Zakaj nas horoskop tako zanima?

Horoskop je astrološka karta oziroma diagram, ki predstavlja položaje planetov, Sonca, Lune in astrološke vidike. Na spletu si lahko preberete svoj letni horoskop 2022, seveda pa so vam na voljo tudi mesečni horoskopi, tedenski, dnevni, ljubezenski in podobni. A če vas zanima nekaj splošnih podatkov o tem, zakaj nas to področje tako zanima, berite naprej.

Horoskop predstavlja tudi značilnosti neke osebe, ki je bila rojena v določenem kraju in ob točno določenemu trenutku. Beseda horoskop izhaja iz grških besed “hōra” ter” scopos”, ki pomenita “čas” in “opazovalec”, in pa iz besede “horoskopos”, katera pa pomeni pogled na določene trenutke časa.

horoskop

Ljudje so se že od nekdaj ozirali v ozvezdje in zraven razmišljali o razsežnosti sveta tudi preko nebesnega svoda, o svojemu bistvu in tudi o svoji postavitvi v vesolju, kateremu pripadamo. Zvezdoslovje je torej že zelo dolgo nazaj predstavljajo eno izmed prvih znanosti, s katerimi so se ljudje ukvarjali in jih preučevali. Zvezdoslovje so v preteklosti preučevali v stari Grčiji, Indiji, Babilonu, Egiptu in tudi v Mezopotamiji. Horoskope so v preteklosti na začetku računali in risali samo za glavne voditelje, njihova dana napoved pa je potem veljala za celotno populacijo, kateri so ti vladali. V tem času so horoskop konstruirali s pomočjo neposrednega opazovanja neba. Tekom minulih stoletij pa se je tu natančnost zelo povečala, in nam hkrati nakazala tudi trend horoskopa z bolj natančno predstavitvijo informacij in z večjo specifičnostjo. Horoskop ima jezik, ki je zgrajen tako, da ta predstavlja direktno povezavo z astrologijo, ta jezik pa je tudi del astrološke abecede. Razvoj te pa je povezan z vsemi oblikami astroloških znamenj, katere uporabljamo še danes.

Kakšno nalogo ima horoskop?

Horoskopova primarna naloga je to, da nam pokaže natančno določene položaje nekega posameznika v zodiaku, glede na vsa nebesna telesa v tistem času in prostoru. Ura in kraj rojstva nam torej pomagata določiti položaj ascendenta in preostalih kotnih pozicij glede na zodiakove stopinje. Horoskop je razdeljen na hiše, te pa predstavljajo 12 delov na ravnini ekliptike. Astrologi so takrat za izračun teh delitev zasnovali številne različne sisteme. Skratka, ekliptika je razdeljena na dvanajst enakih hiš po 30 stopinj. Tu se prva hiša začne pri vzponu, ostale pa so od te točke naprej oštevilčene v nasprotni smeri urinega kazalca. Prvih šest hišic je pod obzorjem, ostalih šest pa nad. Položaji vseh hiš ostanejo fiksni, znaki in planeti pa se skozi dan premikajo skozi hiše, planeti pa se skozi mesece in leta premikajo tudi čez znamenja.

Kaj je zodiak?

Zodiak ali krog živali pa je območje oziroma pas v prostoru, ki se projicira na nebesno sfero, skozi katero se z našega stališča premikajo planeti. Zodiak nam opredeli točno točko kot prvo stopnjo astroloških znakov – oven. Sonce je znak zodiaka, v njem se sonce nahaja za domače. To je po navadi tisto astrološko dejstvo, za katerega vedo ljudje, ko pomislijo na horoskop. Če se nek dogodek zgodi ob sončnem vzhodu, potem bo znak za vzpon ter sonce enak, preostale naraščajoče znake pa je potem možno oceniti v približno dveh urah od tam.

Značilnosti in karakteristike nebesnih znamenj zodiaka

Horoskop ima torej znamenja, katera razdelimo na štiri različne elemente, ogenj, zemlja, zrak in voda. Ogenj vlada ovnu, levu in strelcu, zemlja vlada devici, kozorogu, biku, zrak vlada tehtnici, vodnarju, dvojčku ter voda, ki vlada škorpijonu, raku in ribi.

Znamenja lahko potem razdelimo še glede na njihovo kakovost in psihološke značilnosti, tu jih delimo na spremenljiva, fiksna in kardinalna znamenja. Večini znamenjem vlada samo en planet, torej en vladar, nekaterim pa celo več. Znamenja pa lahko delimo tudi glede na pol, in sicer na negativna in pozitivna, ali na ženska in moška. Tu če je znak negativen, ne pomeni, da je slab. Znamenja horoskopa za pomladni čas (oven, bik, dvojčka) simbolizirajo nezavedne značilnosti in karakteristike posameznika. Poletna horoskopska znamenja (rak, lev, devica) simbolizirajo nezavedne idealne smotre za katere se posameznik zavzema. Jesenska znamenja (tehtnica, škorpijon, strelec) predstavljajo zavedne vrednote. Zimska znamenja (kozorog, vodnar, ribi) pa predstavljajo zavestne značilnosti in lastnosti posameznika.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja