Koronavirus zaprl vse šole po Sloveniji!

Predsednik vlade v odhajanju Marjan Šarec je ministrstvu za zdravje in ministrstvu za šolstvo naložil, da pripravijo vse potrebno za zaprtje vseh vzgojno-izobraževalnih ustanov v državi, kar je Šarec objavil tudi na svojem twitterju.

Gre torej za zaprtje vrtcev, šol in tudi visokošolskih zavodov, torej vseh ustanov, ki izvajajo vzgojno-izobraževalne programe. Kaj vse to prinese s seboj, si lahko le predstavljamo … Hkrati oblasti tudi odsvetujejo kakršne koli stike otrok s starimi straši, ki so ogrožena skupina. To pomeni, da bi v teoriji morali doma ostati starši, pri čemer se porajajo številna vprašanja o tem, kolikšno škodo bi to naredilo tako posameznim družinam kot gospodarstvu v celoti. Seveda še ni jasno niti, kako v tem primeru ukrepati – ali koristiti dopust ali bolniško, kdo bo vse to plačal, kaj se bo zgodilo z manjšimi podjetji z nekaj zaposlenimi ipd. Skratka, situacija je očitno več kot resna, se bo pa sproti videlo, kako in kaj v nadaljevanju. Je pa že zdaj jasno, da bo virus povzročil ogromno gospodarsko škodo.

Sicer pa že danes za dva tedna zapirajo osnovno šolo v Šmarju pri Jelšah in njene podružnice. Na šoli naj bi potrdili dve okužbi s koronavirusom, je poročal Večer – eno pri zaposleni, ki se je vrnila s smučanja v Italiji, drugo pri učencu. Zaprli so tudi osnovno šolo v Kamniku, medtem ko je šolski minister Aleš Šabeder že pred kratkim sporočil, da je zaprtje vseh osnovnih šol po državi le še vprašanje časa.

V Sloveniji so doslej uradno potrdili 57 primerov okužb s koronavirusom, pričakovati je, da bo številka strmo narasla.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja