Kvačkane torbice – vse bolj priljubljen ročno izdelan modni dodatek v trendu

Verjetno ste že slišali za kvačkanje in izdelke, kot so kvačkane torbice, kape, šali, trakovi itd. Prav kvačkane torbice so vse bolj v trendu in posledično tudi priljubljene med ženskimi uporabnicami. Je pa res tudi to, da je kvačkanje, kot ročno delo spet vse bolj cenjeno. Mnogi so se te ročne spretnosti naučili oz. obnovili svoje znanje prav med epidemijo. Si želite tudi sami nakvačkati kakšen izdelek, mogoče torbico? Če ste odgovorili pritrdilno potem berite naprej, kako nakvačkati unikatno torbico. Naj vam, kar takoj povemo, da ni tako težko, kot se na prvi pogled zdi.

kvačkane torbice

Zakaj bi kvačkane torbice izdelovali sami?
Preprosto zato, ker je kvačkanje zabavno in zelo pomirjujoče, ko enkrat obvladate kvačkanje, pred tem pa je lahko tudi malce stresno, če ne gre vse tako, kot bi moralo. Vsak izdelek, ki ga naredite, naj bo to torbica ali kaj drugega, si lahko prilagodite po svojih željah, od barve, velikosti, oblike do vzorcev, tako bo zagotovo videti čudovito in hkrati unikatno. Naj še dodamo, da bolj, kot boste izkušeni v kvačkanju, bolj k srcu vam bi prirasla ta ročna spretnost, ki so jo naše babice poleg pletenja zares obvladale. Seveda vam bo šlo delo hitreje od rok in tako boste za izdelek potrebovali manj časa kot na začetku in z velikim veseljem boste izdelovali kvačkane torbice in druge izdelke.

Material in priprava za kvačkanje
Za kvačkanje torbice potrebujete najprej idejo, kakšne oblike in velikosti bo vaša torbica, potem izberete prejo želene barve in debeline, glede na to, kako ste si zamislili torbico. Potrebujete še kvačko primerne velikosti, glede na izbrano prejo in škarje. Če boste delali torbico z obroči, ki jih boste uporabljali za držala, potem potrebujete tudi lesene ali plastične obroče ter druge dodatke, ki jih želite vkomponirati na torbico.

kvačkane torbice

Naj se kvačkanje kvačkane torbice začne
Če spadate med začetnike, potem si na spletu oglejte nekaj video posnetkov z osnovami kvačkanja. Še bolje pa bo, če povprašate za učno uro kvačkanja svojo babico, mamo ali teto, tako se boste še hitreje naučili osnov kvačkanja. Ko enkrat obvladate osnove kvačkanja, se lahko lotite kvačkane torbice. V roke vzemite izbrano prejo, kvački in začnite s kvačkanjem dna torbice, ko dosežete želeno velikost in polmer dna je čas, da se lotite stene kvačkane torbice. Kvačkajte vrsto za vrsto okrog dna, da dosežete želeno višino torbice. Ne pozabite na izbrane vzorce in barvne kombinacije preje, da bo torbica zares lepa in unikatna. Če ste si izbrali manjšo torbico, jo boste hitreje naredili, kot če ste se odločili za nekoliko večjo torbo. Zgornji rob torbice zaključite z drugačnim vzorcem, da bo zaključek vpadljiv in hkrati lep, kot ste si ga zamislili. Za konec vas čaka še kvačkanje obeh ročajev. Torbico pokončno položite na mizo in na obeh straneh stene torbice označite, kje boste imeli ročaje. Potem pa začnite s prvim ročajem, kjer ste označili na steni torbice, da bo ročaj. Kvačkajte tako dolgo, da dobite želeno dolžino ročaja, ki ga zaključite na isti strani stene torbice. Ko prvi ročaj zaključite, se lotite še drugega, če se seveda niste odločili, da bo vaša torbica imela samo en ročaj. Drugi ročaj naredite na enak način, kot ste prvega. Pazite, da boste naredili enako dolžino ročaja, sicer bo vaša torbica malce postrani, česar pa si ne želite, kajne? Tako vaša prva kvačkana torbica je narejena. Verjamemo, da ste ponosni na svoje delo in da boste z veseljem še kdaj vzeli v roke prejo in naredili še kakšen kvačkan izdelek.

Ne pozabite, da so kvačkane torbice že malce zahtevnejši izdelek, tako, da če vam prva še ni uspela tako, kot ste si pred začetkom kvačkanja zaželeli, potem ponovite vajo. Saj veste, kako pravijo, da vaja dela mojstra, če mojster dela vajo … tako je tudi pri kvačkanju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja