Skrivnostni enodnevni družinski izleti po Sloveniji

Prihaja pomlad. Enodnevni družinski izleti po Sloveniji so zopet tema družinskih pogovorov.

Doživetje za otroke

Ko sem bila še otrok, sem komaj čakala nedeljo. V tistih časih nam je bil oče na razpolago le ob nedeljah. Od ponedeljka do sobote je trdo delal. Mami je bila gospodinja. Tako je moral poskrbeti za sredstva za petčlansko družino. Nedelja pa je bil dan za družino. Ne spomnim se, da bi kdaj rekel, da je utrujen ali se mu ne da. Dopoldne je šel z moškimi na klepet v gostilno. Popoldne pa je bil z nami. Vsako nedeljo smo šli na sprehod in tortico v slaščičarno. Če pa je bilo slabo vreme, nam je tortice prinesel mimogrede z moškega dopoldneva. Velikokrat pa nas je peljal na nedeljski izlet. Ko je bilo lepo vreme, smo se že dopoldne odpravili od doma. To je bilo doživetje. Vedno smo videli kaj novega. Njegova splošna razgledanost pa mu je omogočala, da nam je svoje znanje predajal. Tako smo spoznavali Slovenijo in njene lepote. Naši enodnevni družinski izleti po Sloveniji so bili nepozabni utrinki iz mojega otroštva.

To sem potem počela tudi s svojimi otroki. Žal ne ob nedeljah, ker imam poklic, ki se opravlja tudi ob vikendih. Družinske izlete smo imeli ob prostih dnevih med počitnicami. Hči je več potovala s svojimi starimi starši. S sinom pa sva obredla velik del Slovenije. Možu taki izleti niso bili ravno po godu in je večkrat ostal doma. Ko pa je šel z nami, smo se imeli enkratno nepozabno.

Otroci uživajo v družbi svojih staršev. Na izletih, ko se jim popolnoma posvetimo, pa še posebej. S tem jim širimo tudi njihovo splošno izobrazbo. Šolski izleti niso nikoli tako zanimivi. Otroci posebno uživajo v naravi. Če si pa omislimo še kakšno zanimivo igro, je njihov izlet popoln. Družinski dan na izletu je vsekakor za otroke posebno doživetje. S temi dejavnostmi pa moramo začeti že zelo zgodaj v otroštvu. Potem otrok komaj čaka na družinski izlet. Ko postanejo najstniki, se po navadi že začnejo upirati. In če jim to ne predstavlja doživetja, ga bomo težko spravili iz sobe ali njegove družbe.

Enodnevni družinski izleti po Sloveniji naj bodo res družinski

V sedanjem času je to res težko. Obremenjujoče delo okupira in izčrpava prav vse družinske člane. Že usklajevanje dnevnih urnikov je skoraj nemogoče, kaj šele načrtovanje družinskih izletov. Toda, kjer je volja, je tudi pot, je nekoč rekel eden velikih svetovnih modrecev. Če ustvarimo pravo družinsko življenje, so te stvari mnogo bolj izvedljive. Mogoče naredimo malo manj družinskih izletov, vendar naj bodo ti resnično družinski. Pojdimo tja, kjer bomo vsi uživali. Eni morda manj, drugi bolj. Kot starši resnično poskrbimo, da bodo otroci na te izlete imeli lepe spomine. Tako, kot jih imam danes jaz.

Načrtovanje izletov po Sloveniji

Ko so otroci majhni, načrtujmo izlete primerne njihovi starosti. Omogočimo jim čim več zanimivih dejavnosti. Pri tem pa ne pozabimo na sebe in partnerja. Tudi mi se moramo zabavati istočasno z otroki. Tako bodo videli, da se je mogoče zabavati tudi kot odrasel. Usvojeni miselni vzorec se jim bo zapisal v možgane. Tako bodo tudi kasneje še uživali z nami na družinskih izletih. Ugotovili bodo, da so enodnevni družinski izleti po Sloveniji resnično nekaj posebnega. Kasneje pa bodo tudi sami lahko načrtovali te dogodivščine. Kam nas bo vodila pot, lahko ugotovimo mimogrede ob samih dnevnih dogodkih. Lahko pa si izberemo okvirno področje ali dejavnost in si načrt izleta organiziramo s pomočjo podatkov iz spleta. Lahko nas pritegne v družinski izlet tudi pobuda prijateljev. Ali pa kakšna zanimiva TV oddaja. Načrti pa naj ne bodo preveč togi. Prepustimo se doživetju.

Odkrivanje skrivnostnih krajev

Slovenija je naravni biser. Že sama narava nam ponuja nešteto dejavnosti. Otroci pa znajo iz nje potegniti veliko več. Lahko jih peljemo le v okoliški gozd. Za njih bo to nepozabno doživetje. Pustimo jih, da raziskujejo in se prepustijo lastni domišljiji. Mi poskrbimo le za njihovo varnost. No, pa za kakšen sendvič. Odpeljimo jih v kakšne skrivnostne kraje, ki niso turistično zelo obiskani. Naj raziskujejo. Slovenija je kraška dežela. Skrivnosti krasa pa so neizmerne. Kot take pa tudi zelo zanimive za otroke vseh starosti. Raziskovanje jam jih bo gotovo pritegnilo. Tudi vode raznih vrst je v Sloveniji polno. Ko je dovolj toplo, naj gredo otroci čofotat v kakšne mirne vode v divjini. Peljimo jih po celi Sloveniji in jim razkažimo čudovite lepote naše dežele. Pokažimo jim zanimive hiše. Spodbujajmo jih k opazovanju. Dajmo njihovi domišljiji prosto pot. Včasih jih peljimo na daljši sprehod. Naj gledajo ves čas pod noge. Odkrili bodo ogromno skrivnosti naravnih tal. Občasno pa jih peljimo tudi v hrame kulture. Naj spoznajo tudi vrednost muzejev in umetniških razstav. Opere in gledališke igre. Potem pa obvezno na popoldanski ali večerni prigrizek ali napitek. Včasih pa je dovolj le sladoled.

Zapomnimo si pa eno. Obiski sorodnikov niso enodnevni družinski izleti po Sloveniji.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja