Kako se pripraviti na črni petek 2020?

Ali že komaj čakate na črni petek – Black Friday leta 2020? In se zanj že počasi pripravljate? Čeprav se gre za praznik, katerega večinoma obeležujejo prebivalci Združenih držav Amerike in ta iz Amerike tudi izvira, je vseeno počasi vendar vztrajno našel svojo pot tudi do naše Slovenije. Tako da bo črni petek leta 2020 za Slovence prav poseben dan.

Črni petek oziroma s tujko Black Friday so ustvarili Američani, ta naj bi se vsako leto odvijal na petek po dnevu zahvalnosti. Dan zahvalnosti v Ameriki vedno praznujejo na zadnji četrtek v mesecu novembru, takoj naslednji dan po dnevu zahvalnosti, pa je zaznamovan kot začetek velike božične nakupovalne sezone. Čeprav je bil ta praznik ustvarjen že pred kar sedemdesetih letih, se je sam izraz black friday začel resno uporabljati šele v zadnjih parih desetletjih.

črni petek

Kaj pravzaprav je black friday?

Black friday ali po naše črni petek je dan, na katerega ponavadi skoraj čisto vse trgovine, na svoje artikle postavijo kar precej visoke popuste, kar pa mnogim kupcem povzroča precej stresno nakupovanje, saj si vsak želi dobiti samo najboljše ponudbe in tako privarčevati čim več svojega denarja. Nekateri podatki nam danes kažejo, da je black friday dan, ko prebivalci Združenih držav Amerike najbolj zavzeto nakupujejo. Kot pa smo vam že omenili, je črni petek ameriški praznik, kateri se ravno tako ostali ameriški prazniki, kot so naprimer noč čarovnic, valentinovo, njihova oblika božiča itd. vztrajno širi v druge države, med katerimi je tudi naša Slovenia, tako da letos novembra bomo vsekakor lahko tudi mi videli mnogo tabel z raznimi napisi ter popusti povezanimi s tem praznikom, in zagotovo bodo na ta dan polne tudi naše trgovine, saj so le akcije, katerih res ne smemo zamuditi.

Zakaj pa se black friday trgovcem izplača?

Zagotovo ste se s tem vprašanje, povprašali tudi vi, na to vprašanje pa je odgovor sledeč. Črni petek in njegove izjemno ugodne cene vsekakor niso delo dobrosrčnih podjetij ter trgovcev, tu se ubistvu gre za večji ekonomski interes. Drži pa tudi to, da so ponavadi marže na določene izdelke tako zelo visoke, da ta tudi kljub visokemu znižanju podjetju ne prinesejo izpada dohodkov, vendar je tu ravno obratno, saj se zaradi črnega petka število kupcev v trgovinah bistveno poveča, zato se proda tudi več izdelkov, kar pa je posledično tudi večji dohodek.

črni petek

Zakaj se black friday izplača vam?

Tu pa je ubistvu samo en razlog, ta pa je omogočanje prihrankov. Vsekakor že od nekdaj velja, da ljudje radi privarčujemo kakšen euro, če imamo to opcijo na izbiro. Seveda pa to ne pomeni, da lahko na črni petek pokupimo vse kar nam je všeč, saj bomo tako vseeno zapravili bistveno več denarja, kot smo sprva nameravali. Zato je danes vsekakor zelo pomembno, da se nakupovanja na črni petek lotimo zelo resno in dobro premišljeno, saj si zagotovo nihče ne želi na ta dan popolnoma izprazniti svoj bančni račun. Zato vam svetujemo, da si že vnaprej izpišete stvari katere imate željo kupiti in da na black friday strogo držite tega seznama, in ne kupuje stvari, katerih dejansko ne potrebujete.

Poleg nasveta za sestavo seznama, pa smo za vas pripravili še pet drugih nasvetov, ki vam bodo black friday olajšali. Prvi nasvet je ta, da na črni petek kupite samo stvari, katere dejansko potrebujete, in ne stvari na katerih ne vidite uporabnosti. Drugi je ta, da si pred začetkom črnega petka poleg samega seznama, določite tudi vsoto, do katere ste pripravljeni oziroma do katere lahko zapravite. Treji je da bodite pri samemu nakupovanju zelo pozorni na samo kvaliteto določenega produkta. Četrti je da primerjajte cene željnega produkta v različnih trgovinah, in pojdite ponj v najcenejšo. Še peti nasvet pa je da glejte na samo ceno in ne na prihranek.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja