Glivice na nogah – kje vse se lahko pojavijo in kako se jih rešiti?

Glivična obolenja povzročajo mikroorganizmi – glive. Naj vas ne preseneti, da vsi v telesu gostimo glivice, na koži rok in nog, pa tudi v sluznici črevesja, ust in nosu. A le patogene glivice povzročajo glivične okužbe, ki najraje prizadenejo dele telesa, kjer so ugodni pogoji, saj za svoje razmnoževanje potrebujejo temno, vlažno in toplo okolje. Zelo pogosto se pojavijo glivice na nogah, še posebej med prsti in na nohtih, glivične okužbe se pojavijo tudi na nohtih rok, lasišču, v ustni votlini ali nožnici. Za glivične okužbe niso vsi ljudje enako dovzetni, a ko enkrat oseba zazna glivično okužbo, se je mora lotiti sistematično in čim prej, saj se le tako lahko reši glivic.

Ste vedeli, da je glivice na nogah ali rokah, vsaj enkrat v življenju imelo več kot 30 % ljudi, pogosteje se pojavijo na nogah, še posebej na nohtu palca. Lahko bi rekli, da so glivice zelo nadležne, trdovratne in tudi nalezljive. Če ste že imeli težave z glivicami na nogah, potem veste, da se jih lahko znebite samo tako, da razkužite vse čevlje, ki ste jih kdaj obuli, če pozabite razkužiti samo natikače, ki jih nosite poleti, se bodo vrnile na vaša stopala.

Kje vse lahko dobite glivice na nogah?

Verjetno ste najprej pomislili na bazenu, v vodnih parkih ali pa kje, kjer so skupni tuši. A to ni nujno, glivice se lahko dobijo tudi pri dolgotrajni športni aktivnosti, različnih poškodbah na prstih, dolgoročno jemanje zdravil, ki lahko zmanjšajo imunsko odpornost, pa tudi zaradi različnih bolezni. Zelo pomembno vlogo pri pojavu glivic ima tudi obutev, še posebej če nosite čevlje, v katerih koža ne diha ali pa si narobe strižete nohte.

Glivice na nogah – nohti

Najbolj razširjene glivične okužbe so zagotovo na nohtih nog. Zanje je značilno, da se razvijajo več let in ko že mislite, da ste glivice premagali, se lahko spet pojavijo. Glivice najprej opazite na prostem delu nohta, ki se obarva in odstopi od podnohtja. Če se zdravljenje ne začne takoj, glivice napredujejo po nohtu navzgor vse do obnohtja. Takrat pa že lahko opazite zadebelitev celotnega nohta, njegovo obarvanost, lahko pa postane tudi krhek in lomljiv. Zelo pogosto je tudi vnetje kože ob nohtu. A pozor, glivice na nogah lahko prizadenejo vse nohte na nogah in seveda tudi na rokah, a raziskave kažejo, da je najpogosteje prizadet nožni palec, eden ali pa kar oba. Okužba pogosto več let ostane le na nohtih palcev nog, a če glivične okužbe ne zdravite, se sčasoma lahko razširi tudi na druge nohte na nogah.

Glivice na nogah – atletsko stopalo

Zaradi dolgotrajnega nošenja nezračne in tesne športne obutve lahko pride do glivične okužbe, ki ji strokovnjaki rečejo kar atletsko stopalo. Najpogosteje so prizadeti športniki prav atleti in nogometaši. Prizadene lahko tudi športno ne aktivne posameznike. Še posebej k pojavu glivičnih okužb pripomorejo potne noge, tesna obuvala, sintetične nogavice, v katerih koža ne diha, premalo obrisane noge po prhanju ali kopanju. Še bolj verjetno se bodo glivice na nogah pojavile, če hodite bosi v garderobah, telovadnicah ali ob notranjih in zunanjih bazenih. Pri atletskem stopalu pride do glivičnega vnetja kože stopal, najpogosteje med prsti, kjer se začne koža luščiti, pokati, sledi rdečica ter srbenje in skelenje.

Glivice na nogah, kako poteka zdravljenje glivičnih okužb?

Glivično okužbo je treba čim hitreje diagnosticirati, zato je priporočljivo obiskati dermatologa, ki bo potrdil, ali imate glivice na nogah in izključil druge možne težave ali bolezni. Zdravnik bo s pomočjo odvzetega vzorca laboratorijskega testa ugotovil za katere glivice gre in na podlagi tega, vam bo svetoval najustreznejšo obliko zdravljenja. V primeru, da gre za glivično okužbo nohtov, se le te zdravijo lokalno, sistemsko ali pa kombinirano. V primeru atletskega stopala se običajno uporabljajo antimikotiki, ki imajo protiglivične učinkovine. Uporabljajo se lokalno na prizadetem mestu, saj so v obliki mazila, krem, gelov, pršil in raztopin, nanašajo se na čisto in suho kožo. Zdravljenje je najbolj učinkovito, če z njim začnemo v zgodnji fazi razvoja glivic. Kljub uspešnemu zdravljenju se lahko okužba ponovi. V primeru, da okužba z glivicami traja že več let, to drastično zmanjša uspešnost zdravljenja.

Glivice na nogah – kako preprečiti okužbo?

Kot smo že omenili imajo, glivice rade toplo, temno in vlažno okolje, zato se je temu najbolje izogibati. Za glivične okužbe nohtov na nogah in stopal strokovnjaki priporočajo rabo antimikotikov, ki so na voljo v obliki pršila ali posipa za notranjost obutve, ki jo uporabljate. Sicer pa se je priporočljivo izogibati bosi hoji po prostorih, kjer se menja veliko ljudi, kot so javna kopališča, hotelske sobe, savna in telovadnica. Pomembna pa je tudi nega stopal in nohtov. Nohte na nogah vedno oblikujte ravno, a ne prekratko. Obnohtne kožice nikoli ne prirezujte. Zelo pomembno pa je tudi temeljito brisanje stopal in področja med prsti po vsakem umivanju nog ali plavanju v bazenu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja