Sladkorna bolezen – tiha grožnja z velikimi posledicami

Sladkorna bolezen dandanes predstavlja eno izmed večjih groženj sodobnemu človeku, ki do zdaj še ni razvil ustrezne obrambe proti njej, zato v zahodnem svetu vsako leto zahteva skoraj 5 milijonov žrtev. Le v Sloveniji zdravila za zniževanje krvnega sladkorja redno prejema že okoli 100.000 ljudi. Glavni razlog, da se pri mnogih sladkorna bolezen razširi v hujšo obliko, se skriva v tem, da veliko ljudi dolgo časa sploh ne opazi, da že imajo prve, opozorilne znake sladkorne bolezni. Zato vam predstavljamo nekaj najpogostejših znakov, ki lahko nakazujejo, da ste nagnjeni k razvoju sladkorne bolezni, ter pojasnjujemo, zakaj je zgodnje odkrivanje sladkorne bolezni ključnega pomena za njeno zdravljenje.

sladkorna bolezen

Različni tipi sladkorne bolezni

Glavna značilnost sladkorne bolezni je nihanje krvnega sladkorja zaradi nepravilnega delovanja trebušne slinavke. V grobem ločimo 3 osnovne tipe sladkorne bolezni. Sladkorno bolezen tipa 1 in 2, ter nosečniško sladkorno bolezen. Nosečniška sladkorna bolezen se pojavi le v času nosečnosti, lahko pa se v primeru neustreznega zdravljenja razvije v tip 1 ali 2. Dobra stran nosečniške sladkorne bolezni je, da tekom nosečnosti med pregledi redno nadzorujejo krvni sladkor nosečnice, kar pomeni, da sladkorno bolezen hitro odkrijejo in jo ustrezno zdravijo, oziroma blažijo.

Bolj nevarna je sladkorna bolezen tipa 1 ali tipa 2.

Sladkorna bolezen tipa 1 je pogostejša pri mlajših osebah. Pojavi se zelo hitro in pogosto se oboleli zaradi intenzivnosti prvih znakov zelo hitro obrnejo po zdravniško pomoč. V večini primerov je pri sladkorni bolezni tipa 1 potrebno vseživljenjsko uravnavanje krvnega sladkorja z inzulinom.

Za sladkorno boleznijo tipa 2 pa pogosteje zbolijo starejši, saj v primerjavi s sladkorno boleznijo tipa 1, beta celice trebušne slinavke propadajo zelo počasi, zato se tudi vrednost krvnega sladkorja dviguje počasi, posledica česar je, da sladkorno bolezen tipa 2 pogosto odkrijejo zelo pozno. Sladkorno bolezen tipa 2 je mogoče uravnavati z dieto, ki jo predpiše diabetolog, oziroma zdravnik, kasneje pa prav tako lahko pride do potrebe po uravnavanju sladkorja z inzulinom.

Dejstvo je, da z izjemo nosečniške sladkorne bolezni, sladkorne bolezni ne moremo pozdraviti, lahko pa omilimo njene simptome in preprečimo hujše posledice na našem zdravju. Zato je pri vseh tipih sladkorne bolezni ključno, da jo odkrijemo čim prej.

Prvi znaki sladkorne bolezni

Sladkorna bolezen lahko v naša življenja stopi zelo hitro, ali pa se razvija počasi. Kot smo že omenili, je sladkorno bolezen lažje odkriti pri tipu 1, saj se pojavi hitro, z dvema zelo očitnima znakoma – nenavadno povečano žejo in sunkovito izgubo telesne teže, lahko tudi do 10 kilogramov v zelo kratkem času. Ta dva znaka se skoraj vedno pojavita hkrati in predstavljata rdeči alarm, da se morate či prej odpraviti po zdravniško pomoč.

Težje pa je prepoznati znake sladkorne bolezni tipa 2. Sladkorna bolezen tipa 2 napreduje počasi, zato se lahko zgodi, da nekaj let ne boste opazili nobenih zunanjih sprememb, ki bi nakazovale na razvoj te tihe bolezni. Edini način, da sladkorno bolezen tipa 2 odkrijete pravočasno, je redno obiskovanje preventivnih zdravniških pregledov, kjer vam bodo merili krvni sladkor.

Zgodnje odkrivanje sladkorne bolezni je pomembno ne le zato, ker sladkorna bolezen zahteva nekoliko drugačen način življenja (dodajanje inzulina s pomočjo črpalke, oziroma držanje posebne diete), ampak s seboj prinese tudi druge zdravstvene posledice, ki lahko pomembno vplivajo vaše življenje in zdravstveno stanje.

Zdravstvene posledice sladkorne bolezni

Sladkorna bolezen v osnovi povzroča okvare žil, posledica česar so lahko poškodbe oči, ledvic, živčevja, zaradi okvarjenih žil lahko pride do slabše okrvavljenosti možganov, srca in nog. Pogosto se zgodi, da je zaradi sladkorne bolezni pri bolnikih potrebna amputacija kakšnega prsta na nogi, stopala, ali noge. Tako hud poseg je nujen takrat, ko se prekrvavljenost in oživčenost nog tako zmanjšata, da pride do notranjih ali zunanjih okužb. Hitro se lahko namreč zgodi da zaradi slabšega oživčevja sladkorni bolnik ne čuti vročine radiatorja, na katerega je naslonil stopalo, posledica česar so lahko opekline.

Sladkorna bolezen v svojem paketu prinaša s seboj kup neprijetnih posledic, ki pa jih z doslednim upoštevanjem navodil osebnega zdravnika, lahko skoraj da preprečimo. Predvsem je pri tem potrebna ustrezna prehrana, zadostna količina gibanja in redno nadzorovanje krvnega sladkorja.

Ali sladkorno bolezen lahko preprečimo?

Sladkorna bolezen se lahko razvije kot posledica dednosti, ali pa zaradi nepravilnega delovanja trebušne slinavke, na kar lahko vpliva več različnih dejavnikov. Na žalost se sladkorne bolezni ne da preprečiti, lahko pa njen razvoj odložite na kasnejše obdobje. Za to lahko poskrbite predvsem z vzdrževanjem primerne telesne teže, redno fizično aktivnostjo ter zdravim in uravnoteženim prehranjevanjem.

Sladkorna bolezen je hitro pridobila naziv tihega sovražnika sodobnega človeka. Ker je ta trenutek še ne znamo preprečiti, je ključnega pomena, da jo znamo dovolj zgodaj prepoznati in da jo ustrezno zdravimo, saj tako lahko za nekaj časa odložimo njen bliskovit razvoj. Zato bodite pozorni na svoje telo in na to, kaj vam želi sporočiti, ter vzdržujte zdrav življenjski slog.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja