6 razlogov, zakaj je granatno jabolko rajski sadež

Eksotično sadje je tudi pri nas vse bolj razširjeno, zaradi svoje drugačnosti, privlačnega videza in mamljivih okusov pa se vse pogosteje uvršča na jedilnike tako v gurmanskih restavracijah kot tudi v domači prehrani. Nič drugačno ni granatno jabolko – hrustljav in sočen sadež zapeljivo rdeče barve buri domišljijo že iz časov Biblije, antičnih in drugih legend, izhaja pa iz Azije, natančneje iz tedanje Perzije (današnjega območja Irana) in območja današnje Kitajske, od koder se je nato postopoma razširilo po celem svetu. Z njegovo pridelavo so začeli že 4.000 let pr. n. št., že takrat pa je granatno jabolko pridobilo številne simbolne pomene. Njegova uporaba se je hitro razširila v alternativno medicino, postalo pa je tudi plod številnih umetniških upodobitev.

Granatno jabolko je plod košatega grma oz. manjšega drevesa, ki zraste vse do petih metrov. Ima rdečkasto-zelene liste, ki v jeseni orumenijo in pozlatijo, ter rdeče cvetove, zato se uporablja tudi kot okrasno cvetje pred hišami, v stanovanjih ali na balkonih. Sadež je bil zaradi svoje atraktivnosti in lepote cenjen že daleč nazaj v zgodovini, iz Azije je granatno jabolko s Krištofom Kolumbom in Španskimi konkvistadorji prišlo na Karibske otoke, v Evropi pa je postalo prepoznavno šele v prejšnjem stoletju. Največji nasadi granatnih jabolk so danes v Iranu, kjer iz njih predelujejo sirup in sok, uporabljajo ga kot dodatek jedem, saj je izredno aromatično in jedem doda specifičen sladkast okus, zaradi svojih številnih blagodejnih učinkov na zdravje pa je granatno jabolko razširjeno v kulinariki po vsem svetu. Poleg Irana so največje pridelovalke granatnega jabolka še Španija, Francija, Izrael, Azija in Amerika, kot lončnica pa uspeva tudi v slovenskem Primorju. Ne pravijo mu zaman rajski sadež, v nadaljevanju pa je predstavljenih nekaj razlogov, s čim si je zaslužilo to ime.

  1. Ker že simbolno izhaja iz raja in drugih starodavnih legend

Granatno jabolko je poznano v številnih kulturah in religijah in od tam izhajajo njegovi simbolni pomeni. Raslo naj bi v rajskem vrtu Adama in Eve in velja za prepovedan sadež z rajskega drevesa, s katerim je Eva zapeljala Adama. Že iz bibličnih časov simbolizira večno mladost, njegov cvet simbolizira ljubezen, sadež pa plodnost. V Bibliji je omenjeno skupaj z grozdjem in figo ter simbolizira tudi zdravje in obilje, kot simbol plodnosti pa so ga poleg starih Izraelcev pojmovali še antični Grki in Rimljani. Najstarejši zapisi o granatnem jabolku so bili najdeni v grobnici Ramzesa IV., Babilonci pa so semena granatnega jabolka žvečili pred bitko, saj so verjeli, da jih naredijo nepremagljive. Tudi druge kulture, vse od Indije, Irana in do Rusije, granatnemu jabolku pripisujejo pomen plodnosti in ga vključujejo v poročne slavnostne jedilnike, kot simbol ljubezni pa ga omenja že Salomonova visoka pesem. Še dodaten simbolni pomen ima granatno jabolko na Kitajskem, kjer predstavlja nesmrtnost.

  1. Ker vsebuje veliko vitaminov, mineralov in drugih zdravilnih snovi

Zrna, ki so bele do temno rdeče rubinaste barve, predstavljajo kar polovico celotne mase granatnega jabolka, od tega je okoli 10 % semen, v sebi pa skrivajo pravo zakladnico hranil. Sam sadež sestavlja 85 % vode, od makrohranil prevladujejo sladkorji (glukoza in fruktoza) ter prehranske vlaknine. Granatno jabolko je bogato z antioksidanti (predvsem polifenoli), zato je zelo priporočljivo njegovo uživanje ob različnih zdravstvenih težavah, saj blaži njihove simptome in olajša posamezne bolezni. Vsebuje različne vitamine, v največjem deležu so to vitamini C in B-kompleks, med minerali pa se v granatnem jabolku nahajajo mangan, kalij in baker. V semenih tega rajskega sadeža so tudi zdravju koristne omega-3 maščobne kisline ter rastlinski hormoni steroli.

  1. Ker pod trdo in neprivlačno lupino skriva bogato meso

Rajski sadež granatno jabolko ima debelo gladko lupino in predstavlja pravi izziv za lupljenje in odpiranje, zato pa njegova notranjost nagradi z bogato notranjostjo in sočnim okusom. Pri granatnem jabolku videz ne vara – bolj kot je njegova zunanjost sijoča in mamljiva, bolj okusna bo tudi njegova notranjost. Za rumeno do vijolično lupino se namreč skriva množica semen, ki predstavljajo kar 50 % celotnega ploda. Granatno jabolko ima semena prozorno rubinaste barve, ta so oglate oblike in primerna za uživanje. Pri skrbno izbranem sadežu bo torej že njegova lupina odgovorila na vprašanje, zakaj je to rajski sadež, še več odgovorov pa se skriva v nadaljevanju.

  1. Ker s svojim božanskim okusom osveži marsikatero jed

Uporaba granatnega jabolka v kulinariki izhaja iz Orienta, kjer se uporablja bodisi kot sestavina ali kot okras raznovrstnih jedi. Granatno jabolko je še posebej priljubljeno v iranski kuhinji, v deželah Kavkaza in v Turčiji, kjer iz njega pripravljajo marmelade, sladoled, sok in poseben gost sirup melasa, ki ga dodajajo v solate in sladice, suha semena granatnega jabolka pa v indijski kulinariki uporabljajo tudi kot začimbo. V sodobni kulinariki je sok granatnega jabolka dobrodošla popestritev marinad (npr. v kombinaciji z medom je okusna marinada za perutnino), poda pa se tudi k eksotični avokadovi omaki guacamole. Granatno jabolko se odlično dopolnjuje z agrumi, zato je velikokrat sestavina sadnih pa tudi drugih solat, ki vsebujejo kumare, mlade stroke graha ali lešnike. V glavnih jedeh se poleg perutnine ujema tudi s prefinjenimi divjačinskimi jedmi in jagnjetino, zrna granatnega jabolka pa se lahko dodajo še k pečenemu lososu ali kot polnilo za mesne rulade. Zrna granatnega jabolka odlično oplemenitijo zajtrke, saj se lahko potresejo po kosmičih, dodajo v smutije, obnesejo pa se tudi kot dodatek v peciva, torte, piškote in mafine. Zmešati jih je mogoče s kvinojo, kuskusom, rižem, testeninami s pestom, sladkim krompirjem, popestrijo različne vrste pečene zelenjave kot so buča, brstični ohrovt in jajčevci, ujemajo pa se tudi z mehkejšimi siri, npr. feto ali rikoto. Granatno jabolko jedem doda svojo značilno rdečkasto barvo in jih nadgradi z bogatim rajskim sladkastim okusom.

  1. Ker s svojimi učinki upravičuje svoj sloves simbola zdravja, plodnosti in večnega življenja

Granatno jabolko je vsekakor eno od superživil, saj je pravi zaklad vitaminov, pomaga pri zdravstvenih neprijetnostih in izgubi odvečnih kilogramov. Znižuje nivo slabega holesterola in posledično manjša tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni. Sok granatnega jabolka znižuje krvni tlak, pomaga zniževati povišano telesno temperaturo in blaži kašelj ter simptome astme. Učinkovine, ki jih vsebuje granatno jabolko, pozitivno delujejo na plodnost in na dvig spolne sle, povišujejo nivo testosterona v telesu in sodelujejo pri zaviranju rasti rakavih celic. Ima tudi protivnetno delovanje, zato je še posebej priporočljivo, da ga uživajo osebe z artritisom. Učinkovito je pri prebavnih težavah, ugodno vpliva na delovanje možganov in spomin ter splošno krepi imunski sistem. Zaradi pozitivni učinkov na zdravje se granatno jabolko kot izvleček vse pogosteje uporablja tudi v prehranskih dopolnilih.

  1. Ker olje granatnega jabolka dela čudeže na koži

Poleg mesa in zrn se predvsem v kozmetični industriji in medicini granatno jabolko uporablja v obliki olja iz njegovih semen. Olje ima zelo svež vonj in je prijetne zlato rumene barve, ker pa se zaradi srednje gostote lepo vpija v kožo, se uporablja tudi pri masažah. Primerno je za nego vseh tipov kož, še posebej pa suhe, občutljive in problematične kože, saj vsebuje številne maščobne kisline. Olje iz semen granatnega jabolka je namreč izjemno hranilno, vlažilno in ima visoko vsebnost antioksidantov, ki izboljšujejo elastičnost kože. Uporablja se kot alternativa hranilnih krem za obraz, preprečuje oz. zmanjšuje kožne gube na obrazu in vratu in nasploh upočasnjuje staranje. Primerno je tudi za oskrbo brazgotinic in manjših poškodb kože ter za nego las in lasišča. Granatno jabolko je resnično vsestransko uporaben sadež, ki s svojimi učinki reši marsikatero zdravstveno in kozmetično težavo ter popestri prehransko sestavo vsakega jedilnika.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja