Avtomobile ‘obujmo’ v letne gume

Pri portalu Novice danes tokrat nekaj več besed namenjamo letnim pnevmatikam. Počasi se bliža 15. marec, ko se izteče obdobje obvezne zimske opreme na vozilih v slovenskem cestnem prometu. Medtem ko uporabo zimskih gum zapoveduje Zakon o varnosti v cestnem prometu, letne gume niso določene z zakonom. A to še ne pomeni, da njihova uporaba priporočljiva. Verjetno ne bi niti pomislili, da bi se poleti okrog sprehajali v termo nogavicah in bulerjih. Zakaj bi torej neprimerno »obutev« privoščili svojemu avtomobilu? Zimske pnevmatike niso najbolj primerne, niti najbolj varne za vožnjo v poletnih razmerah, zato svojemu jeklenemu konjičku le kmalu spet nadenite letne pnevmatike. V spodnjem besedilu odgovarjamo na nekaj pogostih vprašanj o letnih pnevmatikah in pnevmatikah nasploh.

Letne gume

Zakaj morate poleti uporabljati letne pnevmatike?

Vsaka vrsta pnevmatike ima določene lastnosti, ki jo delajo bolj primerno za uporabo v določenem delu leta. Letne gume lahko v zimskih razmerah zaradi svoje neprimerne strukture privedejo do zdrsa, ki je lahko še posebej nevaren pri vožnji v klanec. Struktura gumene zmesi zimskih pnevmatik pa je prilagojena zimskim razmeram. Najbolje naj bi se zimske pnevmatike obnesle pri temperaturah do plus sedem stopinj Celzija. Višje temperature zimske pnevmatike omehčajo, zaradi česar se pospeši njihova obraba. Poleg tega pa lahko visoke temperature poleti na zimskih pnevmatikah povzročijo trajne poškodbe, zaradi katerih zimske pnevmatike v naslednji zimski sezoni ne bodo več dovolj prožne, kar bo negativno vplivalo tudi na njihov oprijem na cesti.

Kdaj že v marcu namestiti letne gume in kdaj raje še počakati?

Zakon o varnosti v cestnem prometu sicer kot zadnji dan obvezne uporabe zimske opreme res navaja petnajsti marec, a obstaja nekaj izjem. V zakonu piše tudi, da se razmere na cesti ali njenem delu kot zimske smatrajo takrat, ko se sneg oprijema vozišča ali, ko ga prekriva ledna deska ali poledica. To pomeni, da je uporaba zimske opreme lahko obvezna tudi pred petnajstim novembrom in po petnajstem marcu, če le pride do zgoraj opisanih zimskih razmer. Če je torej cesta zasnežena ali poledenela, nikar zavoljo datuma avtomobilu ne hitite natikati letne gume, saj vas lahko te v zimskih razmerah drago stanejo – tako v denarnem smislu (globa) kot v smislu vaše varnosti.

Kdaj kupiti nove zimske ali letne pnevmatike?

Tako zimske kot letne gume so narejene za večsezonsko uporabo, zato jih po eni sezoni še nikakor ni potrebno zavreči. Nobena stvar pa seveda ne traja večno in tudi pnevmatike se sčasoma obrabijo do te mere, da se z njimi ni več varno podati na cesto. Ravno od stanja pnevmatik je namreč v veliki meri odvisna vaša varnost na cesti in neprimerne gume lahko že na kratki poti od doma do najbližje trgovine ogrozijo vaše življenje.

Najvidnejši znak, da je čas za nove pnevmatike, so poškodbe na njihovi površini. Vsaka poškodba poseže v strukturo pnevmatike in poveča možnost, da bo pnevmatika počila. Nadalje gume z bistveno stanjšanim profilom niso več primerne za na cesto. Profil lahko preverite tako, da pogledate mostičke iz trde gume, vgrajene v profil pnevmatike. Če so mostički na isti ravni kot profil pnevmatike, je čas za zamenjavo. Za silo si lahko pomagate tudi s kovancem za en evro, katerega zlati rob je širok tri milimetre, toliko, kot mora imeti zimska pnevmatika po zakonu profila. Za letne pnevmatike je zakonsko predpisana minimalna globina profila 1,6 milimetra.

Še en indikator, da je čas za menjavo, pa je starost pnevmatike. Priporočljivo je, da pnevmatike zamenjate najkasneje po šestih letih, tudi, če imajo še dovolj profila za varno vožnjo. Pnevmatike se namreč starajo ne glede na to, ali jih vsako sezono uporabljate ali vam stojijo v garaži.

Kako poskrbeti za daljšo življenjsko dobo zimske in letne pnevmatike?

Skrb za letno pnevmatiko je podobna skrbi za zimsko. Poskrbite, da bo v vaših gumah vselej primeren zračni tlak. Neprimeren zračni tlak namreč lahko povzroči celo vrsto težav, od neenakomerne in pospešene obrabe do večjih možnosti za nastanek poškodb – zaradi neprimernega tlaka lahko pride celo do večje porabe goriva. Vzdrževanje pravilnega zračnega tlaka v pnevmatikah je tako dobro za vašo varnost in za vašo denarnico. Tlak preverite vsaj enkrat mesečno oziroma preden se z avtom odpravite na daljšo pot.

Poskrbite tudi za centriranje pnevmatik. Do neenakomerne obrabe lahko pride tudi zaradi neuravnoteženih sil, ki med vožnjo delujejo na pnevmatike.

Vozite previdno. Cviljenje gum in puščanje sledi na asfaltu pomeni, da se pnevmatike obrabljajo hitreje kot ob normalni vožnji. Tega zato nikar ne počnite, če želite, da vam bodo vaše zimske in letne gume zdržale čimdlje.

Tako zimske kot letne gume imajo določene lastnosti, zaradi katerih ni priporočljivo oziroma je lahko celo nevarno, če jih uporabljamo izven obdobja, za katerega so narejene. S pravilno uporabo poskrbite za dolgo življenje vaših gum, ko pride čas za menjavo, pa nikar ne odlašajte.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja