Aronija mora imeti svoje mesto na vsakem vrtu

aronija

 

Aronija je rastlina, natančneje grm, ki lahko zraste do 3 metre v višino in ki izvira iz Severne Amerike. V Sloveniji je zaradi enostavnega gojenja in številnih zdravilnih lastnostih, ki jih v sebi skrivajo njeni plodovi, vse bolj priljubljena. Zato si preberite, zakaj ne sme manjkati na vašem vrtu.

Lekarna v malem

Eden izmed glavnih razlogov, da je aronija prepotovala dolgo pot iz Severne Amerike in se znašla na slovenskih vrtovih, so zagotovo številne zdravilne lastnosti, ki jih v sebi skrivajo njeni plodovi, zato jo lahko brez zadržkov označimo kot lekarno v malem.

Plodovi aronije so značilno črne, oziroma temno modre barve. Glede na ljudsko izročilo, naj bi aronija poskrbela za počasnejše staranje. Glede na znanstvene izsledke, pa naj bi uravnavala in preprečevala še številne druge zdravstvene težave.

Aronija, natančneje njeni plodovi vsebujejo veliko vitaminov, med drugim vitamine A, B in C. Vitamin A igra pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja oči in kože, poleg tega pa skrbi tudi za močan imunski sistem. Vitamin B sestavlja več različnih B vitaminov, ki jih za lažje prepoznavanje številčimo. Če na vitamin B gledamo kot celoto, skrbi za naš živčni sistem, zdravo kožo in rdeče krvničke … Vitamin C pa gradi močan imunski sistem in skrbi za našo odpornost. Poleg tega pa sodeluje pri tvorbi kolagena, kar lahko povežemo z ljudskim izročilom, ki pravi, da aronija upočasnjuje staranje, hkrati pa sodeluje pri presnovi, natančneje pri absorpciji železa. Ta podatek je koristen za vse tiste, ki vam primanjkuje železa, saj ni dovolj, da uživate živila le živila, ki vsebujejo več železa, uživati morate tudi živila, ki vsebujejo vitamin C, ki omogoči, da se železo sploh lahko absorbira v naše telo.

Aronija je zelo priporočljiva tudi takrat, ko vas presenetijo težave s sečili in vnetim mehurjem. Za zdravljenje in preprečevanje težav s sečili se sicer pogosto priporočajo brusnice, toda po nekaterih raziskavah naj bi bili plodovi aronije v primerjavi z brusnicami tudi do desetkrat učinkovitejši.

Poleg težav s sečili pa aronija poskrbi tudi za urejeno prebavo, predvsem blaži različne težave z želodcem, pomagala pa naj bi preprečevati in tudi slabeti simptome sladkorne bolezni. Po nekaterih raziskavah naj bi koristne lastnosti aronije pomagale preprečevati tudi raka na črevesju.

aronija

Za kaj vse lahko uporabimo aronijo?

Aronija ni le vsestransko koristna za naše zdravje, je tudi vsestransko uporabna, saj iz nje lahko ustvarimo veliko različnih živil. Za predelavo se uporabljajo predvsem njeni plodovi. Iz njih lahko pripravite sok, kompot, sirup, marmelado, brez večjih težav pa jih lahko dodate tudi različnim sladicam in tako še popestrite njihov okus. Toda priporočamo vam, da plodov aronije ne uživate svežih, saj so bolj kislo-grenkega okusa, zaradi katerega se vam aronija morda ne bo ravno prikupila.

Sila preprosta grmovnica za gojenje

Aronija je grmovnica, ki je za gojenje zelo enostavna, zato jo bodo brez večjih težav gojili tudi tisti, ki sicer menijo, da imajo dve levi roki za vrtnarjenje. Ker izhaja iz Severne Amerike, kjer so podnebni pogoji zelo podobni našim, se lahko brez težav nahaja zunaj skozi celo leto, zato je v zimskem času ni treba prestavljati v notranjost hiše. Njeno naravno okolje so namreč vlažni gozdovi in močvirja, zato bodite le v poletnem času pozorni, da ima zadostno preskrbo z vodo.

Sadike aronije lahko kupite v številnih slovenskih vrtnarijah in trgovskih centrih z vrtnarskim programom. Pri nakupu morate biti pozorni na to, koliko let že raste izbrana sadika, od česar pa je odvisna tudi cena sadike aronije. Mlajša kot je sadika, ugodnejša bo sadika. Toda pozor! Aronija zadovoljivo obrodi šele po približno treh do štirih letih. Zato če si želite obirati njene črne plodove že prihodnje leto, vam svetujemo, da kupite tri ali štiri-letno sadiko, ki vas bo hitro lahko razveselila z bogatim pridelkom. Če pa se vam z obiranjem še ne mudi in vam je v užitek vzgajati svojo rastlino že od začetka, pa brez težav kupite tudi mlado sadiko, le na iztiskanje soka aronije boste morali počakati nekoliko dlje. Če imate na voljo več prostora, posadite različne vrste aronije, saj bo tako vaš pridelek veliko pestrejši.

Ko je sadika aronije že pri vas doma, nastopi čas, da jo posadite. Ker ne velja za zahtevno grmovnico, jo lahko posadite na trati, vrtu, lahko pa tudi v večji lonec, ki bo krasil vaš balkon ali teraso. Pred sajenjem sadike poskrbite za ustrezno pognojeno zemljo, saj bo tako rastlina lepše, predvsem pa hitreje uspevala. Po tem dejanju z aronijo skoraj da ne boste imeli več dela. V primeru, da jo imate posajeno v loncu poskrbite le, da jo boste dovolj pogosto zalivali, drugače pa jo le enkrat letno, običajno v spomladanskem času nekoliko obrežite, predvsem pa opazujte njene čudovite bele cvetove, ki zažarijo v mesecu maju, ter skrbno poberite plodove, ki vas bodo razveselili v avgustu.

Aronija je vsekakor grmovnica, ki na vašem vrtu ne sme manjkati, saj vam njeni plodovi ponujajo pravo lekarno v malem, poleg tega pa je njeno vzdrževanje zelo enostavno.

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja