GOVEJI GOLAŽ SE MORA KUHATI POČASI

Goveji golaž je tista jed, ki jo imamo Slovenci zelo radi. Zelo dobro dene po prekrokani noči, večkrat pa se ga postreže tudi na porokah in drugih zabavah, ki se zavlečejo pozno v noč.

Najboljši je, če ga skuhamo en dan prej in ga pustimo stati, potem pa ga postrežemo k različnim prilogam. Zelo dobro se poda k polenti in kruhovim cmokom, lahko pa naredimo makaronovo meso, rižoto, ali pa ga jemo kar na žlico skupaj s sveže pečenim domačim kruhom. V vseh variantah je odličen, vendar pa se je za njegov dober okus treba malce potruditi. V originalu goveji golaž prihaja iz madžarske, narejen pa je iz govejega mesa, srca, jeter, vimena, začinjen z mleto rdečo papriko, kumino in majaronom, ter s sladnimi žličniki. Pri nas pa ga kuhamo iz govejega mesa in veliko čebule, začimbe pa dodamo predvsem po okusu. Nekateri mu dodajo tudi krompir in potem nastane krompirjev golaž, vendar pa golaževa juha, kot so včasih rekli krompirjevemu golažu, ni isto kot pa golaž kuhan v kotlu.

Pri kuhanju golaža je pomembno, da ga dušimo počasi. Najboljše meso za goveji golaž, je del spodnjega stegna, ki ga narežemo na kose v velikosti oreha. Čeprav je ta del mesa zelo trd, pa se z dolgim kuhanjem lepo zmehča. Uporabimo lahko tudi goveje pleče, ali pa teletino. Lahko pa uporabimo tudi drugo vrsto mesa, kot je divjačina, piščanec ali pa svinjina, vendar pa to ni več goveji golaž. Pri pripravi golaža pa ni pomembno samo kakovostno meso, ampak tudi čebula. Predvsem jo mora biti veliko, vsaj enako količino kot mesa. Kuharski mojstri prisegajo na šalotko, vendar pa vrsta čebule niti ni tako pomembna. Pazimo le, da jo res na drobno nasesekljamo in počasi pražimo na majhnem ognju, sicer lahko porjavi, s tem pa pridobi grenak okus. Čeprav jo nekateri pražijo več ur, dokler ne postane kremasta, pa to ni potrebno, dovolj je, da postekleni in se lepo zmehča. Čas dušenja čebule bomo skrajšali, s primerno kličino soli. Poleg soli, pa so za goveji golaž pomembne tudi druge začimbe. Najbolj nepogrešljiva je zagotovo mleta rdeča paprika, ki jo lahko dodamo že med praženjem čebule. Lahko pa dodamo tudi drugo vrsto paprike, da dosežemo še boljši okus. Poleg paprike, pa v goveji golaž dodamo še česen in lovorjev list. Količino lahko prilagodimo svojemu okusu. Po želji pa lahko dodamo tudi majaron in kumino. Nekateri pa mu za boljši okus dodajo tudi kozarec vina, vendar je pri temu treba biti pazljiv, saj moramo izbrati pravo vino, sicer se lahko hitro zgodi, da pokvarimo okus. Naš nasvet je, da raje, kot da dodate vino v goveji golaž, spijete kozarček rdečega vina ob tem ko golaž jeste. Koliko časa pa je najboljše, da se golaž kuha? Dokler se meso popolnoma ne zmehča, torej vsaj nekaj ur. Najboljše pa je, če si vzamete čas in ga dejansko kuhate cel dan, lepo počasi. Tako bo goveji golaž imel čas, da se lepo zgosti, meso lepo zmehča, hkrati pa se bodo vsi okusi lepo prepletli.

Ste vedeli, da se v Sloveniji odvijajo prav posebna tekmovanja, imenovana Golažijada? Nekajkrat na leto, se različni mojstri v kuhanju govejega golaža pomerijo med sabo in skuhajo še posebej okusen golaž, da le prepričajo petične okuševalce. Načeloma organizator priskrbi meso in čebulo, ostale začimbe, pa vsak tekmovalec prinese s sabo. Zmagovalec prejme nagrado, ki je poleg zadovoljnih želodcev sodnikov, lahko v obliki denarja, ali pa v obliki mesa, odvisno od sponzorjev. Čeprav se na to tekmovanje največkrat prijavijo stari mački v kuhanju, se zadnje čase opogumljajo tudi mladi kuharski virtuozi.

Načeloma je goveji golaž, tako kot vsaka jed na žlico, najboljši, če je skuhan v velikih količinah, pa vam spodaj prilagamo recept za 4 osebe. Količino si po potrebi povečajte, saj ga boste zagotovo hoteli kmalu spet jesti in takrat vam bo prišlo prav, da ga imate nekaj shranjenega v skrinji.

Sestavine:

1kg govejega mesa (bočnik)

1kg čebule

40 g paradižnikove mezge

30 g mlete rdeče paprike

4 stroki česna

1 žlička soli

0,5 dcl olja

2 dcl vode

2 lovorjeva lista

Ostale začimbe po želji

Postopek:

V večji lonec damo malce olja in ga segrejemo. Čebulo olupimo, na drobno sesekljamo in jo stresemo v lonec. Vmes jo posolimo, večkrat premešamo in pazimo, da ne porjavi, saj hitro postane grenkega okusa, tega pa ne želimo. Ko je čebula primerna, v lonec stresemo meso, vendar pazimo da se ne prepeče. Vse skupaj zalijemo z vodo, dodamo paradižnikovo mezgo in ostale začimbe, ter počasi kuhamo nekaj ur. Vmes na vsake toliko časa premešamo in po potrebi zalijemo z vodo. Načelom čebula sama poskrbi za gostoto golaža, lahko pa po želji dodate prepraženo moko. Nekateri pa za dodatno zgostitev dodajo naribano jabolko ali pa nariban krompir. Ko je goveji golaž kuhan, ga postrezemo s priljubljeno prilogo, lahko pa ga jemo na žlico z domačim kruhom. Najbolje pa je, če ga za nekaj časa pustimo stati, saj bo tako njegov okus še boljši.

To je recept za čisto osnovni golaž, lahko pa uporabite domišljijo in sčarate golaž čisto po svojem okusu. Lahko mu dodate krompir in dobite krompirjev golaž. Lahko mu dodate zelenjavo, korenje, papriko in fižol. Tudi golaž s kislim zeljem je zelo okusen, nekaterim je tak bolj poznan kot segedin golaž. Nekateri obožujejo tudi goveji golaž s pivom. Različic za golaž je res veliko, vi pa se odločite po svojem okusu kakšnega boste danes skuhali, pazite le, da ga boste za velik lonec, saj ga boste zagotovo hoteli še.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja