Rožiči: recepti naših babic

Odlično nadomestilo kakava ali čokolade pri peki so rožiči. Recepti naših babic so jih vsebovali preprosto zato, ker kakav, bodisi, ni bil dosegljiv ali je bil predrag. Dobrote iz babičine kuhinje pa so bile kljub temu nepozabne.

Rožičeva potica

Verjetno je ni osebe, ki ne bi poznala Rožičeve potice. Ta je bila včasih nepogrešljiva ob vseh večjih praznikih. Priprava ni zahtevna. Potica pa odlična. Za pripravo te dobrote potrebujemo:

Pol kilograma moke, kocko kvasa, dva decilitra mleka, pet žlic sladkorja, tri jajca, tri žlice olja, ščepec soli. Za nadev pa tri decilitre sladke smetane in 200 g rožičeve moke.

Moka je po navadi fina bela Tip 400. Ni pa nujno. Zlahka jo zamenjamo z ostalimi vrstami moke, ki vsebujejo vsaj malo glutena. Za primer: belo moko tipa 500, pirino moko, polnozrnato moko, črno moko. Moko presejemo v posodo z volumnom vsaj pet litrov. Med sejanjem moke zajamemo še malo zraka, ki bo pomagal pri hitrejšem in lepšem vzhajanju. Na sredino moke naredimo jamico. Vanjo nadrobimo kvas in ga posujemo z eno žlico sladkorja. Prilijemo toplo mleko. Mleko naj bo res toplo. Če bo hladno, bo vzhajanje počasnejše. Vrelo mleko pa bo uničilo kvasovke in do vzhajanja sploh ne bo prišlo. Počakamo, da kvasni nastavek naredi gobico. Gobica je popolna, ko se naredijo drobni mehurčki in se je napihnila v poloblo. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Dodamo samo rumenjake, olje, ostali sladkor in sol. Sestavine gnetemo v gladko testo. Testo pustimo v posodi. Pokrijemo jo s pokrovom ali krpo. Počakamo, da testo naraste za dvakratno količino.

Med tem časom naredimo nadev z rožiči. Recepti so povsem preprosti. Sladko smetano malo segrejemo in vanjo zamešamo rožičevo moko. Beljake stepemo in na rahlo umešamo v nadev. Po želji pa lahko dodajamo še sestavine ali dišavnice, ki so nam ljube. Če dodajamo suhe sestavine, ustrezno zmanjšamo količino rožičeve moke. Smetano zlahka nadomestimo z mlekom ali kakšno podobno tekočino. Če pa samo dodajamo, potem zmanjšamo količino smetane za količino nadomestne tekočine.

Ko je testo dovolj vzhajalo, ga obrnemo na pomokano površino. Za lažje oblikovanje potice je priporočljivo delo na bombažnem prtu ali rjuhi. Za pomokanje je priporočljiva ostra moka. Testo pomokamo tudi po vrhu. Z valjarjem ga razvaljamo na pol centimetra debeline. Robove lahko tudi malo povlečemo, če so predebeli.

Razvaljano testo namažemo z rožičevim nadevom. Nadev najprej po testu razdelimo po kupčkih. Potem ga narahlo enakomerno razmažemo. Zadnjih pet centimetrov testa pustimo brez nadeva. Na tanko ga namažemo z oljem. Potico bomo tako lažje zavili in potem preložili v model.

Testo z nadevom začnemo zavijati na delu, kjer je namazan z nadevom. Prvi obrat ali dva naredimo z roko. Pri tem testo rahlo stiskamo. Potico do konca zavijemo z dvigovanjem prta. Še vedno jo na rahlo stiskamo.

Model dobro namažemo z maščobo in posujemo z drobtinami. Za maščenje modela je priporočljivo maslo. Najlepše se razmaže. Drobtine posujemo po modelu le toliko, da se primejo maščobe. Ostale stresemo ven. Drobtine niso nujno krušne. Lahko uporabimo tudi drobtine piškotov ali mlete oreščke.

Zvito potico damo previdno v model. Pokrijemo ga s krpo in pustimo, da vzhaja. Med tem prižgemo pečico in jo segrejemo na 180°C. Ko je testo narastlo za še eno količino, ga odkrijemo in z iglo prebodemo na nekaj mestih. Model s potico postavimo v pečico. Pečemo od 50 minut do ure deset. Vse je odvisno od modela s potico in delovanja pečice. Ko bo potica po vrhu zlato rjavo do temno rjavo zapečena, bo verjetno tudi pečena.

Pečeno potico vzamemo iz pečice in jo pustimo v modelu še pet do deset minut. Po tem jo stresemo iz modela. Bodisi na rešetko ali čisto krpo. Med tem pa uživamo v vonju potice z rožiči. Recepti pa se nadaljujejo.

Rožičeve rožice

Za rožičeve rožice uporabimo enak recept kot za potico. Čisto na koncu zavite potice ne damo v model. Dobro namažemo in posujemo pekač. Zavito potico razrežemo na pet centimetrov debele kolobarje. Kolobarje zlagamo enega poleg drugega pokončno v pekač. Namazana stran je zgoraj in spodaj. Kolobarje po vrhu namažemo s sladko vodo. Pokrijemo s krpo in pustimo, da vzhaja. Pečico prav tako ogrejemo na 180°C. Ko rožice podvojijo volumen, pekač potisnemo v pečico. Pečemo jih 40 minut. Pečene lahko ostanejo v pekaču ali pa jih zvrnemo na krpo.

Rožiči

Rožiči so odličen nadomestek za kakav ali čokolado. Naše babice so to vedele. Mi pa se učimo od njih. Vse več je ljudi, ki so alergični na čokolado oziroma na sestavine v njej. Rožiči so le malo bolj polnega okusa. Sladkor, ki se nahaja v njih pa za svojo razgradnjo ne potrebuje inzulina. Tako so rožiči odlično nadomestilo sladkorja za sladkorne bolnike. Rožiči so plod rožičevca. Torej so plod rastline. Tako se lahko uporabljajo tudi pri prehrani oseb, ki ne jedo živil živalskega izvora. Marsikatero živilo v naši prehrani lahko zamenjamo z rožiči. Recepti naših babic tako postajajo zopet v modi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja