Katera negovalna maska za obraz je prava za vašo kožo?

 

V zadnjem času je maska za obraz ena izmed glavnih tem pogovora v javnem in zasebnem življenju. Med nasprotniki in zagovorniki se vnemajo hude razprave, ob katerih pogosto pozabimo na še večje probleme, ki bi jih lahko rešili samo tako, da bi stopili skupaj. Ne glede na to, katero stališče zastopate glede mask in celotne situacije nasploh, to zelo verjetno izhaja iz prepričanja, da tako varujete svoje zdravje in zdravje ljudeh okrog vas.

Zdi se, da smo v zadnjem času nekoliko pozabili, da ni virus edino, kar nas ogroža. Resda pa nam je obrnil življenja na glavo in v vsem kaosu, ki ga doživljamo, si ne vzamemo niti trenutka več zase. Zakaj ne bi tega popravili še danes? Marsikdaj sta maska za obraz (tista, ki neguje našo kožo, ne tista, ki jo vzamemo s seboj v trgovino) in trenutek tišine vse, kar potrebujemo, da si napolnimo baterije in se potem lažje soočimo z vsem, kar nas čaka.

Ob vseh obveznostih, ki se nam dnevno nabirajo, je sproščanje običajno zadnja stvar na seznamu prioritet. Pa nikakor ne bi smelo biti. Počitek bi moral biti nujen del našega dneva, vsi naši opravki pa organizirani tako, da si lahko prav vsak dan vzamemo kak trenutek zase. Sproščujoče minute namreč dokazano povečajo našo produktivnost takrat, ko je čas za delo, poleg tega pa zmanjšujejo možnost nastanka srčnih obolenj in v nekaterih primerih lahko pomagajo lajšati težave z mentalnim zdravjem.

Trenutek sprostitve, ki ga potrebujete, vam lahko prinese negovalna maska za obraz. Z masko je namreč izredno težko tekati naokrog, če ne želimo za sabo puščati sledi (kar lahko posledično vodi še v več stresa). Iz istega razloga je z masko na obrazu tvegano pretirano govoriti in nasploh premikati obrazne mišice. Tako nas bo maska za obraz skorajda prisilila, da se za tistih nekaj minut umirimo in se prepustimo njenim negovalnim učinkom.

Domača maska za obraz

Seveda se po masko za obraz lahko odpravite v trgovino. Police, še posebej v specializiranih trgovinah, so polne negovalnih mask, ki obljubljajo vse mogoče. A v času, ko naj bi čim več časa preživeli na odprtem in čim manj v raznoraznih gnečah, je bolj prijazno, če si masko pripravimo sami doma. Bolj prijazno do denarnice in do okolja.

Domača maska za obraz vsebuje pač tisto, kar imamo doma. Različne sestavine naj bi imele različne učinke, a ker je takšna maska popolnoma naravna, ne morete zgrešiti – razen seveda v primeru, da ste na kakšno od teh sestavin alergični. Domače maske ne prodrejo tako globoko v kožo kot kupljene, njihov glavni namen je, da koži povrnejo nekaj vlage in jo ohladijo, ko si jo boste izpirali in si obrisali obraz, pa boste odstranili tudi plast odmrlih celic, ki kožo na videz delajo utrujeno – še posebej, če ste se odločili v masko vključiti ovsene kosmiče, ki bodo ob izpiranju maske s krožnimi gibi delovali kot rahel piling.

Naj se sproščanje začne.

Ritual umirjanja in sproščanja se lahko začne, še preden se bo vaša domača maska za obraz sploh dotaknila vašega obraza. Že pri izbiri sestavin bodite prisotni v trenutku, sprehodite se po kuhinji in razmislite, česa bi se vaša koža razveselila – bonus točke, če porabite živila, ki se jim čas že počasi izteka.

Sestavine, ki jih običajno vsebuje skoraj vsaka doma pripravljena maska za obraz, so na primer banane, kumare, ovseni kosmiči, kokosovo olje, avokado, kakav, aloe vera… Nekatere od teh sestavin pomagajo koži zadržati vlago, ne da bi bila na videz mastna, druge pa delujejo protivnetno. Kot rečeno, izberite tisto, kar že imate doma.

Pri pripravi maske je dobro, da upoštevate nekaj napotkov, s katerimi se boste izognili neprijetnim stranskim učinkom uporabe – ja, tudi domača maska za obraz vam lahko prinese kakšno težavo, če se zadeve ne lotite previdno.

Preverite, ali ste na kakšno od sestavin alergični. Če niste prepričani, kako bo vaša koža odreagirala na masko ali na katero od sestavin v njej, jo najprej preizkusite na majhnem, težko opaznem mestu. Če se pod masko pojavi rdečica, je ne uporabite.

Masko porabite še isti dan. Dobra stran naravne maske za obraz je ravno to, da je naravna, a slaba stran tega je, da ne bo zdržala prav dolgo. Najboljše je, da jo uporabite še isti dan po tem, ko ste jo pripravili, do takrat pa jo hranite v hladilniku.

Ne uporabljajte pokvarjenih živil. Prej smo omenili, da lahko za masko porabite živila, ki niso več v najboljšem stanju, kar pa nikakor ne pomeni, da si na kožo nanašajte nekaj, kar je očitno pokvarjeno. Če za kakšno stvar niste prepričani, jo prej dobro preglejte, povohajte in po potrebi tudi poskusite. Če je živilo primerno za zaužitje, bo iz njega nastala odlična maska za obraz.

Sestavine zmešajte med seboj; velike, mehke kose pretlačite, trde pa za par sekund vrzite v mešalnik. Masko si nanesite na obraz s širokim čopičem ali kar s prsti. Izogibajte se predelu okrog oči. Nato se umaknite v miren, tih prostor in si vzemite pol ure, da v miru in tišini počnete, kar vas je volja – poglejte si kakšen posnetek, poslušajte glasbo, berite, razmišljajte ali preprosto zadremajte. Ko ste dovolj sproščeni (za razliko od kupljenih mask vam domača maska za obraz iz naravnih sestavin ne bo škodila, če jo boste imeli predolgo na obrazu), se počasi sprehodite do kopalnice in si s toplo vodo umijte obraz. Nežno ga osušite s čisto brisačo. Poglejte se v ogledalo, občudujte svojo sijočo kožo, povejte si, kako zelo čudoviti in vredni ljubezni ste, nato pa pojdite novim izzivom naproti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja