Istanbul – zanimiva dejstva o tem transkontinentalnem mestu

Vsako mesto na svetu ima svojo zgodbo. Eno najzanimivejših pripoveduje zgodovina največjega turškega mesta Istanbul, ki kot mesto obstaja že vsaj od leta 660 pred našim štetjem, poseljeno pa je še nekaj tisoč let dlje. Dovolj dolgo torej, da se je nabralo precej zanimivosti, ki jih v tem zapisu delimo z vami.

Istanbul

Mesto na dveh celinah

Istanbul je edino transkontinentalno mesto na svetu. Beseda pomeni, da se razteza preko dveh celin. Povezuje Evropo in Azijo, deli pa ga Bosporska ožina. Njegovo komercialno in zgodovinsko središče leži na evropski strani, približno tretjina prebivalcev mesta pa živi na azijski strani ožine.

Prestolnica cesarstev, a nikoli države

Istanbul je bil, sicer pod različnimi imeni, v svoji zgodovini prestolnica štirih velikih cesarstev – Bizantinskega, Rimskega, Latinskega in Otomanskega. Z več kot petnajstimi milijoni prebivalcev je danes med največjimi evropskimi mesti. Je najgosteje poseljeno mesto v Turčiji, ravno tako pa je tudi njeno gospodarsko, kulturno in zgodovinsko središče. Kljub vsemu naštetemu in kljub zmotnemu prepričanju mnogih, da je Istanbul glavno mesto Turčije, pa temu ni tako. Leta 1923, ko je Mustafa Kemal Atatürk razglasil Republiko Turčijo, je ta čast zaradi lege bolj v sami sredini države pripadla Ankari.

Mesto javnih stranišč

V času Otomanskega oziroma Osmanskega cesarstva je imelo mesto 1400 javnih stranišč – medtem ko ostala evropska mesta niso imela niti enega.

Mesto na sedmih gričih

Najbolj znano mesto, ki je bilo zgrajeno na sedmih gričih, je seveda Rim. A takšno mesto imajo tudi v Turčiji. Rimski cesar Konstantin veliki je svoj Konstantinopel ravno tako zgradil na sedmih gričih – da bi se ujemalo z Rimom. Na vsakem od teh hribov danes stojijo mošeje, ki jih je v vsem mestu 3113 – več kot v vseh drugih mestih v Turčiji.

Zaradi kave – ob glavo

Turki so med drugim poznani tudi po posebnem načinu priprave kave. Piti so jo začeli v 17. stoletju, za časa Otomanskega cesarstva. Po zelo strogi interpretaciji Korana je kava stimulans in je kot taka prepovedana. Pitje kave naj bi v tistih časih kaznovali s smrtjo. To pravilo je še posebej strogo zagovarjal eden od turških sultanov, ki naj bi se oblačil v navadna meščanska oblačila in po mestu opazoval ljudi. Če je videl, da kdo pije kavo, naj bi ga na mestu obglavil z mečem, ki ga je nosil s seboj. Danes te prepovedi seveda ni več in kava že skoraj tri stoletja velja za turško nacionalno pijačo.

Mesto mnogih imen

Istanbul je mesto, ki je v svoji pestri zgodovini (prve naselbine segajo celo v šesto tisočletje pred našim štetjem) zamenjalo kar precej imen. Poimenovanja Bizanc, Konstantinopel, Istanbul in Carigrad se vsa nanašajo na isto mesto. A katero je danes tisto pravo? Poglejmo.

Bizanc je bilo prvo ime, ki ga je nosilo to mesto. Dobilo naj bi ga okrog leta 660 pred našim štetjem, ko so mesto po svojem kralju Bizasu poimenovali njegovi ustanovitelji, grški kolonisti.

Konstantinopel so mesto začeli imenovati, ko ga je Konstantin Veliki po razpadu Rimskega cesarstva za vzhodno in zahodno polovico razglasil za prestolnico Vzhodnega rimskega cesarstva. Beseda Konstantinopel pomeni Konstantinovo mesto. Uradno se je Konstantinopel sicer imenoval Nea Roma oziroma Novi Rim, a se to ime nikoli ni prijelo.

Stambol oziroma Stambul so Evropejci do 19. stoletja imenovali obzidan polotok med Zlatim rogom in Marmarskim morjem, medtem ko je mesto kot celota še vedno nosilo ime Konstantinopel. Leta 1930 je Republika Turčija sprejela zakon o poštni službi in takrat so turške oblasti zahtevale od tujcev, da začnejo za mesto uporabljati enotno ime Istanbul. Beseda Istanbul naj bi izvirala iz starogrške fraze »is tim ˈbolin«, ki pomeni »v mesto« – dokaz, da je bil to za stare Grke izredno pomemben kraj in edino večje mesto daleč naokrog.

Carigrad pa je poimenovanje, ki ga za to turško mesto pozna večina ljudi, ki govorijo slovanske jezike. Danes to ime čedalje bolj izginja iz uporabe in ga nadomešča nevtralnejši Istanbul.

Mesto nakupovalcev

Istanbul sicer, kot smo že omenili, ni glavno mesto Turčije. Lahko pa bi mu na nek način rekli prestolnica nakupovanja. V mestu delujejo številna nakupovalna središča. Najstarejši med njimi je Grand Bazaar oziroma Veliki bazar, ki deluje že od leta 1641 in spada med najstarejše in največje pokrite tržnice ne samo v Turčiji, temveč na celem svetu. Razteza se na nekaj več kot 30 tisoč kvadratnih kilometrih in vsebuje preko 4000 trgovinic. Po nekaterih podatkih naj bi dnevno privabil med 250 in 400 tisoč obiskovalcev dnevno. Z odprtjem Gallerie Ataköy leta 1987 pa se je v mestu začela doba sodobnih nakupovalnih središč, ki jih je Istanbul poln.

Obiščite nesojeno turško prestolnico, ki je polna zanimivih zgodb in zgodovinskih dejstev, in odkrijte še kakšnega, ki ga v tem besedilu ni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja