Kako je zlati prinašalec postal naš najboljši prijatelj?

Na svetu trenutno poznamo že več kot 450 različnih pasem psov, ki se med seboj razlikujejo tako po fizioloških kot tudi karakternih lastnostih, ki vplivajo na našo odločitev, katero pasmo psa bomo izbrali za novega družinskega člana. Zlati prinašalec že kar nekaj časa velja za pasmo, ki jo v svoj dom z veseljem sprejmejo mlade družine. Zato si poglejmo, kako je ta prikupen kuža postal naš najboljši prijatelj.

Iz kje pravzaprav izhaja zlati prinašalec?

Zlati prinašalec je srednje velik pes, kar pomeni, da zraste do višine približno 61 centimetrov in tehta nekje med 27 in 37 kg. Prepoznaven je po svoji lepoti in značilni pšenični barvi dlake.

Prve omembe zlatega prinašalca segajo daleč nazaj v 19. stoletje in sicer v Veliko Britanijo, natančneje v škotsko visokogorje. Čeprav je trenutno aktualnih kar nekaj teorij o izvoru zlatega prinašalca, so si pasji kinologi dokaj enotni, da izvira iz Škotske in da ima zlati prinašalec v sebi mešanico labradorca, gladkodlakega prinašalca, irskega setra in ruskega rumenega psa.

V preteklosti je bil zlati prinašalec znan kot pasma, ki izredno dobro deluje v močvirnih predelih, saj je odličen plavalec, hkrati pa ima tudi poddlako, ki tudi v vodi ostane suha in topla, zaradi česar ga tudi hladna voda ne bo odvrnila od skoka vanjo.

Zaradi njegove delovne naravnanosti je bil zlati prinašalec tako v preteklosti, kot tudi še danes pogosto izurjen za vlogo reševalnega psa. Je namreč zelo učljiva in delovna pasma, ki dobro deluje tudi v hladnejših pogojih, hkrati pa je tudi zelo navezan na svojega lastnika, oziroma družinske člane.

Ker je zlati prinašalec že od vsega začetka veljal za psa, ki je vdan svojemu lastniku, hkrati pa tudi deloven in učljiv pes, so ga ljudje hitro vzljubili in sprejeli v svoje domove. Tam pa se je izkazal tudi kot izjemno potrpežljiv in ljubezniv kuža, primeren tudi za družine z majhnimi otroci.

Zakaj se odločiti za zlatega prinašalca?

Če ste trenutno v obdobju, ko se odločite za nakup novega pasjega člana, se zagotovo dobro zavedate, kako pomembna odločitev je izbira prave pasme za vas in vašo družino. Izbiro pasme zagotovo pogojujejo vaše pretekle izkušnje z vzgajanjem psov, življenjski slog in tudi značilnosti ostalih družinskih članov.
Zlati prinašalec je zagotovo pasma psa, ki je med mladimi družinami zelo priljubljena. Velja namreč za izredno mirnega in ljubečega psa, ki se zelo naveže na svoje krdelo, oziroma družino. Zelo rad ima tudi majhne otroke, hkrati pa ni znan kot agresiven pes. Vseeno pa se morate zavedati, da je zlati prinašalec pasma, ki potrebuje veliko gibanja, zato so zanj idealni lastniki, ki imajo hišo z vrtom, hkrati pa mu bodo lahko omogočali aktivne sprehode. Zelo primeren pa je tudi za vse tiste, ki še nimajo veliko izkušenj z vzgojo psov. Velja namreč za zelo nezahtevno in hitro se učečo pasmo. Seveda pa je na tem mestu potrebno omeniti, da tudi če je pasma nezahtevna, to še ne pomeni, da se z njim ni potrebno vsakodnevno aktivno ukvarjati. Če se boste zanašali na stereotip, da je zlati prinašalec mirna in popolnoma nezahtevna pasma, z njim pa se ne boste skoraj nič ukvarjali, bo tako kot katera koli druga pasma psa razvil negativna vedenja, ki jih boste pozneje težko odpravili. Pes, ne glede na pasmo, ki jo izberete, je žival, ki ima potrebe po vsakodnevni fizični rekreaciji in interakciji s svojim lastnikom, oziroma v pasjem žargonom, z vodjo svojega krdela. Če se že zdaj zavedate da njegovih potreb ne boste mogli zadovoljiti, se za nakup novega pasjega prijatelja raje ne odločite, saj bosta rezultat takšnega nakupa le nesrečen in nezadovoljen lastnik ter še bolj nesrečen pes.

Na kaj morate biti pozorni pri izbiri pravega psička za vas?

Če ste ugotovili, da je zlati prinašalec prava pasma za vas, se zagotovo že začeli poizvedovati, kje bi lahko izbrali in kupili mladička. Ker pri nas velja za zelo razširjeno pasmo, boste hitro ugotovili, da je v Sloveniji zelo veliko rejcev omenjene pasme. Zato je dilema, kje kupiti mladička, še toliko večja.
Ker je prodaja mladičkov lahko donosen posel, se je na žalost na trgu pojavilo tudi veliko goljufov, ki se želijo le denarno okoristiti, z ljubeznijo do živali pa nimajo prav veliko skupnega. Mladički, ki so v svojih prvih tednih deležni zanemarjanja ali celo nasilju, lahko v novi dom prinesejo težke travme, ki lahko vplivajo na njihovo vedenje in ki jih oskrbniki s povprečnim znanjem o vzgoji psov težko sami odpravijo.
Zato morate preveriti, da je vaš bodoči zlati prinašalec vzrejen pri rejniku, ki za pse odgovorno skrbi in ima o njih tudi veliko znanja. Takšnega rejnika z malo poizvedovanja brez težav hitro prepoznate. Odgovoren in skrben rejnik bo ponosno pokazal bivalni prostor, kjer prebivajo mladički, priložil vam bo vsa potrebna potrdila, ki izkazujejo, da so starši vašega mladička čistokrvni zlati prinašalci, da imajo ustrezno pridobljeno vzrejno potrdilo in tudi morebitne ostale dosežke, ki sta jih dosegla starša ogledanega mladička. Ravno tako vam bo z veseljem odgovoril na morebitna vprašanja o vzgoji in skrbi zlatega prinašalca in mu ne bo vseeno v kakšnih pogojih bo živel mladiček, ki vam ga bo oddal.

Res je, da je zlati prinašalec z rodovnikom, ki ima odgovornega rejnika, po navadi nekoliko dražji, ampak za ceno tega dobite mladička, ki je ustrezno veterinarsko pregledan in oskrbovan, z znanim poreklom in morebitnimi dednimi boleznimi, za katere je dobro, da jih poznate, saj lahko do neke mere s pravilno oskrbo preprečite njihov razvoj pri vašem mladičku, poleg tega pa izhaja iz zdravega okolja, zaradi česar s seboj ne bo prinesel morebitnih težkih travm in strahov.

Katere so morebitne zdravstvene težave, ki lahko doletijo vašega zlatega prinašalca?

Seveda pa tako kot ostale pasme psov, tudi zlati prinašalec ni imun na določene dedne bolezni. Najpogostejša težava zlatih prinašalcev je predvsem njihova prekomerna telesna teža. Ker je zlati prinašalec znan kot nezahteven družinski pes, mnogo lastnikov zanemarja njegovo potrebo po dnevni fizični aktivnosti, hkrati pa niso dovolj pozorni na njegovo prehrano, se zelo hitro zgodi, da pridobi odvečne kilogrami, ki so krivi za marsikatero dodatno zdravstveno težave. Poleg tega pa imajo zlati prinašalci lahko tudi težave z displazijo kolkov in srcem.
Kljub nekaterim morebitnim zdravstvenim težavam pa zlati prinašalec s svojo prikupnostjo in mirnim karakterjem vseeno ostaja ljubljenec naših src. Če je pritegnil tudi vas, bo morda postal prav vaš najboljši pasji prijatelj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja