuje veliko sončne svetlobe, zato je najprimernejše mesto zanjo na okenski polici. Izberite okensko polico, ki ne bo izpostavljena močnemu opoldanskemu soncu, saj njegovi žarki lahko poškodujejo nežne cvetove orhideje. V poletnem času je zato najprimerneje, da orhidejo postavite na okensko polico na zahodu, v zimskem času pa jo prestavite na jug. Tako bo skozi vse leto obsijana z zadostno količino svetlobe, hkrati pa je ne bodo ogrožali močni sončni žarki okoli poldneva.

Ravno tako kot zadostna količina sončne svetlobe, je za vsako sobno orhidejo pomembna tudi temperatura v prostoru, v katerem se nahaja. Orhideja je občutljiva na velike temperaturne razlike, zato bodite na to pozorni že takrat, ko jo prinašate domov, zlasti, če je to v zimskem času. V splošnem velja, da orhidejam najbolj ustrezajo temperature med 20 in 26 stopinj Celzija. Povprečna sobna temperatura orhidejam tako popolnoma ustreza. Bodite pozorni le na to, da prostor, v katerega postavite svojo orhidejo, ni preveč izpostavljen prepihu, ter da orhideja ni postavljena v bližini balkonskih ali vhodnih vrat.

Orhideje

  1. Imejte pravi ritem zalivanja orhidej

Največ vprašanj glede vzgajanja orhidej se po navadi nanaša ravno na njihovo zalivanje. Orhideje niso običajne lončnice, zato je tudi njihov režim zalivanja nekoliko drugačen. Ker izhajajo iz vlažnega tropskega okolja, jih ne zalivamo vsak dan, ampak enkrat na teden, oziroma enkrat na 10 dni. Najbolj jim ustreza, da celoten lonček za 30 do 40 minut potopite v vodo. Posebej bodite pozorni na to, da bodo z vodo zalite korenine. V tem času se bo orhideja napojila z vodo in vlago, ki ji bo zadostovala za naslednji dober teden. Po pretečenem namakanju orhidejo vzemite iz vodne kopeli, tudi če korenine niso vpile vse vode, v katero ste jih potopili.

V poletnem času lahko orhidejo tudi poškropite z vodo vsakih nekaj dni, saj jo boste tako preskrbeli z dodatno vlago. Vsekakor pa se izogibajte običajnega zalivanja z zalivalko, saj le-to orhideji lahko naredi več škode kot koristi.

  1. Pomembno je gnojenje

Za bujne cvetove in liste pa orhideje zahtevajo še nekaj več kot le primerno količino vode in sončne svetlobe. Potrebujejo ustrezna hranila, ki vsebujejo mineralne snovi. V naravi te snovi posrkajo iz podlage, v našem bivališču, pa je črpanje hranilnih snovi omejeno le na majhno območje njihovega cvetličnega lončka. Zato je pomembno, da orhidejam dodajamo hranilne snovi, ki jih potrebujejo, v obliki tako imenovanega gnojenja. To je priporočljivo narediti dvakrat letno z gnojilom, na katerem je označeno, da je primerno za gnojenje orhidej. Tovrstna gnojila lahko kupite v vsakem vrtnarskem centru ali v trgovini, ki ima vrtni oddelek.

  1. Ne pozabite na presajanje

Kot vse ostale rastline, tudi orhideje vsako leto rastejo in nekoliko razširijo svoj koreninski sistem. Zato je pomembno, da vsaj enkrat letno svojo orhidejo presadite. Posebna značilnost orhidej je njihov koreninski sistem, saj korenine potrebujejo dovolj zraka. Zato bodite pozorni, da izberete dovolj velik lonček, ki ima veliko lukenj. Če nimate pri roki nobenega lončka z luknjami, lahko naluknjate dovolj velik običajen plastičen lonček za cvetlice, vanj presadite orhidejo in ga nato postavite v večji okrasni lonec.

Pri presajanju orhidej ne pozabite dodati ustreznega gnojila, saj sam postopek presajanja za orhidejo predstavlja šok, zato je pomembno, da jo takoj preskrbite z ustreznimi hranilnimi snovmi. Ravno tako je presajanje orhidej odlična priložnost, da odrežete posušene in že odmrle korenine, ki kazijo videz rastline in jo ovirajo pri rasti.

  1. Bodite pozorni na morebitne škodljivce

Čeprav v Sloveniji zaradi podnebja orhideje večinoma vzgajamo v notranjih prostorih, pa moramo vseeno biti pozorni na morebitne škodljivce, ki bi lahko napadli našo orhidejo. Najpogosteje lahko orhidejo napade volnata uš, ali pa jo doleti kakšno glivično obolenje. Škodljivce ali bolezen prepoznate takrat, ko orhideja začne slabeti. V tem primeru obolele dele rastline odstranite in ugotovite, kateri škodljivec, oziroma bolezen jo je napadla in ustrezno s tem tudi reagirate.

Orhideje so čudovite tropske rastline, ki kot lončnice s svojimi čudovitimi cvetovi krasijo številne okenske police. Kljub svoji lepoti njihovo vzdrževanje ni zahtevno, zato so primerne tudi za tiste, ki še nimajo zaupanja v svoje vrtnarske sposobnosti. Upoštevati je treba le nekaj preprostih nasvetov in čudoviti barvni cvetovi bodo hitro postali stalnica tudi v vašem domu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja