Hitro hujšanje: 3 preprosti koraki, ki temeljijo na znanosti

Danes obstaja veliko različnih načinov za hitro hujšanje. Ponavadi so to načrti prehrane, ki bodo pustili lačne in popolnoma nezadovoljne, kar pa bo posledično tudi razlog, zakaj boste prenehali s svojo dieto. Takšnih in podobnih prehranskih načrtov je že od nekdaj ogromno, ti pa so v mnogih primerih bolj škodljivi kot pa zdravi našemu telesu. Vsekakor pa drži tudi to, da nimajo ravno vse diete takšnih učinkov. Za učinkovito hujšanje so najboljše diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov. Te so vsekakor zelo učinkovite za hitro izgubo teže, ravno tako pa o njih velja, da so te bistveno lažje za vzdrževanje, tako da je manj možnosti da bi obupali, ter dieto popolnoma opustili.

Mi vam bomo tu predlagali načrt s tremimi zelo preprostimi koraki za učinkovito hujšanje, ki uporablja nizko vsebnost ogljikovih hidratov in vam bo pomagal znatno zmanjšati vaš apetit, izboljšati vaše presnovno zdravje in hkrati tudi hitro izgubo odvečne teže.

hujšanje

1. Odstranite ogljikove hidrate

Za učinkovito in dolgotrajno dieto je vsekakor najbolj pomembno to, da bistveno zmanjšamo vsebovanje sladkorja, škroba in ogljikovih hidratov. Ko boste storili ravno to, se bo vaša lakota posledično znižala, na koncu dneva pa boste skozi dan pojedli tudi bistveno manj kalorij. Ta načrt prehrane je za hujšanje tako zelo učinkovit zato, ker bo vaše telo namesto ogljikovih hidratov, za svojo energijo kurilo vašo shranjeno in odvečno maščobo. Druga prednost odpovedovanju oglikovim hidratom pa je tudi ta, da se bo znižal vaš raven inzulina, zaradi katerega, pa vaše ledvice izgubljajo presežek natrija in vode, tako da se bo zmanjšala tudi vaša napihnjenost in nepotrebna vodna teža. Po mnenju nekaterih dietikov ni redko, da se v prvem tednu izgubi do 10 kg odvečne teže, v določenih primerih tudi več, saj ta izguba vključuje vašo telesno maščobo in vodo.

Skratka če boste iz svoje prehrane odstranili sladkorje, škrobe ali ogljikove hidrate, potem se bo posledično pomanjšal vaš apetit in raven inzulina, kar pa vam bo pomagalo, da bo vaše hujšanje odgovorno za kar nekaj izgubljenih kg, brez občutka lakoti.

2. Jejte beljakovine, maščobe in zelenjavo

Čisto vsak vaš obrok, bi moral vsebovati vir beljakovin, maščob in zelenjavo z malo ogljikovih hidratov. Za hujšanje praviloma poskusite jesti dva to tri obroke dnevno, če pa boste popoldne lačni dodajte še četrti manjši obrok. Pomembno je, da svoje obroke sestavljate tako, da boste v svoje telo dnevno vnašali manj ogljikovih hidratov, poskusite zmanjšati na približno 20-50g na dan.

Uživanje veliko beljakovin naj bi bil bistven del vaše diete. Danes nam dokazi kažejo, da lahko uživanje veliko beljakovin poveča kalorične izdatke za kar 80-100 kalorij na dan. Diete z veliko beljakovin lahko tudi za kar 60% zmanjšajo hrepenenje in obsesivne misli o hrani, za 50% zmanjšajo željo po pozno nočenskih prigrizkih. Torej ko se nam gre za učinkovito hujšanje, je tu pomembno, da so beljakovine naše ključno hranilo. Zdravi viri beljakovin so razdeljeni na štiri skupine in sicer, meso (goveje meso, piščanec, svinjina, jagnjetina), ribe in morski sadeži (losos, postrvi, kozice), jajca (celotna jajca z rumenjaki), rastlinske beljakovine (fižol, stročnice, soja). Priporočena pa je tudi zelenjava z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov (brokoli, cvetača, špinača, paradižnik, ohrovt, zelje, solata, brstični ohrovt, kumare…), teh lahko pojeste ogromne količine brez da bi poleg porabili 20-50 neto kalorij na dan. Pomembno pa je tudi, da se ne bojite pojesti kaj zdrave maščobe (olivno olje, kokosovo olje, avokadovo olje, maslo).

hujšanje

3. Dvigujte uteži trikrat na teden

Da bo ta načrt za hujšanje uspešen ni nujno, da poleg telovadite, vendar je to vseeno zelo priporočljivo. Dvigovanje uteži vam bo pomagalo pokuriti veliko zaužitih kalorij in preprečiti upočasnitev vašega metabolizma, kar pa je pri večih oseba ponavadi stranski učinek pri izgubi teže.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja