Čemaž ponovno pridobiva na veljavi

Čemaž je v zadnjem času ponovno odkrita in vse bolj cenjena rastlina, saj je trajno zdrava in ima veliko zdravilnih učinkov, poleg tega pa lahko iz nje pripravimo številne dobre jedi, tako hladne kot kuhane, bodisi predjedi, priloge in glavne jedi, zelo cenjen pa je tudi v razstrupljevalnih dietah.

Ena izmed lastnosti te rastline je tudi raznoliko poimenovanje, saj ima veliko imen, ki se uporabljajo med ljudmi po različnih delih Slovenije. Najpogostejše je medvedji česen, ki je tudi prevod latinske oznake rastline – Allium ursinum ali medvedji česen, poleg tega pa so v rabi še imena: divji česen, kačji lek, gozdni česen in štrkavec. Vsa ta različna poimenovanja kažejo na široko uporabo in priljubljenost rastline v preteklosti. Uživali so ga že Stari Rimljani, ki so ga cenili še bolj kot česen, saj je milejšega okusa in vonja.

Kako je videti čemaž?

Čemaž je trajnica, ki raste na senčnih hrastovo-gabrovih in bukovih gozdnih območjih po vsej Evrope, najdemo pa ga tudi v Aziji. Listi pokukajo na svetlo zgodaj spomladi, saj raste od februarja do junija, zacveti pa aprila z drobcenimi belimi cvetovi. Mladi čemaževi listi so sveže svetlo zelene barve, stari listi pa so večji in tudi temnejše zelene barve. Čemaž najlažje prepoznamo po njegovem vonju, saj močno diši po česnu.

Kje nabirati čemaž?

Če se kdaj sprehodite po gozdu, verjetno zavohate močan vonj čemaža, ki najraje raste v bolj senčnih in vlažnih listnatih gozdovih. Naj vas ne skrbi, da čemaž komu kradete, saj je zagotovo od gozda samega. Čemaža ni težko opaziti, saj raste v gostih skupinah, pravih zelenih preprogah, nikoli osamljeno. Največji čemaž zraste vse do 40 cm, medtem ko najmanjši čemaževi lističi merijo približno 10 cm. Priporočljivo je nabirati čemaž v gozdovih, ne ob cestah, kjer je čemaž lahko umazan in prašen od avtomobilskega in drugega prometa.

čemaž

Kje se uporablja čemaž?

Čemaž je pogosto uporabljen v kuhinji, kjer je priljubljen kot blago česnovo nadomestilo. Pomembno pri kuhi in jedi čemaža pa je, da ga ne jeste v prevelikih količinah, saj tako lahko razdražite prebavila. Čemaž se namreč največkrat uporablja kot dodatek ali začimba, ki ga lahko date v katero koli juho, omako ali špinačo. Lahko užijete celo rastlino, od gomolja do stebla, cvetov in listov, vendar nikar ne pretiravajte.

Zdravilni učinki čemaža

Čemaž je rastlina, s katero se iz svojega zimskega dremeža dodobra predrami rjavi medved, ki sega po njem zaradi očiščevalnega učinka, ki iz telesa odžene neželene snovi in pomaga oživiti in revitalizirati organizem. V tem pogledu čemaž ni učinkovit samo pri medvedih, temveč tudi pri človeku. Pri ljudeh čemaž lahko očisti kri in uravnava krvni pritisk ter holesterol. Zato je priporočljiv za vse osebe, ki imajo težave s prebavnimi motnjami različnih vrst. Pomaga tudi tistim, ki imajo gliste, in ljudem z dihalnimi težavami. Med drugim lahko očisti tudi ledvice in mehur, ter pomaga zbiti vročino in slabo počutje.

Pri nabiranju bodite zelo pozorni in zbrani!

Čemaž se lahko precej hitro zamenja z dvema smrtno strupenima rastlinama. Veliko ljudi, ki nimajo dovolj izkušenj z nabiranjem čemaža ali niso dovolj pozorni, lahko v svojo košarico ponesreči dajo šmarnico ali podlesek. Pomemben razloček pri teh treh rastlinah je, da niti šmarnica niti podlesek nimata vonja po česnu. Šmarnica ima zelo podobne liste kot čemaž, vendar nima stebla, ki je pri čemažu eden glavnih sestavnih delov. Za rast podleska so značilne rozete z žlebovitimi listi, njihova rast pa je navpična. Zmeraj preden čemaž zmiksate ali pa ga pojeste, bodite pozorni, da ga niste zamešali za strupeno rastlino.

Pripravljene jedi iz čemaža

Tako kot je čemaž uporaben pri zdravljenju, je tudi v kuhanju. Navajamo 3 okusne in enostavne jedi iz čemaža:

Najbolj pogosta in priljubljena juha na spomladanskih menijih tistih, ki cenijo sezonske jedi, je čemaževa juha. Lahko jo pripravite za predjed, malico ali pa kar samostojno jed. Obstaja veliko različnih receptov, ki valovijo v knjigah ali na spletu, občudovanje med jedci pa lahko požanjete že samo s tremi sestavinami: čemaževi listi, krompir in nekaj kapljic sladke ali kisle smetane.

Namaz iz čemaža je zelo okusen na različnih vrstah kruha, sploh če kruh malo popečete. Za pripravo pa potrebujemo samo nekaj mladih listov, nekaj žlic skute in navadni jogurt ali kislo smetano. Tako zlahka se pripravi čemažev namaz, ki ga lahko ponudite kot predjed ali kot zdrav in okusen prigrizek.

Omleta s čemažem. Med pripravo dobro operemo liste, jih osušimo in sesekljamo. Priprava je zelo preprosta, saj narezane čemaževe liste, omleti med pečenjem samo dodamo. Jed je zelo okusna in zdrava.

Čemaž ni nujno takoj pojesti ali pa uporabiti, saj ga lahko shranimo na različne načine. Eden izmed njih je vlaganje v kozarčke, ki jih lahko uporabljamo vse leto, tudi pozimi v bolj hladnih mesecih. Shranjevanje je enostavno, namreč čemaž samo drobno nasekljamo in ga vložimo v stisnjeno olivno olje, ter ga malo posolimo. Pomembno je, da kozarčke tesno zapremo. Druga možnost shranjevanja je zamrzovanje celih čemaževih listov, tretja pa sušenje – v tem primeru posušene liste zdrobimo, jih shranimo v kozarčke in uporabljamo kot začimbo za različne mesne in zelenjavne jedi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja