Sarma recept za vsejedce in vegane

Sarma recept bo za tiste, ki uživate meso, v tem članku nekaj posebnega, saj izhaja izvorno iz srbskega recepta, je pa prilagojen tistim, ki morate na svoje zdrave malo bolj paziti zaradi kakšnih zdravstvenih težav ali povišane teže. Sarma recept vas bo posebej opozoril na sestavine, kako si jih glede na vaše zdravstveno stanje prilagodite, da bo sarma tudi za vas božanska, okusna in jo boste tradicionalno lahko jedli za novo leto ter vse mrzle dni.

Sarma recept za rastlinojedce pa je zadnja leta zelo popularna oblika zdravega prehranjevanja brez živalskih beljakovin, česar se marsikdo že drži in ohranja zdravje na visokem nivoju. Postopek priprave za rastlinsko različico je povsem enak, kot klasičen, zato smo ga zapisali skrajšano in si ga natančno oglejte pri klasični sarmi.

V vsakem primeru je odvisno od vašega okusa in prepričanja ter seveda izkušenj z zdravjem, katero sarmo boste naredili v jesenskih in zimskih dneh, ko se sarma recept najbolj prileže. Največkrat sarmo jemo za novo leto, saj sarma, ki nekaj časa stoji, je naslednji dan ali celo nekaj naslednjih dni veliko bolj okusna, kot isti dan. Za novo leto nihče ne kuha, zato je jed, ki lahko dlje časa stoji, zelo dobrodošla. Sarma je okusna zato, ker se okusi med seboj prepojijo, dogajajo se kemijske reakcije, nam nevidne, jih pa čutimo v ustih, ko sarmo jemo.

Sarma recept pravijo, da izvira iz Turčije, kjer so sarme zavijali tudi v liste od trte. Nekateri še danes zavijajo sarme v vse mogoče liste, predvsem sezonske zelenjave in so prav okusne. Že od nekdaj je sarma recept predstavljala mešanico mesa in zelenjave ter riža, kar je še danes, je pa migrirala v najrazličnejše mogoče variante. Dve unikatni vam bomo predstavili spodaj.

Kasneje se je sarma razvila tudi v različico nadevanih paprik, ki se jih naredi enako, kot sarme, s to razliko, da se nadev da v svežo ali posušeno celo papriko. Sarma recept lahko uporabite tudi za polnjene paprike, postopek je enak, le da odpade kislo zelje.

Sarma recept z mesom

Mesna sarma recept priporoča mleto mešano meso, svinjino in govedino, ki se ga dobi v vsaki mesariji in trgovini. Pri izbiri riža se boste ravnali po lastnem okusu. Nekateri uporabijo najraje navadnega, okroglega, belega, drugi prisegajo bolj na dolgozrnate ali basmati riže, s polnozrnatim pa tega recepta nismo preizkusili. Polnozrnati riži se kuhajo dlje časa. Zagotovo pa se beli in pred kuhani riži bolj nakuhajo, narastejo in imajo za nekatere boljši okus. So tudi mehkejši. Polnozrnati in basmati riži se ne razkuhajo in se tudi ne lepijo, za prebavo pa znajo biti bolj prijazni. Torej, izbira je vaša.

Glede zelenjave in omake, ki ju dodamo jedi, pa sarma recept ne določa strogo, kaj točno morate uporabiti, lahko jih tudi zamenjate in naredite po svoje. Priporočamo pa, da najprej naredite po receptu, ko to obvladate, pa se lahko lotite lastnih eksperimentov, kajti ta recept je preizkušen že več generacij. Sarma recept priporoča mešano mleto meso, ki vsebuje svinjino in govedino. Če svinjine ne jeste ali je ne smete, uporabite samo goveje meso, kar bo tudi bolj zdravo. Da bo jed čim bolj zdrava, smo se izognili jajcem in slanini.

Namesto kislega zelja lahko uporabite tudi sezonske liste na primer ohrovta ali trte. Recept je za 5 do 6 ljudi.

Sestavine sarma recept:

500 g mletega mešanega ali govejega mesa

300 g belega / basmati riža

1 velika glava kislega zelja (lahko uporabite druge sezonske liste)

0,5 kg prekajenih reber

0,5 l paradižnikove mezge

1 dcl olja

1 velika ali 2 mali čebuli

1 velika žlica sladke paprike

1 l vode

1 naribano ali sesekljano veliko korenje (ali več manjših)

ščepec soli

 

Po želji lahko dodate kumino, zeleni poper, peteršilj ali timijan. V našem receptu teh začimb ne bomo uporabili po principu manj je več.

Mesna sarma recept – priprava:

Priprava zeljnate glave in listov

Najprej razrežite veliko zeljnato glavo, naj  bo čim večja, da boste imeli večje liste za sarme. Velike zunanje liste prihranite cele za sarmo, enega pa za na vrhu. Odrežite debele dele listov in jih narežite na koščke. Notranje majhne liste, ki jih ne morete uporabiti za izdelavo sarme, pa tudi narežite na drobno.

 

Priprava riža

Riž skuhajte v vodi na srednjem ali močnem ognju toliko, da je mehak in ne čisto do konca. Riž odstavite in vodo odcedite.

 

Priprava nadeva

Med kuhanjem riža pripravite nadev za sarmo. Nasekljajte čebuli na drobno. V ponev vlijte olje in ga segrejte, ter mu dodajte čebulo, ki jo pražite, dokler ne porumeni. Če imate radi, da je čebula bolj prepražena, jo pražite dlje časa, to je stvar okusa, sarma recept ni strog pri tem.

Ko je čebula gotova, ji dodajte mleto meso in zalijte z nekaj vode. Dodajte še nariban ali nasekljan korenček, sol po okusu in mleto rdečo sladko papriko ter vse skupaj kuhajte na rahlem ognju, dokler vode ne zmanjka. Ko je gotovo, dodajte v ponev še kuhan in odcejen riž, ter vse skupaj dobro premešajte. Nato vse še malo cvrite, kakšnih 10 minut ali manj in opazujte, da se ne zažge ter mešajte.

 

Priprava sarme

Sarma recept pravi, da na vsak zeljnati list date 1 do 2 žlici nadeva, odvisno od velikosti lista. Nato list z leve in desne prepognite čez nadev ter ostalo zvijte v rolo. Lahko pa robove listov prepognete z vsake strani kot pismo. Potrebovali boste nekaj vaje, da naredite sarme, ne da bi se odvile, lahko pa si pomagate tudi z zobotrebci, s katerimi fiksirate robove. Je pa bolje, da jih ne uporabite, da jih ne bi kdo pomotoma  lahko pojedel. Vaja dela mojstra, zato ne obupajte.

 

Kuhanje in pečenje sarme

Vzemite večji širok lonec ali glineni pekač in na dno položite suha rebra. To je prva plast, na katero položite sesekljano kislo zelje, ki je druga plast. Na to plast položite sarme v dveh nadstropjih. Na vrhu vsega položite večji list zelja, ki bo pri peki zaščitil sarme pred izsušenjem.

Zalijte vse skupaj z vodo in paradižnikovo mezgo. Lonec položite v pečico in pecite 30 minut na 160 stopinj. Nato vzemite sarme iz pečice in jih še pokuhajte kakšnih 10 do 20 minut na ognju na plošči ali plinu.

Ta sarma recept priporoča, da pečete sarme v štedilniku na drva, kar bo sarmam dalo poseben okus, zato ne potrebujete nobenih dodatnih arom in začimb. Če nimate peči na drva, potem uporabite električno.

 

Serviranje sarme

Sarme lahko servirate sveže kuhane in malo ohlajene s pire krompirjem ali s kislo smetano. Sarme lahko dlje časa stojijo in so boljše naslednji dan, saj se vsi okusi lepo prepojijo in med seboj vežejo. Preden jih servirate, jih dobro pogrejte. Za rastlinsko verzijo lahko uporabite sojin ali kakšen drug rastlinski jogurt.

 

Rastlinska veganska sarma

Sarma recept je edinstven in ga tudi sami uporabljamo, saj je zrasel na »našem zeljniku«. Zadnja leta je veganstvo oziroma rastlinojedstvo postalo bolj znano zaradi pozitivnega učinka na zdravje. Vse več ljudi ne uživa živalskih beljakovin, zato predlagamo rastlinsko verzijo sarme, za vse, ki imate resne zdravstvene težave z ožiljem, diabetesom, preveliko težo, menstruacijo, krči, osteoporozo in druga hujša obolenja.

 

Sarma recept za boljše zdravje in vitalnost

Sestavine:

500 g sojinega ali drugega žitnega mesa ali drobljenca

300 g belega / basmati riža

1 velika glava kislega zelja (lahko uporabite druge sezonske liste)

0,5 l paradižnikove mezge

1 dcl oljčnega olja

1 velika ali 2 mali čebuli

1 velika žlica sladke paprike

1 l vode

1 naribano ali sesekljano veliko korenje (ali več manjših)

ščepec soli

timijan po okusu

origano po okusu

 

Sarma recept za rastlinojede in tiste, ki želite biti bolj zdravi je enak, kot zgoraj opisana metoda.

Najprej narežite zeljnato glavo na liste. Večje liste pustite za sarme, manjše in debele dele liste pa drobno narežite na koščke.

Skuhajte riž po navodilih in vodo odcedite.

Segrejte olje v ponvi in mu dodajte čebulo ter jo pražite, dokler ne ostekleni. Dodajte vodo in sojino, pšenično ali kakšno drugo rastlinsko meso. Uporabite lahko tudi že narejene rastlinska pripravke za žare in pečenje, ki jih dobite največ v Lidlu ali na internetu. Dodajte še papriko in nariban korenček. Nekaj časa dušite ter nato malo prepražite, ko zmanjka vode.

Sarma recept svetuje, da nadev odstavite in ohladite ter med tem pripravite zeljnate liste. Nato na en list dajte 1 do 2 žlici nadeva, odvisno od velikosti lista in zavijte liste v sarmo.

Vzemite večji lonec, ki je bolj širok ali glineni pekač in na dno položite nasekljano zelje. Na to plast nato v dve plasti naložite sarme in jih zalijete s paradižnikovo mezgo ter vodo in dodajte še začimbe.

Tisti, ki imate težave z ledvicami, jetri ali visokim pritiskom priporočamo, da se odpoveste soli in ne dodajate ničesar pikantnega, razen malo kurkume. Lahko pa dodate alge ali mehurjasto halogo zaradi joda.

Lonec položite v pečico in pecite na 160 stopinj približno pol ure in ga nato vzemite iz pečice ter na plošči še malo pokuhajte, nekje 10 minut na zmernem ognju ali plinu. Vsekakor je tudi pri tem receptu bolje, če pečete in kuhate na drva.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja