Orehova potica po receptu mame Cvetke

Orehova potica je tista sladica, ki mora biti na mizi vsaj enkrat na leto, ponavadi je to za velikonočne ali pa za božične praznike. Vsi sladkosnedi pa se strinjamo, da bi jo lahko jedli kadarkoli. Čeprav je na videz njena priprava enostavna, pa ni čisto tako. Orehova potica mora biti ravno prav nadevana, rahlo hrustljava, sočna in mehka, hkrati pa mora biti privlačnega videza.

Daleč najboljša orehova potica, je potica, kot jo naredi mama Cvetka. Sama pravi, da jo dela po receptu sestre Vandeline, ampak vem, da ta orehova potica še zdaleč ne bi bila tako dobra, če ne bi nastala izpod njenih izkušenih rok, s posebnim občutkom za peko in toplim srcem. Tako kot pravi sestra Vandelina, potica mora biti delana z lepimi mislimi in dobro voljo, kar pa naši mami Cvetki nikoli ne manjka. Njena potica pa ni samo zelo okusna, celo tako okusna, da jo polovico zmažeš v trenutku, ampak je tudi lepega videza. Zato, da je potica na koncu fantastična, pa je potrebna vaja in nekaj trikov, ki bodo razkriti v nadaljevanju. Najprej pa poglejmo sestavine, ki so potrebne, da je orehova potica na koncu tako okusna.

KVAŠENO TESTO:

1 kg moke

2 dag kvasa

5 rumenjakov

2 žlički soli

8 dag sladkorja

5 dcl toplega mleka

1 žlica ruma

20 dag masla

OREHOV NADEV:

70 dag mletih orehov

35 dag sladkorja

3,5 dcl sladke smetane

3 jajca

2 žlici drobtin

16 dag masla

15 dag rozin

Pol žličke mlete kave

Najprej mama Cvetka pripravi bombažen prt, ki ga raztegne čez mizo, na njem bo namreč valjala kvašeno testo. Najprej preseje moko v skledo, naredi jamico in vanjo zlije vnaprej pripravljen kvasec. Kvasec je v sladkem mleku raztopljen kvas, razmerje pa mora biti ravno pravšnje, sicer lahko pri peki skorja odstopi od nadeva. Zraven pomeša malo moke in pusti, da vzhaja vsaj dve minuti. Nato ob strani v skledo zlije rumenjake, rum in sladkor. S prilivanjem toplega mleka, pa poskrbi, da testo hitreje vzhaja. Na koncu prilije še maščobo in gnete testo, vse dokler se ne prijema več rok in sklede. Medtem, ko kvašeno testo na toplem vzhaja eno uro, se loti priprave nadeva. Nadev mora biti pripravljen vsaj pol ure prej, preden se z njim namaže testo. Nekateri recepti pravijo, da mora orehova potica v nadevu vsebovati toliko orehov, kot je moke, vendar pa je ta okus premočan, zato je boljše, da se da orehov za tretjino manj. V nadev pa poleg orehov in ostalih osnovnih sestavin, da še malo drobtin pomešanih s pol žličke mlete kave. Tako naj bi se orehi bolj povezali in dali pravi okus. Druge začimbe niso dovoljene, saj lahko hitro prevzamejo okus in tako orehova potica ni več orehova. Ko je nadev pripravljen, kvašeno testo pa vzahajano, na prtu pripravi teren za izdelavo potice. Najprej preseje in potrese malo moke, da je prt pripravljen za valjanje testa. Testo zvrne na prt in ga prične valjati. Da se ne začne sprijemati na valjar, ga prej še malo pomoka. Testo se valja enakomerno v vse strani, dokler ne nastane lep kvadrat. Debelina testa je odvisna od tega, kakšen nadev želimo. Za debelejši nadev, mora biti testo debelejše, za tanjši nadev, pa tanjši. Ko je testo lepo zvaljano, ga lepo z občutkom namaže z orehovim nadevom. Na koncu pa še dodatno potrese z grobo mletimi orehi, da je potica bolj hrustljava. Hkrati pa dodatni orehi nadev osušijo in poskrbijo, da ni preredek. Na koncu pa potrese še rozine, ki jih za boljšo aromo kak dan prej namaka v rumu.

Sledi zvijanje potice, ki zahteva kar nekaj spretnosti, saj mora biti zvitek gladko zavit in enako debel na vseh koncih. Zvitka se ne sme sukati, ampak lepo tesno, a z občutkom zvijati in sproti stiskati, da pri peki ne nastanejo zračni mehurji. Tukaj prsti mami Cvetki ne priznavajo let in ji to še vedno zelo dobro uspeva. Pravilno zvita orehova potica je eden izmed razlogov, da je njena potica na koncu vedno fantastična. K temu pa pripomore tudi to, da je vedno dobre volje, ko jo pripravlja. Tudi sicer se vedno drži načela, da je treba v kuhinji biti dobre volje in nasmejan, saj se to odraža na okusu pripravljenih jedi. Ko je potica pripravljena za v model, jo z eno roko drži na enem koncu, z drugo pa nežno polaga v prej namaščen pekač. Na koncu zvitek namaže z umešanim jajcem in maslom, zato da bo lepo porumenel, hkrati pa bo potica lepo mehka. Pokritega s prtom, ga nato pusti počivati vsaj pol ure, če ne kar eno uro.

Potico v predhodno ogreto pečico pospremi z lepimi mislimi za tistega, ki mu je orehova potica namenjena, naj si bo to mož, vnuki ali pa sosed, saj je tako potica še boljšega okusa. Najprej naj se peče 10 minut na 220 stopinj, nato pa še eno uro na 180 stopinj. Zvitka se ne pokriva, saj mora vročina enakomerno uloviti zgornji in spodnji del pekača. Ko je potica pečena, se jo lahko pusti še par minut v modelu, da se tako rahlo ohladi. Nato mama Cvetka potico zvrne in jo pokrije z bombažnim prtom, da se počasi ohlaja. Še prej pa včasih spodnjo stran namaže z maslom, da se lepo omehča. Ko je orehova potica ohlajena, jo posuje s sladkorjem v prahu, položi v košaro in odnese tistemu, za katerega se je ta dan odločila, da ga bo razveselila z okusno in sočno kraljico peciv.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja