Odlična bučkina juha za dušo in telo

Je še kaj boljšega v teh dneh kot odlična zelenjavna juhica. Ta se prileže vedno in povsod. Odlična bučkina juha pa samo popestri že tako širok izbor zelenjavnih juhic. Za pripravo pa je tako enostavna. Izpeljank pa kar nekaj.

Osnove za pripravo bučkine juhe

Za pripravo bučkine juhe, seveda, potrebujemo bučke. Priporočena količina za eno osebo je ena pest. To je v dnevnem progamiranem jedilniku tudi ena enota zelenjave. Največkrat pripravljamo bučkino juho v kombinaciji s krompirjem. Tudi ta naj bo v velikosti ene pesti. Druga izvedba pa so stročnice. Tudi teh, kuhane, ena pest na osebo. Potem pa so tu še začimbe in dišavnice. Bučka je sama po sebi zelo nežno živilo, zato moramo pri biti pri dodajanju začimb in dišavnic posebno previdni. Najbolj se k bučki podajo sol, poper, česen, bazilika in muškatni orešček.

Za enoto sem podala pest, ker je najbolj enostavna enota. Otroci imajo majhne pesti in tudi pojedo manj. Velika in močna oseba ima večjo pest in bo, verjetno, tudi več pojedla.

Bučkina juha

Enostavna bučkina juha

Krompir olupimo, operemo in narežemo na kocke. Zalijemo ga z vodo za debelino prsta nad krompirjem. Solimo. Kuhamo približno 20 minut. Bučke operemo in narežemo na kocke. Dodamo kuhanemu krompirju. Dodamo še česen, malo popra in muškatnega oreščka. Kuhamo še 5 minut.

V osnovi je juhica kuhana in pripravljena za jest.

Krompir in bučke lahko s tlačilko za pire malo pretlačimo. Dobili bomo malo bolj gostljato juho. Po potrebi jo zalijemo in še malo pokuhamo.

Če s paličnim mešalnikom juho zmešamo do konca, bomo dobili kremno juhico. To pa potem lahko postrežemo s popečenimi kruhovimi kockami ali zlatimi kroglicami. Bučkina juha bo dobila na okusu in izgledu.

Popečene kruhove kocke naredimo sami. Kruh, lahko je tudi včerajšnji, zrežemo na manjše kocke. Pristavimo ponev in jo pokapamo z maščobo. Na njo damo malo česna, da zadiši. Na popečen česen pa kruhove kocke, ki jih počasi popečemo. Če želimo porabiti kruh, narežemo vsega na kocke in jih stresemo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pečico ogrejemo na 250ºC in v njej spečemo kruhove kocke do zlato rjave barve. Med pečenjem jih večkrat premešamo, da se enakomerno obarvajo. Vzamemo iz pečice in jih dobro ohladimo. Shranimo jih v papirnato vrečko ali škatlo za piškote. Porabimo v parih tednih.

Bučkino juho pa lahko pripravimo še na več načinov

Juha iz bučk s česnom je zelo okusna. Seveda za tiste, ki imamo radi česen v hrani. Kocke krompirja damo kuhat v osoljeno vodo. Bučke zrežemo na kocke. Na maščobi popečemo česen, da zadiši. Dodamo na kocke narezane bučke in jih popečemo. Dodamo kuhanemu krompirju. V juho dodamo še malo popra in muškatnega oreščka. Pokuhamo in bučkina juha je nared. Lahko jo pretlačimo ali zmešamo z paličnim mešalnikom. Potem je še boljša.

Juha iz pečenih bučk ima zelo svojstven okus. Bučke samo prerežemo čez pol po dolžini. Damo jih na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Dodamo še olupljene stroke česna. Vse skupaj pečemo v pečici na 220ºC. Bučke so pečene, ko začne lupina dobivat rjavo barvo. Pečene bučke in česen dodamo v slani vodi kuhanemu krompirju. Zmešamo s paličnim mešalnikom v gladko juho. Po potrebi dolijemo vodo, da dobimo juho gostote, ki jo želimo sami. Po potrebi in željah dodamo še poper.

Za spremembo namesto krompirja dodamo čičeriko ali lečo. Stročnice so bogat vir mineralov in vlaknin. So pa nekoliko težje prebavljive od krompirja. Stročnice skuhamo lahko v večji količini in jih porabimo še za druge jedi.

Čičeriko namočimo v vodo čez noč, tako kot fižol. Naslednji dan damo kuhat. Ko zavre, solimo. Kuhamo slabo uro. Vodo porabimo za juho.

Bučkina juha s čičeriko

Bučke spečemo, popražimo ali skuhamo. Zalijemo z vodo, v kateri se je kuhala čičerika. Dodamo še kuhano čičeriko. Dobro prevremo in juha je gotova. Po potrebi dodamo še poper. Lahko pa tudi česen, ki smo ga malo popekli. Tudi to juho pretlačimo ali zmešamo s paličnim mešalnikom. Ni pa nujno. Dobra je v vsakem primeru.

Juha iz leče in bučk

Leče ni potrebno predhodno namakati. Preprosto jo skuhamo v osoljeni vodi. Leča je zelo hitro skuhana, zato jo kuhamo sproti. Potem samo še dodamo na kocke narezane bučke in juhica je kuhana. Po želji jo začinimo s svežo ali sušeno baziliko. Če uporabljamo sušeno, jo dodamo že leči med kuhanjem. Svežo dodamo na koncu.

Juhice iz bučk so zelo lahke in manj nasitne. Zato so odlična predjed za kosila ali večerje. Kuhamo jo tudi osebam, ki zaradi bolezni ne morejo jesti večjih količin hrane ali pa imajo težave s prebavili. V tem primeru kuhamo bučkino juho s krompirjem brez začimb. Le malo solimo. Stročnice so pretežke za bolnike z prebavnimi motnjami.

Bučkina juha je primerna tudi za vroče poletne dni. Hitro je pripravljena in je zelo lahko prebavljiva. Kljub temu pa vsebuje dovolj tekočine, mineralov in vlaknin, ki jih naše telo poleti še kako potrebuje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja