Kratke poučne zgodbe za otroke naj ne manjkajo na vaši knjižni polici

Otroci so radovedna bitja, ki si vsak dan želijo spoznati čim več novega. Veliko stvari se naučijo tekom lastnega raziskovanja in opazovanja domače okolice. Ker pa so njihove meje odkrivanja sveta omejene na domači kraj, jim lahko starši na različne načine pomagamo odkrivati svet. Eden izmed načinov, kako jim na zabaven način pomagamo odkrivati nova obzorja, so kratke poučne zgodbe za otroke.

Kaj so kratke poučne zgodbe za otroke?

Danes imamo tako v knjigarnah kot v knjižnicah zelo široko izbiro različnih otroških knjig, od preprostih zgodb, slikanic, pesmi, pustolovskih dogodivščin, otroških enciklopedij itd. Pomembno vlogo v otroški literaturi pa zavzemajo tudi kratke poučne zgodbe za otroke. To so zgodbe, ki niso zahtevne za branje, saj so kratke in nimajo zahtevnega besedišča, zato otroci po njih radi posegajo.

Glavni namen kratkih poučnih zgodb za otroke je, da razplet zanimivega dogajanja v sami zgodbi, otroku prenese poučno sporočilo. Tradicionalne kratke poučne zgodbe so bile v preteklosti predvsem basni, danes pa poučno sporočilo otrokom prenašajo različni literarni liki. Pogosto v zgodbah nastopajo otroci, najdemo pa tudi različne živali in druge domišljijske like.

kratke poučne zgodbe za otroke

Glavno sporočilo kratkih zgodb po navadi nosi moralno noto. To pomeni, da skozi zabavno zgodbo otroka naučimo da se ne sme lagati, zakaj je pomembno imeti prijatelje, kako biti pravi prijatelj, ter različne druge socialne  ter tudi tabujske teme.

 Sporočila kratkih poučnih zgodb pa vsebujejo tudi elemente iz realnega sveta. Tako lahko otroci v določeni kratki poučni zgodbi spoznajo kako gremo pravilno čez cesto, zakaj moramo jesti sadje in zelenjavo …

Glavna prednost kratkih poučnih zgodb za otroke je ta, da poučno sporočilo prenašajo na nevsiljiv način. Tako se otroci hkrati zabavajo ob branju humornih dogodivščin glavnih junakov, hkrati pa spoznavajo pomembna spoznanja, ki jim bodo prav prišla  v vsakdanjem življenju.

Ali poučne zgodbe ne zavirajo razvoja otrokove domišljije?

Marsikdo se ustraši, da bo branje kratkih poučnih zgodb otrokom škodilo, saj v njih domišljijski elementi niso tako močno prisotni. Na tej točki je pomembno poudariti, da moramo otrokom omogočiti stik z različnimi vrstami otroške literature, tako čisto domišljijskimi zgodbami, zgodbami iz stvarnega življenja, pesmimi itd. Z branjem različnih vrst literature bo otrok lažje razvil kritično mišljenje, bogato domišljijo ter zmožnost tvorjenja zdravih medosebnih odnosov.

Kratke poučne zgodbe za otroke prinašajo veliko novih spoznanj, ki jim bodo pomagala pri razvoju predstav o svetu, ki jih obdaja in o medosebnih odnosih. Z branjem tovrstnih zgodb tako otroci dobijo stvaren vpogled v teme, ki jih v vsakdanjem življenju še niso srečali ali se s starši o tem še niso pogovarjali.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja