Skutino pecivo je odlična izbira, ko se nam zalušta nekaj sladkega, pa nimamo veliko časa. Poleg tega, da je hitro pripravljeno, vedno sočno in okusno, pa je tudi zelo enostavno za pripravo. Obstaja veliko receptov, kako lahko pripravite skutino pecivo, od takih s čokolado, do sadnih, pa tudi brezglutenskih. V nadaljevanju smo vam zbrali nekaj receptov, ki so najboljši po mnenju mnogih sladkosnedov.
BREZGLUTENSKO SKUTINO PECIVO
Za vse, ki se izogibate bele moke, pa se vseeno radi posladkate, je tale recept za skutino pecivo odličen. Poleg tega, da potrebujete zelo malo sestavin, je tudi priprava zelo enostavna, saj vse sestavine samo zmešamo skupaj in damo v pečico.
SESTAVINE:
3 jajca
300 g polnomastne skute
200 ml sladke smetane za stepanje
1 vanilijev sladkor
3 žlice sladkorja v prahu
50 g mletih mandljev
100 g rozin
2 žlici ruma (po želji)
drobno naribana limonina lupina
POSTOPEK:
Rozine prelijemo z rumom in jih pustimo, da se namakajo. Medtem ogrejemo pečico in pripravimo ostale sestavine. V eni posodi zmešamo jajca in polovico sladke smetane, vendar jih ne stepamo. V drugo posodo damo skuto, sladkor, limonino lupino in preostanek smetane. V to zmes nato zmešamo še jajčno zmes in dodamo rozine. Mase ne stepamo, ampak le rahlo pomešamo s kuhalnico, tako da se sestavine lepo prepletejo. Pekač namastimo ali pa obložimo s peki papirjem in vanj zlijemo maso. Po želji lahko po vrhu potresete še cele mandlje za dekoracijo in boljši okus. Skutino pecivo je pečeno po 45 minutah, oziroma, ko je po vrhu lepo zlato rumeno zapečeno.
BREZGLUTENSKO SKUTINO PECIVO S ČOKOLADO IN MALINAMI
Še en odličen recept za brezglutensko pecivo iz skute, ki vas ne bo razočaral. Ta je še posebej priljubljen pri čokoholikih in tistih, ki obožujemo sadne polive. Hkrati pa je primeren za vse, ki pazijo na težo.
SESTAVINE:
500 g skute
300 g temne čokolade
250 ml sladke smetane
4 jajca
4 žlice koruznega zdroba
sladkor po okusu
SESTAVINE ZA MALINOV PRELIV:
300 g malin
2 žlici sladkorja, oziroma po okusu.
POSTOPEK:
Pečico segrejemo na 180 stopinj in pripravimo pekač, ki naj bo tak z višjim robom, ali pa kar model za peko tort. Najprej stopimo čokolado in jo pustimo, da se malce ohladi. Ostale sestavine stresemo v posodo k čokoladi in jih premešamo z električnim mešalnikom. Maso nato vlijemo v pekač in jo damo v pečico. Pecivo pečemo 45 minut na 180 stopinj. Medtem pripravimo preliv. Maline z dodanim sladkorjem segrevamo v kozici nekaj minut, oziroma dokler se ne razpustijo. Po želji, lahko maline spasiramo. Ko je pecivo pečeno, ga vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi, nato na ohlajenega polijemo malinov preliv in uživamo v okusni sladici.
ČOKOLADNO SKUTINO PECIVO
Mmmm, tale recept pa zagotovo zmaga, vsaj za nas, ki obožujemo čokolado. Postopek je zelo enostaven in zanimiv, sestavine, ki jh potrebujemo za ta božanski kolač, pa zagotovo ne manjkajo v nobeni kuhinji.
SESTAVINE ZA TESTO:
400 g gladke moke
3 žlice kakava
pol vrečke pecilnega praška
150 g sladkorja v prahu
2 rumenjaka
250 g masla, ki ga predhodno narežemo na koščke
SESTAVINE ZA NADEV:
1 kg nepasirane skute
200 g sladkorja, 3 jajca
1 beljak
na drobno naribana limonina lupina
POSTOPEK:
V skledo presejemo moko, dodamo kakav, sladkor in pecilni prašek. Sestavine lepo premešamo in dodamo koščke masla. Maslo z rokami hitro vgnetemo v suhe sestavine. Dodamo rumenjaka in testo lepo zgnetemo. Testo zavijemo v folijo za živila in ga damo počivati v zamrzovalnik za 30 minut.
Medtem pripravimo nadev za skutino pecivo s čokolado. Najprej skuto v skledi lepo razdrobimo na majhne koščke. Nato pa v dveh skledah ločimo rumenjake in beljake. Beljakom dodamo malo soli in jih stepamo dokler ne dobimo gost sneg. Vmes med mešanjem postopoma dodamo 150 g sladkorja. V drugi skledi kjer imamo rumenjake, pa le te penasto umešamo s preostalim sladkorjem. Nato v rumenjakovo zmes zamešamo skuto in limonino lupino. Nazadnje pa z ročno metlico počasi zamešamo še beljakov sneg.
Pečico segrejemo na 200 stopinj in pripravimo pekač. Za to količino mase, je najboljši pekač 25 x 35 cm, ki ga namažemo z maslom. Če masla nimamo, ga lahko obložimo s peki papirjem. Testo vzamemo iz zamrzovalnika in ga polovico naribamo na pekač. Nato na testo enakomerno nadevamo skutin nadev, po nadevu pa naribamo še preostanek testa. Pecivo pečemo 10 minut na 200 stopinj, nato pa še 45 minut na 180 stopinj. Ko je skutino pecivo s čokolado pečeno, ga pustimo, da se ohladi v pekaču, nato pa ga ohlajenega narežemo na kose in postrežemo.
TRIKRAT PEČENO SKUTINO PECIVO
Ta recept je pa meni najboljši. Priprava je enostavna, čeprav se prvotno sliši zakomplicirana, pecivo pa je sočno in božanskega okusa.
SESTAVINE ZA PIŠKOTNO DNO:
250 g maslenih piškotov
250 g masla
SKUTIN NADEV:
500 g skute
5 jajc
150 g sladkorja
1 vanilij sladkor
SMETANOV PRELIV:
2 veliki kisli smetani
100 g sladkorja
POSTOPEK:
Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Piškote zmeljemo in jim dodamo maslo. Ko je zmes dobro premešana, jo damo na pekač (najboljši je klasičen 23 x 25 cm), ki smo ga predhodno namastili, ali pa obložili s peki papirjem. Zmes damo v pečico za 10 mimnut. Medtem zmešamo skuto, jajca in oba sladkorja. Po desetih minutah vzamemo pekač iz pečice, ko se ohladi pa ga namažemo s skutinim nadevom. Pecivo spet potisnemo v pečico in ga pečemo 25 min na 175 stopinj. Pripravimo zmes s kislo smetano in sladkorjem in jo polijemo čez ohlajeno pecivo, nato pa ga zopet damo pečt v pečico na 180 stopinj za 10 minut. Ko je skutino pecivo pečeno, ga najprej ohladimo na sobno temperaturo, nato pa ga še za nekaj ur postavimo v hladilnik. Sestavine se bodo lepo povezale, hkrati pa bo pecivo zelo osvežilno.