Banana in sladkorna bolezen – je to sploh mogoča kombinacija?

Imate radi banane, a so vam diagnosticirali sladkorno bolezen, zdaj pa se sprašujete, ali jih lahko še naprej jeste? Ali pa imate otroka, ki ima sladkorno bolezen in kar naprej sprašuje po bananah? Banane v splošnem veljajo za zdravo sadje, a imajo v svoji sestavi precej ogljikovih hidratov in sladkorja, kar pa dokazano zvišuje krvni sladkor. Torej banane niso primerne za sladkorne bolnike? Berite naprej in izvedeli boste, ali gresta banana in sladkorna bolezen skupaj.

banana in sladkorna bolezen

Banane vsebujejo ogljikove hidrate, ki dvigujejo krvni sladkor
Vsak, ki ima diagnosticirano sladkorno bolezen, je pomembno, da se zaveda količine in vrste zaužitih ogljikovih hidratov v obroku. Zakaj? Ogljikovi hidrati zvišujejo raven krvnega sladkorja precej bolj kot druga hranila. Ko se krvni sladkor pri zdravih ljudeh (brez sladkorne bolezni) zviša, telo avtomatsko začne proizvajati inzulin. Na ta način telesu pomaga premakniti sladkor iz krvi v celice, kjer se sproti porablja ali skladišči. To pa pri diabetikih ne deluje tako kot pri zdravih posameznikih. Telo sladkornega bolnika ne proizvaja dovolj inzulina, ali pa so celice odporne na proizvedeni inzulin v telesu, kar pa pomeni, da ima takšna oseba skoke krvnega sladkorja ali celo nenehno visoko raven sladkorja v krvi, kar pa škoduje zdravju. Kaj zdaj gresta banana in sladkorna bolezen skupaj, ali je bolje, da diabetiki pozabijo na to sladko sadje?

Banana in sladkorna bolezen – kako se lotiti vsega skupaj?
Poglejmo najprej sestavo hranil v banani. Kar 93 % kalorij v bananah prihaja iz ogljikovih hidratov, ki so v obliki sladkorja, škroba in vlaknin. Torej, ena srednje velika banana vsebuje kar 14 g sladkorja, 6 g škroba in 3 g vlaknin. Prisotnost večjih količin vlaknin v živilu je zelo pomembna za vse, ne samo za sladkorne bolnike, saj lahko pomagajo upočasniti prebavo in absorpcijo ogljikovih hidratov. Po zgornjem izračunu lahko vidite, da ima banana malo vlaknin v primerjavi s količino ogljikovih hidratov. Če se sprašujete, kako bo eno živilo, ki vsebuje ogljikove hidrate, vplivalo na krvni sladkor, je treba pogledati njen glikemični indeks (GI), ki razvršča živila glede na to, koliko in kako hitro zvišujejo raven sladkorja v krvi. Ocene GI so opredeljene od 0 do 100 z naslednjimi klasifikacijami: nizek GI: 55 ali manj; srednji GI: 56–69 in visok GI: 70–100. Živila z nizkim GI se počasneje absorbirajo in poskrbijo za postopnejši dvig sladkorja v krvi in ne nenadnih skokov. Kaj zdaj gresta banana in sladkorna bolezen skupaj, ali ne? Splošno velja, da je banana uvrščena na lestvici med nizek in srednji GI, nekje med 42 in 62, to je sedeva odvisno od zrelosti banane. Zelene oz. nezrele banane vsebujejo manj sladkorja in bolj odporen škrob, ki je v zgornjem delu prebavnega sistema “odporen” na prebavo, kar pomeni, da deluje podobno kot vlaknine in ne povzroči zvišanja krvnega sladkorja.

Raziskave – banana in sladkorna bolezen
V nedavni študiji so ženskam s sladkorno boleznijo tipa 2 nadzirali krvni sladkor in raziskovalci so dobili nekaj zelo zanimivih rezultatov. Tiste ženske, ki so v prehrani uživale odporen škrob, so imele večji nadzor nad krvnim sladkorjem kot tiste, ki tega niso storile v 8-tedenskem obdobju, ko so jih spremljali. Neke druge študije pa so pokazale, da ima odporen škrob blagodejne učinke pri diabetikih tipa 2, saj izboljšuje občutljivost na inzulin in zmanjšuje vnetja. Med tem, ko je vloga odpornega škroba pri vplivu na sladkorno bolezen tipa 1, manj znana. Po vsem tem lahko sklepamo, da gresta (zelena oz. nezrela) banana in sladkorna bolezen dobro skupaj.

banana in sladkorna bolezen

Banana in sladkorna bolezen – kaj je pomembno, da veste?
Zrele (rumene) banane vsebujejo manj odporen škrob kot zelene in več sladkorja, ki se hitreje absorbira kot škrob. To pomeni, da imajo popolnoma zrele banane višji GI, zaradi česar se bo krvni sladkor zvišal hitreje kot ob uživanju zelene (nezrele) banane. Torej če imate sladkorno bolezen, uživajte zelene (še ne zrele banane), poleg tega je pomembna tudi velikost banane. Večja kot je banana, več ogljikovih hidratov boste zaužili, kar pomeni da bo imela večji vpliv na raven krvnega sladkorja. Velikost porcije si lahko izračunate s pomočjo glikemične obremenitve. GI izbranega živila pomnožite s količino ogljikovih hidratov v porciji in delite s 100. Vrednost manj kot 10 velja za nizko, med 11 in 19 velja za srednjo in vse, kar je več od 20 je visoka. Poglejmo zdaj primer za banano, če je banana popolnoma zrela (GI 62) bi se njena glikemična obremenitev gibala med 11 za zelo majhno banano do 22 za zelo veliko banano.

So banane varne za sladkorne bolnike?
V splošnih prehranskih smernicah za sladkorno bolezen se priporoča zdravo, uravnoteženo prehrano, ki vključuje tudi sadje. Uživanje sadja in zelenjave je povezano z boljšim zdravjem in manjšim tveganjem za bolezni. Sadje, tudi banane vsebujejo vlaknine, antioksidante, vitamine in minerale. Natančneje v bananah so poleg vlaknin še kalij, vitamin B6 in vitamin C ter antioksidanti. Za večino ljudi s sladkorno boleznijo je sadje (vključno z bananami) zdrava izbira. Zaključek, banana in sladkorna bolezen gresta skupaj, a bodite pozorni na velikost in zrelost banane.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja