Pik sršena – prva pomoč

V toplih poletnih dneh, ko veliko več časa preživimo na prostem, moramo biti zelo pozorni tudi na žuželke še posebej strupene žuželke, kot so ose čebele, pa tudi sršeni, ki veselo letajo naokrog. Še posebej boleč je pik sršena. Prva pomoč je v tem primeru ključna, zato smo za vas pripravili nekaj pomembnih informacij, ki jih morate vedeti, da boste znali pravilno postopati v primeru, da vas piči sršen.

Se vam zdi, da je vsako leto v vaši okolici več sršenov? Strokovnjaki v zadnjih letih to tudi potrjujejo, saj jim pri razmnoževanju pomaga tudi vse toplejše vreme. Odgovarja jim namreč, da je sprva veliko vlage, potem pa zelo toplo in suho vreme. Največje število sršenov se pojavi prav v času, ko je pri nas najbolj vroče, torej avgusta in začetek septembra. Bolj, kot se sršeni razmnožujejo, več je tudi njihovih gnezd. Strokovnjaki svetujejo, da odstranjevanje gnezd prepustite ustrezno usposobljenim službam, ki bodo to naredile v jutranjih oz. večernih urah, ko so sršeni najmanj aktivni. Zdaj pa poglejmo kaj storiti, če vas piči sršen?

Pik sršena prva pomoč

Pik sršena – prva pomoč, če niste alergični
Tako kot je pik ose je tudi pik sršena zelo boleč. Sicer sršeni spadajo v isto družino kot ose, le da so precej večji in običajno rdečkastorjavi. V primeru, da vas je pičil sršen, je zelo pomembno, da veste, ali ste alergične na pike os. V primeru, da niste alergični, postopajte na naslednji način. Strup ose in sršena je termolabilen, zato mesto pika v prvih petih minutah grejte, da čim bolj izničite njegovo delovanje, šele po približno petih minutah začnite oteklino na mestu pika hladiti. Nikar ne pozabite, da osa lahko piči tudi večkrat, saj lahko svoje želo izvleče. Sršen pa ima več strupa in večje želo kot osa ali čebela, zato piči globlje in vbrizga več strupa. Posledično mesto pika bolj zateče, bolečina je večja in dolgotrajnejša. Po hlajenju lahko mesto pika namažite še z mazilom za lajšanje posledic pikov žuželk. V primeru alergije pa pik sršena – prva pomoč vzemite zelo resno!

Pik sršena – prva pomoč v primeru alergije
V tem primeru je treba ukrepati hitro preudarno in po znanem protokolu!!! Vsi alergiki morajo imeti ob sebi protialergijski komplet in natančno vedeti, kaj v primeru pika tudi storiti. Če alergik nima ob sebi protialergijskega kompleta, pride do anafilaktičnega šoka in takrat je hitra medicinska pomoč nujna. Takoj pokličite nujno medicinsko pomoč na 112!

Pik sršena – prva pomoč, kako prepoznati alergijo?
V primeru, da ne veste, ali ste alergični na pik sršena, boste to prepoznali po reakciji na telesu. Na mestu pika sršena bo v vsakem primeru nastala močna oteklina. Če niste alergični na pik sršena, bo pri tem tudi ostalo. V primeru alergije pa boste v prvi fazi začeli dobivati izpuščaje po celem telesu, lahko tudi bruhate in postanete omotični. Vse skupaj bo prešlo v drugo fazo, ki se nadaljuje v zateklinami po vsem telesu. Na koncu pa vas lahko v tretji fazi začne dušiti, kar lahko vodi do zadušitve in v najslabšem primeru tudi do smrti. Strokovnjaki še opozarjajo, da če ste alergični na pik ose, boste praviloma alergični tudi na pik sršena, saj gre za praktično enak strup, le da je količina strupa pri piku sršena še mnogo večja. A v primeru, da ste alergični na pik čebele, to še ne pomeni, da ste alergični tudi na pik ose ali sršena. Previdnost pa je na mestu v vsakem primeru ob vsakem piku strupenih žuželk.

Pik sršena prva pomoč

Pik sršena – prva pomoč
V Sloveniji poznamo dve vrsti sršenov, to so evropski in azijski, ki so v Evropo prišli pred nekaj leti. Za slednje velja, da so veliko bolj napadalni in spadajo med najnevarnejše strupene žuželke. Se sprašujete, zakaj? Ker lahko njihov močan strup na koži povzroči luknjo, kot jo povzroči strelna krogla. Če vas piči azijski sršen, postopajte na enak način kot pri običajnem evropskem sršenu. Ukrepajte pa kar se le da hitro tako, da pokličete nujno medicinsko pomoč na 112.

Preventiva
Ko ste na prostem v poletnih mesecih je prav, da poznate protokol – pik sršena, prva pomoč – a še pomembnejše je, da naredite vse, kar je v vaši moči, da do pika sploh ne bo prišlo. Izogibajte se:
– pitju pijač neposredno iz pločevink. Na prostem si pijačo vedno natočite v kozarec, da vsebino dobro vidite. Pik čebele, ose ali sršena v ustih ali na vratu so lahko življenjsko nevarni zaradi otekline, ki povzroči zaporo dihalne poti in posledično zadušitev.
– uporabi parfumov, dišečih krem za sončenje in pisanih oblačil, saj to žuželke še bolj privlači.
– bosi hoji po travnikih in sadovnjakih, še posebej, ko bo sadje dozorelo in padlo na tla.
Če ste alergični na pik sršena – prva pomoč v obliki seta za samopomoč imejte vedno na dosegu rok, prav tako tudi mobilni telefon. Nikar pa ne pozabite seznaniti svojih najbližjih z vašo situacijo in nujnimi ukrepi, kako naj ukrepajo, v primeru, da vas piči sršen.

1 komentar

  1. Pravkar me je pičil sršen na prstancu desne roke.Mesto pika sem začel takoj izsesavati. Čez 15 minut sem pogledal na vašo internetno stran. Nadaljeval sem s segrevanjem z vročo jedilno žlico sedaj hladim. Navodila na vaši strani so odlična. Hvala

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja