Smiljan Mori je dokaz, da so leta samo številka

Motivacijski govorec, podjetnik in avtor več knjig Smiljan Mori si kljub zelo zaposleni karieri še vedno vzame čas, da ohranja odlično fizično kondicijo. Smiljan Mori je svojo odlično fizično pripravljenost v zadnjih mesecih večkrat prikazal na svojem Instagram profilu, kjer je delil videoposnetke svojih telovadnih rutin.

Pred kratkim se je Smiljan Mori udeležil tekmovanja v bodybuildingu, kjer je dosegel izjemno drugo in četrto mesto. Čeprav je res, da je lažje doseči izklesano postavo v najstniških ali zgodnjih dvajsetih letih, Smiljan Mori dokazuje, da je mogoče ohraniti vrhunsko telesno pripravljenost tudi v zrelejših letih. Na svojem Instagram profilu je zapisal: “50 je samo številka,” kar kaže, da starost za njega ni ovira pri doseganju svojih telesnih ciljev.

Smiljan Mori

Vizija, motivacija in akcija – ključni dejavnik zdravega in aktivnega življenja

Motivacija je ključni dejavnik, ki nas spodbuja k aktivnemu in zdravemu življenju. Vendar pa sama motivacija ni dovolj. Smiljan Mori svetuje, da če želimo doseči uspeh, moramo k motivaciji dodati akcijo. Mnogi ljudje se ob koncu leta motivirajo za spremembe v svojem življenju, vendar pogosto izostane korak k dejanski izvedbi. Za uspeh, tudi v kontekstu zdravega življenja, potrebujemo tako motivacijo, željo kot tudi ukrepanje.

Zmagovalci v sebi

Smiljan Mori pravi, da imamo vsi zmagovalca v sebi, vendar se vsi ne odločimo za korake, ki vodijo do izgube teže. Pogosto se ljudje soočajo s težavami pri obvladovanju diete, ki je prestroga ali ni vzdržna dolgoročno. Ključno je, da spremenimo način razmišljanja in prehranjevanja ter razvijemo navade, ki jih bomo lahko vzdrževali vse življenje. Uspešna izguba teže zahteva akcijo in odločnost ter premik k zdravemu načinu življenja, ki ga lahko vzdržujemo brez pretiranega napora.

Radost, igrivost in zdrav življenjski slog

Smiljan Mori meni, da bi se morali ljudje bolj sprostiti, biti bolj radostni in igrivi, tudi ko gre za uresničevanje zdravega življenja. Preveč smo obremenjeni tudi z našim načinom življenja. Aktivnosti, kot je tek v naravi ali šport na splošno, nam lahko pomagajo pri sprostitvi, prinašajo radost ter krepijo tako um kot telo. Zdrav življenjski slog ni le koristen za naše fizično zdravje, temveč tudi za naše splošno počutje in uspešnost v vsakdanjem življenju.

Ključni razlogi za slabo prehranjevanje

Razširjena težava prekomerne telesne teže v razvitih državah ni posledica le stalne razpoložljivosti in cenovne dostopnosti hrane, temveč tudi pogosto izhaja iz pomanjkanja znanja in ozaveščenosti o zdravi prehrani. Vzrok za to težavo je, da ljudje niso bili ustrezno izobraženi o tem, katera živila so zdrava in kakšen bi moral biti uravnotežen jedilnik. Zato bi moralo izobraževanje o primerni prehrani in aktivnem življenju postati obvezni del učnega programa v osnovnih in srednjih šolah.

Ključne omejitve pri poskusih hujšanja

Mnogi posamezniki, ki si želijo izgubiti težo, se soočajo z izzivom, da jim tradicionalne diete ne uspejo ohranjati dolgoročno. Pogosto se znajdejo v vzorcu, kjer neprestano prehajajo med dietami in obdobji prenajedanja. To je zato, ker je odrekanje in vztrajanje pri strogi dieti za dolgo obdobje za večino ljudi neprijetno in nepraktično. Rešitev je vzpostaviti trajnostne prehranjevalne navade, ki prinašajo veselje in zadovoljstvo, ne pa občutek odrekanja. Sprememba v miselnosti mora temeljiti na užitku in radosti ter ne na trpljenju in odrekanju.

Kognitivne koristi telesne aktivnosti v srednjih letih

Študije potrjujejo, da redna telesna dejavnost, vključno s tekom, v poznejših letih koristi možganom. Pomaga preprečevati kognitivni upad, ki se običajno začne po 45. letu starosti. Če se ukvarjamo s telesno aktivnostjo večkrat na teden vsaj 30 do 60 minut, lahko ohranjamo ostro razmišljanje, sposobnost učenja in presojanja ter izboljšamo spomin. Tek in druge oblike vadbe tako prispevajo k boljšemu duševnemu zdravju in kakovosti življenja v poznejših letih.

Vadba z utežmi in njene koristi

Vadba z utežmi je vrsta telesne aktivnosti, pri kateri zavestno aktiviramo mišice, da premagamo upor ali obremenitev. To običajno vključuje uporabo prostih uteži, vadbenih naprav ali elastičnih trakov. Vadba z obremenitvijo zahteva kombinacijo statičnega in dinamičnega krčenja mišic ter je učinkovit način za krepitev mišic in povečanje telesne moči.

Vpliv vadbe z utežmi na telo in zdravje

Vadba z utežmi ima številne pozitivne učinke na telo in zdravje posameznika. Ta vrsta vadbe pozitivno vpliva na osrednje živčevje in ima še posebej dobre učinke na skeletno mišičevje. Pomaga ohranjati funkcionalnost telesa tudi v starosti, zmanjšuje tveganje za osteoporozo, sarkopenijo, bolečine v križu in druge težave. Prav tako je učinkovita pri preprečevanju padcev in zmanjšuje njihovo jakost ter posledice, ki jih lahko povzročijo. Vadba z utežmi prispeva k povečanju mišične mase, izboljšanju mišičnega nadzora, povečanju moči in izboljšanju koordinacije, kar vpliva na boljšo telesno držo, gibljivost in ravnotežje.

Smiljan Mori nam s svojim zgledom dokazuje, da je zdrav življenjski slog dosegljiv za vsakogar, ne glede na starost. Njegova predanost fizični pripravljenosti, uživanju v življenju ter pozitiven odnos do motivacije in akcije nas navdihujejo, da tudi sami sledimo poti k boljšemu telesnemu in duševnemu zdravju. Pomembno je, da si zapomnimo, da smo vsi zmagovalci v sebi, in da lahko s pravilnim pristopom ter trajnostnimi navadami dosežemo svoje telesne cilje. Tako kot Smiljan Mori poudarja, naj bo radost, igrivost in zdrav življenjski slog ključni elementi naše poti k boljšemu počutju in uspešnosti v vsakdanjem življenju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja