Kako je goveja juha postala kraljica slovenskega nedeljskega kosila?

goveja juha

Domača goveja juha je za mnoge najpomembnejši del slovenskega tradicionalnega kosila. Skozi stoletja je postala nekakšen kulinarični in tudi tradicionalni simbol slovenskega naroda. Toda kako si je tako preprosta jed, kot je goveja juha, lahko izklesala tako zelo prepoznavno pot do slovenskih miz?

Pobrskajmo po zgodovini …

Pravijo, da gre ljubezen skozi želodec, in Slovenci smo ta pregovor zelo dobro sprejeli, saj prav tradicionalne slovenske jedi predstavljajo stično točko našega naroda, pri kateri ni prostora za razprtije in politično orientiranost, ampak le prostor za uživanje v kulinaričnih dobrotah, ki so jih z veseljem kuhali že naši predniki.

Ena izmed takšnih jedi je zagotovo goveja juha, saj jo poznajo in kuhajo v prav vseh delih naše zelene dežele. Toda, da je neka jed lahko postala tako prepoznavna in priljubljena, je moralo preteči kar nekaj časa.

Če malo pobrskamo po zgodovini, nas hitro preseneti podatek, da goveja juha izvorno sploh ni slovenska tradicionalna jed, ampak izhaja iz Dunaja. Zato se je na slovenskih tleh začela pojavljati v 16. stoletju, ko smo spadali pod avstrijsko vladavino. Ker smo od nekdaj znali prepoznati dobre in okusne stvari, ni čudno, da je tudi pri nas postala tako zelo priljubljena in zaželena. Razlog, da je goveja juha hitro postala priljubljena na skoraj celotnem Slovenskem ozemlju, pa je zagotovo tudi njena nedostopnost skozi zgodovino.

Glavna sestavina goveje juhe je seveda goveje meso. Govedina je že v preteklosti veljala za simbol alpskih in predalpskih dežel, saj so geografske in podnebne razmere kot nalašč za vzrejanje govedine. Toda še manj kot 50 let nazaj, govedina ni bila tako dostopna, kot je danes, ko jo lahko brez težav kupimo v vsaki trgovini. V preteklosti je meso veljalo za stvar prestiža, zato so si ga lahko privoščili le bogatejši prebivalci, ostali pa so meso lahko okusili le nekajkrat letno, običajno ob večjih krščanskih praznikih kot sta velika noč in božič. Posledično je tudi juha iz govedine veljala za prestiž, namenjen posebnim priložnostim, zato je bilo poželenje po loncu v vodi kuhanega govejega mesa in zelenjave še toliko večje.

goveja juha

Goveja juha je tudi vir zdravja

Da pa je goveja juha pridobila svoj sloves pa ni krivo le poželenje po okušanju kuhane govedine, ampak tudi številne zdravilne lastnosti, ki jih v sebi skriva na videz preprosta juha.

Že naši predniki so se dobro zavedali, da lahko goveja juha ozdravi bolnika, saj ga obdari s številnimi hranilnimi snovmi, ki pomagajo obnavljati in krepiti imunski sistem, njeno uživanje pa je zelo priporočljivo tudi pred večjimi fizičnimi napori.

Pri kuhanju goveje juhe je zelo pomembno, da kuhamo tudi kosti, saj prav kosti izločijo največ koristnih snovi za naš organizem. Goveja juha zaradi kosti vsebuje številne minerale in tudi kalcij, ki je zelo koristen za obnavljanje in krepitev naših kosti. Poleg tega kosti izločijo tudi želatino, ki pomaga ohranjati dobro prebavo, saj služi za obnavljanje sten naših prebavil.

Zelo je priporočljiva tudi za vse tiste, ki jih je strah staranja, ali pa imajo keratinske strukture na svojem telesu zelo krhke. Skupaj z govejo juho boste namreč zaužili tudi določeno količino kolagena, ki spodbudi telo, da proizvede lasten kolagen, ki nato preprečuje staranje ter krhke konice nohtov in las.

Poleg koristnih snovi, ki jih v govejo juho da meso, pa ne smemo pozabiti tudi na snovi, ki izhajajo iz zelenjave. Najpomembnejša je zagotovo korenček, saj gre za redko zelenjavo, ki vsebuje več vitaminov in koristnih snovi za naše telo kuhana kot surova. Kuhano korenje vsebuje veliko vitamina D, ki nam ga zlasti v jesenskih in zimskih mesecih kronično primanjkuje, poleg tega pa vsebuje veliko antioksidantov, ki nam pomagajo graditi stabilen imunski sistem.

Kljub številnim koristnim snovem, ki jih vsebuje goveja juha, pa pazite, da ni prepogosto na vašem jedilniku, saj prekomerno uživanje rdečega mesa ni najbolj priporočljivo za naš organizem, saj je težko prebavljivo.

Kuhanje z ljubeznijo je najpomembnejša sestavina 

Če se boste ob branju tega članka lotili iskanja recepta za najboljšo govejo juho, boste hitro ugotovili, da je za govejo juho toliko različnih receptov, kolikor je različnih kuharjev in kuharic, ki jo redno pripravljajo. Čar goveje juhe je ravno v tem, da ni zapisanega pravila, kakšna mora biti prava goveja juha, ampak si vsak kuhar lahko ustvari takšno, kot ustreza njemu.

Kar mora biti skupno vsakemu loncu goveje juhe je zagotovo kos govejega mesa, goveje kosti, zelenjava, voda in sol. Kateri kos govedine nameniti goveji juhi, katero zelenjavo in v kolikšni količini dodati, katere začimbe uporabiti in v kakšni količini vode kuhati 1 kg mesa, pa je stvar osebnih želja vsakega posameznika. Zagotovo pa je najpomembnejša sestavina, ki jo vsebuje goveja juha, ljubezen, ki smo jo vložili v njeno pripravo. Tako kakor za vsako jed, je tudi za pripravo in kuhanje goveje juhe zelo pomembno, da si vzamemo dovolj časa in da jo pripravimo brez nepotrebnega stresa ob kuhi.  Verjemite, da bo z ljubeznijo kuhana goveja juha najboljša, četudi ji boste dodali nekoliko premalo soli ali preveč zelene.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja