Koronavirus tudi v Sloveniji

Če je bila Slovenija v zadnjih dneh oaza brez okužbe z zloglasnim koronavirusom, je od srede naprej drugače. Potrdili so namreč prvo okužbo s tem virusom, in sicer pri moškem, ki je star okoli 60 let in je v Slovenijo prek Italije pripotoval iz Maroka. Okužil naj bi se v Maroku, trenutno pa se zdravi v ljubljanskem kliničnem centru.

Novico je prek družabnega omrežja twitter sporočil kar premier v odhajanju Marjan Šarec, minister za zdravje Aleš Šabeder pa je v sredo zvečer pojasnil, da so bolnika obravnavali na ljubljanski infekcijski kliniki. Opravili so testiranje, bris je bil pozitiven in za novico je tako ob 20.44 izvedel tudi minister. Moški je sicer pred tem obiskal osebnega zdravnika, ker je kazal znake koronavirusa, pa ga je zdravnik napotil na omenjeno kliniko. Trenutno je moški v izolacijski sobi, je pri zavesti in naj bi z zdravniki komuniciral povsem normalno. Njegov osebni zdravnik ga je pregledal brez zaščite in ga najverjetneje tudi čaka izolacija.

Sicer pa do srede do 18. ure potrjenega primera koronavirusa pri nas še ni bilo. Do te ure so anmreč opravili 532 testiranj, vsa so bila negativna.

Šel je do osebnega zdravnika

Kot je za Pop TV povedala Maja Sočan z NIJZ (nacionalni inštitut za javno zdravje), zdaj raziskujejo, kje točno se je možakar okužil. Očitno se je to zgodilo v Maroku, seveda pa bo moral nesrečnik natančno povedati, kje se je gibal, s kom vse je bil v stiku in podobno. Ker je od njegovega prihoda domov pa do obiska zdravnika minilo kar nekaj dni, je seveda mogoče, da se je okužilo večje število ljudi. Zdaj morajo vse te ljudi identificirati in jim pojasniti ukrepe, da se okužba ne bi širila naprej. Seveda so tu potrebni najosnovnejši ukrepi, kot so higiena rok, izogibanje tesnejšega stika z ljudmi in odmik od drugih, če zbolimo. V kolikor pa sumite, da ste okuženi, nikar ne hodite k zdravnikom, ampak po telefonu pokličite osebnega zdravnika, ki vam bo dal nadaljnja navodila.

Novi koronavirus so doslej potrdili v 83 državah, prisoten je tudi že na Madžarskem. Med ljudmi se prenaša kapljično, na razdalji do 1,5 metra od bolnika. Inkubacijska doba je ocenjena na 12 dni, čeprav so zaznali tudi že primer, ko je ta znašala 27 dni. Prva Slovenca, ki sta se z virusom okužila, sta bila februarja potnika na ladji Diamond Princess, bolezen pa sta prebolela na Japonskem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja